GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gripande historia med humoristisk underton

Roland Klinteberg har sett den franska filmen Framtiden är vår.
Filmrecension • Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Vänskap står i centrum i den franska filmen Framtiden är vår.
Vänskap står i centrum i den franska filmen Framtiden är vår.
Foto: Njutafilms

När ridån nu börjat gå upp igen i biosalongerna är det inte klackarna i taket-filmer som främst drar ögonen till sig utan tvärtom, filmer som får oss att deppa och begrunda livets bistra realiteter.

Mästerverket "Fadern" gick upp nyligen och denna vecka bjuder på två sevärdheter där den ena är Framtiden är vår, en fransk film signerad Alexandre de La Patellière och Matthieu Delaporte.

Arthur (Fabrice Luchini) är en nyskild forskare av det där träiga slaget som fått hustrun att tacka för sig och för det tråkiga sällskapet. Hans bäste vän Cesar (Patrick Bruel) däremot är en glad lax som tar dagen som den kommer, och egentligen är det märkligt att dessa två skepp har mötts.

Genom ett misstag får Arthur veta att vännen har fått cancer men låter honom tro att det är han själv som är drabbad. Nu ställs vänskapen på hårda prov, inte minst när sanningen uppenbaras. Det är till synes minerad mark manuset rör sig på och gränsen är hårfin till att skjuta över målet och bli gråtmilt eller kanske ännu värre att inte ta det hela på allvar. Lyckligtvis kryssar filmen briljant genom alla blindskär och både storyn och dialogen är lysande. Både Luchini och Bruel är ett med sina roller.

Det är en film som både är gripande och har lite svarthumoristiskt tonläge. Som när vännerna går som katter kring het gröt när de ska leverera sanningar till varandra. Ni som vill se lite djupare och tyngre filmer har mycket godis att välja på just nu på biograferna, och Framtiden är vår finns definitivt med i den gottepåsen.

Filmrecension

Framtiden är vår

Regi: Alexandre de La Patellière och Matthieu Delaporte.

Medverkande: Fabrice Luchini och Patrick Bruel med flera.

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.