Knivmannens mamma: Grannar hjärntvättade honom

En lankesisk man gick till knivattack mot flera personer i Auckland i Nya Zeeland innan han sköts till döds av polisen.
Nu berättar mannens mamma att sonen hjärntvättades av sina grannar.
Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Polisens utredare utanför köpcentret i Auckland.
Polisens utredare utanför köpcentret i Auckland.Foto: Brett Phibbs/AP/TT

Mamman som är bosatt på Sri Lanka säger till en lokal tv-kanal att hennes 32-årige son började förändras efter det att han skadat sig i en fallolycka under 2016. Hans grannar var de enda som hjälpte honom under tiden som han tillfrisknade, säger mamman, och de tog då chansen att radikalisera honom, säger hon.

– Vi visste att han hade förändrats. Förändringen inträffade sedan han lämnade Sri Lanka, säger mamman.

Mannen gick till attack med kniv mot sju personer i ett köpcenter innan han sköts till döds av polisen, endast en minut senare.

Mannen var sedan tidigare känd av polisen som en våldsam extremist och ska ha stått under bevakning, enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Sri Lanka kommer att samarbeta med Nya Zeeland i utredningen, enligt en talesperson för lankesiska utrikesdepartementet.

"Sri Lanka fördömer detta vettlösa våld, och är redo att samarbeta med nyzeeländska myndigheter på varje nödvändigt sätt", säger talespersonen.

Källor inom den lankesiska polisen uppger att polisens utredare har förhört angriparens bror, som bor i Colombo, landets största stad, och att de undersöker alla spår.

Landets muslimska råd har fördömt attacken och tackat polisen på Nya Zeeland för att den så snabbt stoppade mannen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.