GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stark personkemi i Supernova

Roland Klinteberg har sett den gripande filmen Supernova.
Filmrecension • Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Stanley Tucci och Colin Firth i Supernova.
Stanley Tucci och Colin Firth i Supernova.

Det verkar nästan som en händelse som ser ut som en tanke att Supernova går upp nästan samtidigt med Fadern. Bägge har samma tema och vänder sig med stor sannolikhet till samma målgrupp. Bägge filmerna berättar om en fas i livets slutskede som vi gärna blundar för och vägrar acceptera förrän faktum kvarstår.

I Supernova står Sam (Colin Firth) och Tusker (Stanley Tucci) i centrum. Ett par som levt med varandra i 20 år, alltså medan bägge var i sin krafts dagar och utgått från att det alltid skulle vara så. Sam är en firad pianist och Tusker en författare med stor personlig integritet. De inte bara älskar varandra utan vet också att de i den andre har en sann vän som botaniserat i deras själars djupaste skrymslen.

Colin Firth och Stanley Tucci i Supernova.
Colin Firth och Stanley Tucci i Supernova.
Foto: Bleecker Street via AP

När Tusker alltmer börjar försvinna in i demensens dimmor och stundtals förlorar kontakten med världen utanför bestämmer de sig för att göra en roadtrip genom England och för sista gången avnjuta varandras sällskap på gott och ont eftersom sjukdomen får allt större fäste i Tuskers kropp.

För att vara Macqueens andra långfilm är det en imponerande personregi som kanske underlättas av Colin Firths och Stanley Tuccis skådespeleri på högsta nivå och den kemi som hela tiden genomsyrar deras karaktärer. Det är bara målfoto som skiljer Fadern och Supernova åt så se bägge är det bästa råd jag kan ge.

Filmrecension

Supernova

Regi: Harry Macqueen

Medverkande; Colin Firth, Stanley Tucci med flera.

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.