Webbhotell stänger anti-abortsajt

En amerikansk webbhotellsleverantör stängde på fredagen en anti-abortsajt. Företaget säger att sajten hade brutit mot användarvillkoren.
Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Människor protesterar mot Texas nya abortlag. Bild från i onsdags.
Människor protesterar mot Texas nya abortlag. Bild från i onsdags.Foto: Joel Martinez/AP/TT

Delstaten Texas införde tidigare i veckan i stort sett ett totalförbud mot aborter. Abort efter vecka sex tillåts nu endast om kvinnans liv bedöms vara i fara. Lagen innebär dessutom att vem som helst kan anmäla och stämma personer som misstänks ha hjälpt en kvinna att utföra en abort efter den nya tidsgränsen.

Den nu nedstängda sajten tillät människor att lämna anonyma tips om misstänkta aborter. Webbhotellet säger att det bryter mot reglerna att på dess sajter lagra information om personer utan deras tillåtelse. Gruppen bakom sajten säger att man kommer att flytta den till ett annat webbhotell.

Persontransportbolagen Lyft och Uber larmade på fredagen att deras förare genom den nya lagen kan råka illa ut, då de exempelvis kan anklagas för att ha hjälpt till att utföra aborter genom att ha skjutsat personer till abortkliniker.

"Tänk dig att vara en gravid kvinna som försöker komma till en vårdinrättning och inte veta om din förare kommer att avboka dig av rädsla för att bryta mot en lag", skriver Lyft i ett blogginlägg. Företaget säger att man kommer att stå för alla eventuella juridiska kostnader om någon av dess förare anklagas enligt den nya lagen.

Konkurrenten Uber är inne på samma spår och gav ett liknande löfte på fredagen. "Uber är också med och kommer att täcka advokatkostnader på samma sätt. Tack för pushen", skriver bolaget vd Dara Khosroshahi på Twitter som kommentar till Lyfts blogginlägg.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.