Mondo jagar världsrekordet: "Vet vad som krävs"

Fredag, solsken och 24 grader.
Låter som läge för en grillkväll – eller världsrekord i stavhopp.
– Jag vet vad som krävs, säger Armand Duplantis i Bryssel.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
"Jag vet vad som krävs", säger Armand Duplantis om chansen att sätta världsrekord vid fredagens Diamond League-gala i Bryssel.
"Jag vet vad som krävs", säger Armand Duplantis om chansen att sätta världsrekord vid fredagens Diamond League-gala i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

I fjol hölls Diamond League-galan på Kung Baudouin-stadion helt utan publik på grund av coronapandemin. Då försvann också den publikhjälp som Duplantis gärna ville ha för att sporras till sitt allra bästa.

– Det var trist förra året när vi inte fick chansen att tävla inför publik. Man kan känna när den energin saknas. Det lyfter vår insats att ha fansen där, säger den svenske stavstjärnan på en presskonferens i Bryssel.

En perfekt dag?

Men nu är publiken tillbaka. Och med en gynnsam väderprognos finns nu de rätta förutsättningarna på plats.

– Det är en kombination av allt. Om man ska sätta världsrekord eller liknande så behövs nästan en perfekt dag. Jag vill ha bra, varmt väder, jag vill ha mycket energi från publiken och en av de viktigaste sakerna för oss stavhoppare är också vinden: förhoppningsvis är den ganska stilla och jämn. Då kan det hända saker, säger Duplantis.

– Jag vet vad som krävs och jag kommer att göra mitt bästa, säger Duplantis som har världsrekordet med 6,18.

Ståhl är störst

Utöver Duplantis är 800-meterslöparen Lovisa Lindh enda svensk i årets Bryssel-gala – åtminstone på fredagsdelen. OS-medaljörerna Daniel Ståhl och Simon Pettersson fanns dock på plats redan i onsdags då diskusen avgjordes i ett specialevenemang i stadsparken.

Ståhl vann överlägset och imponerade stort. Frågan är nu om Duplantis kan glänsa lika mycket.

På TT:s fråga om vem som egentligen är den störste friidrottsstjärnan i det svenska landslaget just nu svarar han bara med ett skratt.

– Han (Ståhl) är ju klart störst klart till storleken, nästan dubbelt så stor som jag. Så den titeln tar han ganska lätt, säger Duplantis i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Ädel friidrottsadel: belgiska sjukamparen Nafi Thiam, svenske stavhopparen Armand Duplantis och nederländska långdistansstjärna Sifan Hassan vann alla OS-guld i Tokyo för några veckor sedan. Nu laddar de för fredagens Diamond League-gala i Bryssel.
Ädel friidrottsadel: belgiska sjukamparen Nafi Thiam, svenske stavhopparen Armand Duplantis och nederländska långdistansstjärna Sifan Hassan vann alla OS-guld i Tokyo för några veckor sedan. Nu laddar de för fredagens Diamond League-gala i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Fakta: Diamond League i Bryssel

Fakta: Diamond League i Bryssel

Fredagens Diamond League-gala i Bryssel hålls på Kung Baudouin-stadion, där det internationella programmet kommer igång klockan 19.20.

För svensk del tävlar Armand Duplantis i stavhopp och Lovisa Lindh på 800 meter.

Andra stjärnor på plats är dubbla OS-ettan Sifan Hassan från Nederländerna som springer en engelsk mil, samt belgiska sjukamparen Nafi Thiam som i Bryssel utmanar världseliten i höjdhopp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.