Ny seger för Mondo – men inget världsrekord

Närmare och närmare kommer Armand Duplantis ännu ett världsrekord i stavhopp.
Men det kom inte i Bryssel och kommer knappast heller i Finnkampen.
– Men jag känner att jag fortfarande har mer att ge den här säsongen, säger svensken efter ännu en seger i Diamond League.
Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Armand Duplantis vann fredagens Diamond League-gala i Bryssel på 6,05.
Armand Duplantis vann fredagens Diamond League-gala i Bryssel på 6,05.Foto: Olivier Matthys AP/TT

Fredagskvällens gala på Kung Baudouin-stadion blev rent tävlingsmässigt en enkel historia. USA:s KC Lightfoot och Chris Nilsen utmanade bara upp till 5,91. Sedan var saken klar.

Duplantis gick vidare till 6,05 som han tog i sitt tredje försök, innan han flyttade upp ribban till världsrekordhöjden 6,19.

Det tog dock sin tid, då arrangörerna hade fullt sjå att få höjden på plats. Duplantis hade gärna hoppat snabbare, men fick vänta och vänta.

– Jag blev lite otålig. Jag tyckte att jag hoppade bra på 6,05 och kände att jag hade en bra chans. Men de ville väl få det helt rätt, säger svensken diplomatiskt på presskonferensen efteråt, utan att vilja kritisera.

Bra försök

De tre försöken på 6,19 gick inte vägen. Närmast var han i sitt andra försök, som fick publiken att brista ut i ett samfällt "aah".

Till skillnad mot i fjol, då Duplantis vann säkert på sex meter jämnt, men sedan missade tre gånger om på dåvarande utebästanoteringen 6,15, hade han och de andra friidrottarna i år hjälp av publiken.

Runt 30 000 fanns på plats i Bryssel. Och merparten var kvar ända till svenskens sista försök, då alla andra tävlande redan var klara sedan länge.

– Jag kan inte minnas senast vi hade en sådan här stämning på tävling. Att vara kvar där som den siste på slutet då alla hejar på mig – det är supercoolt. Det får mig att känna mig viktlös. Och det är rätt viktigt i det som jag håller på med, säger Duplantis.

Finnkampen?

Nu åker han hem till Sverige, men om det också blir en start i Finnkampen under helgen är högst tveksamt.

– Det ser inte så bra ut. Det blev ganska många hopp i dag. Jag får se hur jag känner mig i morgon. Men oavsett om jag hoppar eller inte så kommer jag att vara där och heja på Sverige, säger Duplantis.

OS-ettan har i år som bäst hoppat 6,10 både inomhus och utomhus. Hans egna världsrekord ligger på 6,18 från en inomhusgala i Glasgow i februari i fjol. Utomhus har han hittills som bäst nått upp i 6,15, i Rom i september 2020.

Om det inte blir någon Finnkamp blir årets sista tävling sannolikt Diamond League-finalen i Zürich om en vecka.

– Jag känner att jag fortfarande har mer att ge den här säsongen, även om jag bara har en tävling kvar. Jag kommer närmare och närmare, säger Duplantis.

Årsbästa för Lindh

Fredagens Diamond League-gala dominerades i övrigt av världsårsbästa på en engelsk mil av nederländska Sifan Hassan på 4.14,74 och en repris på OS-finalen i damernas höjdhopp, där ukrainska Jaroslava Machutjich fick revansch på ryska Marija Lasitskene och vann på 2,02.

För svensk del satte dessutom Lovisa Lindh personligt årsbästa på 800 meter med 1.59,49. Svenskan slutade sexa i ett lopp som vanns av Jamaicas Natoya Goule.

Wiktor Nummelin/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.