Rivstart på landslagshösten – Spanien väntar

Landslagshösten rivstartar med VM-kval mot Spanien på Friends arena i kväll – ett möte som kommer att ge besked om hur vägen till slutspelet ser ut framöver.
Blågult har chansen att sätta sig i en god position i kampen om förstaplatsen i kvalgruppen.
Men det sker mot tuffast möjliga motstånd.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Alexander Isak i farten mot Spanien i EM i somras. I kväll möts landslagen igen, nu i VM-kvalet. Arkivbild
Alexander Isak i farten mot Spanien i EM i somras. I kväll möts landslagen igen, nu i VM-kvalet. ArkivbildFoto: Christine Olsson/TT

EM-slutspelet i somras var slutstationen i fotbollslandslaget för ett flertal spelare med många års tjänst bakom sig.

Andreas Granqvist, Sebastian Larsson, Marcus Berg, Gustav Svensson, Pontus Jansson och Mikael Lustig tackade för sig efter tillsammans 464 spelade landskamper.

Hur klarar landslaget den omställningen efter bara tre dagar tillsammans inför mötet med EM-semifinalisten Spanien, på senare år en frekvent återkommande motståndare i tävlingssammanhang?

– Vi har hunnit med det vi vill göra och känner att vi kommer väl förberedda, säger svenske förbundskaptenen Janne Andersson.

Det här blir det fjärde mötet på drygt två år mellan lagen.

Läget i grupp B: Spanien toppar på sju poäng efter tre spelade matcher. Sverige har full pott efter två matcher medan Grekland har två poäng (två matcher), Georgien en (tre matcher). Sist ligger Kosovo som inlett med två raka förluster.

Övrig match: Georgien–Kosovo, 18.00.

Så nås VM i Qatar 2022: Gruppvinnaren går direkt till VM, medan grupptvåan får spela playoff. Detta spelas i mars nästa år då ytterligare tre VM-platser fördelas. VM inleds den 21 november 2022 och finalen spelas den 18 december.

Avstängd svensk spelare: Marcus Danielson får se matchen från läktaren på grund av utvisningen i EM-åttondelsfinalen mot Ukraina.

Äntligen publik: Lättade restriktioner gör att en bra bit över 16 000 åskådare släpps in på Friends arena. Det är första gången sedan hösten 2019 landslaget spelar inför så många åskådare på hemmaplan.

Trolig svenska startelva: Robin Olsen, Sheffield United – Emil Krafth, Newcastle, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Filip Helander, Glasgow Rangers, Ludwig Augustinsson, Sevilla – Viktor Claesson, Krasnodar, Kristoffer Olsson, Anderlecht, Albin Ekdal, Sampdoria, Emil Forsberg, Leipzig – Alexander Isak, Real Sociedad, Dejan Kulusevski, Juventus.

Avbytare: Kristoffer Nordfeldt (mv), AIK, Pontus Dahlberg (mv), Doncaster, Mattias Johansson, Legia Warszawa, Daniel Sundgren, Aris Thessaloniki, Joakim Nilsson Arminia Bielefeld, Carl Starfelt, Celtic, Martin Olsson, Malmö FF, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Mattias Svanberg, Bologna, Jens Cajuste, Midtjylland, Ken Sema, Watford, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Jordan Larsson, Spartak Moskva, Isaac Kiese Thelin, Anderlecht.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Möjlig spansk startelva: Unai Simon, Athletic Bilbao – César Azpilicueta, Chelsea, Eric García, Barcelona, Aymeric Laporte, Manchester City, José Gayà, Valencia – Sergio Busquets, Barcelona, Koke, Atlético Madrid, Rodri, Manchester City – Ferran Torres, Manchester City, Álvaro Morata, Juventus, Gerard Moreno, Villarreal.

Avbytare: David de Gea (mv), Manchester United, Robert Sánchez (mv), Brighton, Jordi Alba, Barcelona, Marcos Llorente, Atlético Madrid, Iñigo Martínez, Athletic Billbao, Raul Albiol, Villarreal, Mikel Merino, Real Sociedad, Carlos Soler, Valencia, Brais Méndez, Celta Vigo, Pablo Fornals, West Ham, Pablo Sarabia, Paris SG, Adama Traoré, Wolverhampton, Abel Ruiz, Braga.

Förbundskapten: Luis Enrique.

Domare: Anthony Taylor, England.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.