Ulveaus: Ingen har upplevt denna typ av relation

– Vi håller för våra näsor och dyker. Vi vet inte hur detta kommer att tas emot, vi vet bara att vi är lika stolta över det här som vi var på 70-talet.
Det säger Björn Ulvaeus om den nya plattan “Voyage".
Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Detta är uppföljningen av "The Visitors" – med 40 år mellanrum, säger Björn Ulvaeus om nya albumet "Voyage". Arkivbild.
Detta är uppföljningen av "The Visitors" – med 40 år mellanrum, säger Björn Ulvaeus om nya albumet "Voyage". Arkivbild.Foto: Vianney Le Caer/AP

I en intervju med Apple Music 1 berättar Björn Ulveaus om inspelningen av Abbas första album på 40 år.

– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss när vi gick in i studion. Vi tänkte “kanske har vi det inte längre”, men sedan insåg vi att vi har något att ge och berätta. Det var en fantastisk känsla, säger han.

Melodin till låten “I still have faith in you” fick han skickad till sig av Benny Andersson och kände direkt att den handlade om dem.

– Samtidigt kommer många andra människor att känna att det handlar om dem också. Jag älskar när det finns gömda lager i texterna och “I still have faith in you” kan tolkas på flera olika sätt.

Familjär atmosfär

Att för första gången på sedan 1981 befinna sig i en musikstudio igen tillsammans med Benny Andersson, 74, Anni-Frid Lyngstad, 75, och Agnetha Fältskog, 71, beskriver Björn Ulvaeus, 76, som ett mycket speciellt, men också självklart, ögonblick.

– Det var en väldigt familjär och normal situation vi befann oss i alla fyra. “Ja okej, då spelar vi in”, som om det var i går. Vi visste att vi hade ett starkt band mellan varandra, allt kom tillbaka.

– Jag tittade runt mig, in i Agnetas ögon och in i Fridas ögon och där fanns samma känsla av värme och vänskap. Plötsligt inser jag att ingen på jorden har upplevt denna typ av relation som vi har, säger han.

Beredd på ett nej

Björn Ulvaeus berättar att han och Benny från början var helt inställda på att Agnetha och Frida skulle säga nej till att gå in i studion igen.

– Det hade varit helt förståeligt, men det gjorde de inte, eftersom att de båda gillar den kreativa sidan av saker. Vi är alla helt ointresserade av popstjärneglamouren, men det kreativa i studion är något helt annat, säger han.

På frågan hur är det möjligt att Abbas låtar tycks tilltala generation efter generation och fortfarande spelas lika mycket säger Björn Ulvaeus:

– Benny och jag har ställt oss den frågan många gånger. Ärligt talat, jag vet inte. Jag vet inte vad det är. Jag vet bara hur vi skrev dem och hur vi spelade in dem. Jag vet inte varför de lever vidare som de gör.

Kristina Erkenborn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.