Fem utredningar om IS-krigsbrott har lagts ned

Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Samtliga av de fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien. Arkivbild
Samtliga av de fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien. ArkivbildFoto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Fem förundersökningar mot IS-återvändare som anklagas för att ha begått krigsbrott har lagts ned, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Samtliga fem är kvinnor som suttit i IS-läger i nordöstra Syrien och som tagit sig tillbaka till Sverige de senaste två åren.

– Vi har inte hittat tillräckligt med bevis för att kunna gå vidare till eventuellt åtal, säger kammaråklagare Karolina Wieslander till radion.

Tre av kvinnorna är hemmahörande i västra Sverige, en i Stockholmsområdet och en i Skåne. Besked om att förundersökningen gällande kvinnan i Skåne lagts ned kom i torsdags. En sjätte kvinna som tog sig hem förra året är fortfarande misstänkt för krigsbrott.

Fortfarande pågår mellan 30 och 40 förundersökningar gällande IS-krigsbrott där både män och kvinnor som befinner sig antingen i Sverige eller Syrien utreds, uppger polisens nationella operativa avdelning för Ekot.

Niklas Svahn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.