Varmaste vintern någonsin i Nya Zeeland

Publicerad 3 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Premiärminister Jacinda Ardern utropade i fjol nödläge med hänvisning till klimatet och sade att snabba åtgärder mot människans utsläpp krävs med tanke på framtida generationer. Arkivbild.
Premiärminister Jacinda Ardern utropade i fjol nödläge med hänvisning till klimatet och sade att snabba åtgärder mot människans utsläpp krävs med tanke på framtida generationer. Arkivbild.Foto: Nick Perry/AP/TT

Årets vinter var den varmaste som hittills har registrerats i Nya Zeeland.

Den genomsnittliga dygnstemperaturen under södra halvklotets vintermånader juni-augusti låg i Nya Zeeland 1,32 grader över genomsnittet, enligt vetenskapsmyndigheten Niwa. Det överstiger det rekord som sattes förra året.

Sju av de tio varmaste vintrarna i Nya Zeeland har inträffat sedan år 2000. Senaste gången som det varit rekordvarmt två på varandra följande år var 1970 och 1971. Men de har halkat ner på plats 18 och 13 på rekordlistan som går tillbaka till 1909.

– Det som ansågs vara ovanligt varmt vid den tiden anses inte längre vara ovanligt, säger Niwa-meteorologen Nava Fedaeff.

Naturliga vädermönster har spelat in under båda rekordperioderna, enligt Fedaeff, som dock säger att en viktig skillnad är mängden koldioxid som nu förorenar atmosfären.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.