Sörenstams glädjetårar efter supervändningen

För första gången någonsin vann Europa juniorernas Solheim Cup på amerikansk mark.
Då kunde inte kapten Annika Sörenstam hålla tillbaka tårarna.
– Man blir så stolt och så glad för spelarna, säger hon.
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Europa vann Junior Solheim Cup för första gången sedan 2007 och för första gången någonsin i USA. Här flankeras kapten Annika Sörenstam av lagets svenskor Nora Sundberg och Meja Örtengren.
Europa vann Junior Solheim Cup för första gången sedan 2007 och för första gången någonsin i USA. Här flankeras kapten Annika Sörenstam av lagets svenskor Nora Sundberg och Meja Örtengren.Foto: Carl Göransson/TT

Det var varma och hjärtliga kramar som Sörenstam delade ut till sina tolv spelare efter den smått osannolika vändningen på Sylvania Country Club i Toledo, Ohio.

Underläge 4–8 efter onsdagens parspel förvandlades till seger med 13–11 efter singlarna – och då blev det känslosamt för den 50-åriga golflegendaren, som vann i stort sett allt som går att vinna som spelare.

– Det här var otroligt, vi bevisade i dag att allt är möjligt, säger Sörenstam till TT.

Lagets två svenskor hade några av huvudrollerna. Nora Sundberg besegrade Bailey Shoemaker med 3/1, medan Meja Örtengrens sanslösa seger kan stå som symbol för Europas fighting spirit. Örtengren var fyra ner efter nio hål mot Kaitlyn Schroeder, men vann sedan sex av åtta hål och därmed matchen med 2/1.

– Jättehäftigt att vinna och speciellt att det var i USA också, det har ju aldrig hänt förut, säger Sundberg.

De svenska talangerna, båda födda 2005, hyllade också Annika Sörenstams insats som kapten. Sörenstam for fram och tillbaka på sin golfbil för att pusha spelarna till en historisk seger.

– Hon är så positiv och peppande och jättebra som kapten. Och hon är en levande legend, så det är bara att lära sig så mycket man kan av henne, säger Sundberg.

– Hon har ju varit en förebild hela livet så det har varit jättekul att ha henne som kapten, säger Örtengren.

Europa har vunnit juniorernas Solheim Cup på hemmaplan två gånger, men det var så länge sedan som 2003 och 2007.

Om Europa kan upprepa succén i "riktiga" Solheim Cup återstår att se. Spelet på närliggande Inverness Club inleds på lördagen, med Anna Nordqvist och Madelene Sagström i Europas lag.

Carl Göransson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.