Claesson: "Det är fint alltså"

Juni 2019 på Santiago Bernabéu i Madrid:
Viktor Claesson faller ihop i smärtor och bärs ut på bår med en allvarlig korsbandsskada.
Drygt två år senare skickar han in bollen som sänker Spanien i VM-kvalet.
– Jag har jobbat hårt, varit borta länge och att sedan få komma tillbaka och avgöra här ... det är fint alltså, säger han.
Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Viktor Claesson firar segermålet med Victor Nilsson Lindelöf och Dejan Kulusevski.
Viktor Claesson firar segermålet med Victor Nilsson Lindelöf och Dejan Kulusevski.Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Finns det poetisk rättvisa här i världen? Vem vet. Det Claesson vet är att han aldrig gav upp trots den tuffa vägen tillbaka, trots bakslagen, trots ovissheten om han skulle bli den spelare igen som han var ögonblicket innan han rasade ihop i EM-kvalet på Real Madrids mäktiga hemmaarena.

Slitet betalade sig.

Den sista utbetalningen får sägas kom när den var som mest betydelsefull.

"Underbart, så klart"

När han – i tröja nummer 7, den Sebastian Larsson tidigare bar – slog in 2–1 på Dejan Kulusevskis passning satte det landslaget i topp i grupp B. Spanien är piskat att vinna resten av kvalmatcherna för att gå förbi.

– Det var underbart, så klart. Speciellt att få komma tillbaka. Det blir inte många större matcher hemma än Spanien i ett VM-kval. Det är fint, säger han till TV4.

– Det har hänt mycket sedan dess, men det känns personligen som en liten revansch mot Spanien som jag blev skadad mot. Det känns extra fint, säger han på presskonferensen.

Men än är inget åstadkommit sett till helheten.

– Vi får inte tappa det här utan dra nytta av det läge vi gett oss. Det är fullt fokus på Grekland borta nästa vecka, säger Claesson och hyllar den här landslagsupplagan.

"Visar moral"

– Vi är ett bra fotbollslag, tycker jag. Vi är lugna med bollen, vi pressar dem högt. Vi stör dem både offensivt och defensivt. Vi fick sämsta möjliga starten, sedan visar vi moral och får ett viktigt 1–1-mål direkt.

– Vi äter oss in i matchen och det är inte orättvist att vi vinner. Jag tycker att vi kan skapa ännu mer i första där vi slarvar lite när vi vinner bollen, men det var en fin match från start till mål. Vi har slagit Italien och Frankrike i viktiga lägen. Men vi är inte i VM än. Går vi till VM är det nog nära toppen av de bästa landskamper jag spelat, säger Claesson.

– Det blir nog svårt att somna i natt, men det gör inget. Det är många dagar till nästa match.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.