Sagström: "Jag skakade och var livrädd, typ"

Solheim Cup-debuten bockade Madelene Sagström av redan för fyra år sedan. Hon glömmer den aldrig.
– Jag var helt förstörd och skakade och var livrädd, typ, säger den blågula stjärnan.
Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Madelene Sagström gör sitt andra Solheim Cup. Arkivbild.
Madelene Sagström gör sitt andra Solheim Cup. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det har hänt en hel del i Madelene Sagströms golfkarriär sedan hon 2017 spelade i Europas förlorande lag i Des Moines, Iowa.

Då hade hon nyss debuterat på LPGA-touren, efter att året innan gjort succé på undertouren Symetra, och togs ut som kaptensval av en viss Annika Sörenstam.

Nu står 28-åriga Sagström och snackar ledigt utanför presstältet på Inverness Club i Toledo, Ohio. Inför den här veckans Solheim Cup är hon ett etablerat och mer respekterat namn, som har vunnit på touren och som dessutom är i kalasform inför mötet med USA.

– Det känns mycket bättre nu, säger den färska British Open-tvåan Sagström med ett leende.

– Förra gången var det mitt första år på LPGA, jag var rookie och ingen visste riktigt vem jag var. Nu har jag den första under bältet och en större roll på LPGA, jag är tryggare i mig själv och tror mer på mig själv som golfare.

"Något utomjordiskt"

Därmed slipper Sagström förhoppningsvis en repris på debutens nervdaller när spelet inleds på lördagen.

– Den där känslan på första tee går inte att beskriva, vi spelar aldrig med den här atmosfären annars. Det är nästan som något utomjordiskt. Det tog mig nio hål att lugna ned mig första gången.

Sagström fick spela två bästbollar 2017, och förlorade båda, innan hon avslutade med att vinna sin singel mot Austin Ernst. Nu talar mycket för att den formstarka Floridabon från Enköping får en större roll i Europas lag, där hon fick en plats som ett av Catriona Matthews sex kaptensval.

– Jag hoppas att jag får spela mycket, men sedan handlar det mycket om form och hur matcherna går. Jag vet att Catriona har en bra plan och vi litar på henne, säger Sagström, som ser ut att osa av självförtroende under inspelsvarven på Inverness Club.

"Väldigt bra bana"

När en LPGA-tävling förra sommaren avgjordes på samma bana slutade svenskan på 20:e plats.

– Jag fick en bra försmak av banan då och jag tycker att de har gjort ett fenomenalt jobb. Alla vet att det är en väldigt bra bana och skicket är fantastiskt. Jag tror att de kan sätta upp banan riktigt roligt och göra några bra hål för matchspel, säger Sagström, som hoppas att Europa kan upprepa segern från 2019.

– Att möta USA på bortaplan är alltid tufft och vi får vara underdogs. Men vi har ett superstarkt lag, starkare än vad många kanske tror.

Carl Göransson/TT

Fakta: Madelene Sagström

Fakta: Madelene Sagström

Född: 13 november 1992.

Började spela golf: På Enköpings GK.

Bor: Orlando, Florida.

Världsrankning: 48.

Främsta meriter: Tog sin första LPGA-tourseger i Gainbrigde LPGA at Boca Rio i fjol. Blev nyligen tvåa i British Open, hennes bästa placering i en major. Spelade i Europas Solheim Cup-lag även 2017.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.