Ambassadör: Kabuls flygplats öppnar igen

Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Talibanernas specialförband på Kabuls flygplats den 31 augusti.
Talibanernas specialförband på Kabuls flygplats den 31 augusti.Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

Kabuls flygplats har öppnats för att ta emot nödhjälp, och kommer inom kort även att återuppta civil flygtrafik. Det rapporterar Al Jazeera med hänvisning till Qatars Afghanistanambassadör.

Ett tekniskt team har satts in för att reparera start- och landningsbanan på flygplatsen, enligt ambassadören. Två inrikeslinjer ska ha inrättats, mellan Kabul och Mazar-i-Sharif respektive Kandahar.

Kabuls flygplats har varit stängd sedan den USA-ledda insatsen för att evakuera utländska medborgare och afghaner som hjälpt andra länder ur landet avslutades på måndagen.

Situationen var under flera dagar kaotisk då många tusentals människor försökte ta sig fram till evakueringsplanen som satts in för att hjälpa människor undan faran i Afghanistan sedan talibanerna tagit över landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.