Annons

Jämför trafikskolor inför körkortet

Ett körkort innebär både frihet och jobbmöjligheter. Men att ta lappen är dyrt. Hur stor kostnaden blir och om du kan utnyttja körkortslånet beror på vem du är.
Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Faktorer som ålder, intresse och möjlighet att öva privat har betydelse för inlärningen och därmed kostnaden för att ta körkort.
Faktorer som ålder, intresse och möjlighet att öva privat har betydelse för inlärningen och därmed kostnaden för att ta körkort.Foto: Bertil Ericson/TT

Få bedrifter ger en sådan lyckokänsla som när man klarar uppkörningen. Särskilt som vägen dit ofta har grävt ett djupt hål i plånboken. Exakt hur mycket det kostar är individuellt och beror på om man har möjlighet att öva privat.

–  Om man bara räknar ”måstekostnader” som körkortstillstånd, obligatoriska utbildningsinslag som Riskettan, Risktvåan, bilhyra vid förarprov och avgifter till Trafikverket handlar det om ungefär 5 000 kronor, säger Fredi Konac, ägare av Edsvikens Trafikskola i Sollentuna, Stockholm.

Körkortet kan bli en dyr historia, särskilt för den som inte har någon privat handledare.
Körkortet kan bli en dyr historia, särskilt för den som inte har någon privat handledare.Foto: Erik Simander/TT
Annons

Men den största utgiftsposten är körlektionerna på en trafikskola. Ibland nämns den ungefärliga summan 15 000 kronor för ett körkort. Men då krävs det att man även kan köra mycket privat.

–  Alla behöver mängdträning för att utvecklas. De som övar hemma med en bra handledare kan kanske klara sig med fem till tio lektioner hos en trafikskola.

Vi vet att många låntagare har tyckt att det har varit svårt att förstå de olika stegen kring körkortslånet.

Då är det tuffare för dem som bara kan träna på körskolan. Då riskerar kostnaden att springa iväg upp mot 25 000 till 35 000 kronor.

–  Det är därför det är så svårt att säga vad det kostar att ta körkort. Alla människor har skilda förutsättningar och behöver olika mycket tid att lära sig saker, säger Fredi Konac.

Det gäller även att hitta en körlärare som är pedagogisk och klarar av att lägga upp en realistisk och bra utbildningsplan där varje lektionstillfälle utnyttjas till fullo.

–  Tänk också på att jämföra vad en lektion kostar per minut. 20 tillfällen kan låta mycket, men inte om de bara varar i 35 minuter.

Från och med den 1 december kan 19–20-åringar som fullföljt gymnasiet ansöka om körkortslån.
Från och med den 1 december kan 19–20-åringar som fullföljt gymnasiet ansöka om körkortslån.Foto: Thomas Oneborg/SvD/TT

Fredi Konac tycker att det är synd att körkort delvis kommit att bli en klassfråga. Det vanligaste skälet till att inte ta körkort är, enligt Statens väg- och transportsinstitut, att man inte har råd. Samtidigt ökar ett körkort chanserna att få ett arbete – enligt siffror från Svenskt Näringsliv ställer över 60 procent av arbetsgivarna krav på körkort i dag. De som oftast saknar körkort är unga, arbetslösa och utrikes födda kvinnor.

Sedan 2018 finns det möjlighet att ansöka om ett körkortslån på 15 000 kronor via Centrala Studiestödsnämnden (CSN). För att komma i fråga för ett sådant är man bland annat tvungen att vara arbetssökande och mellan 18 och 47 år. Men nyligen togs beslut om att ändra reglerna så att fler omfattas.

–  Från och med den 1 december får alla 19–20-åringar som har fullföljt gymnasiet möjlighet att ansöka, säger Klas Elfving på CSN.

Annons

Söktrycket har hittills inte varit så stort. Under 2020 ansökte 12 335 personer och bara 5 195 beviljades och fick pengar utbetalade.

–  Vi vet att många låntagare har tyckt att det har varit svårt att förstå de olika stegen kring körkortslånet och att reglerna har upplevts som för snäva.

Att lånet måste utnyttjas på ett år är ett sådant exempel.

–  Där skulle vi vilja att perioden utökades till tre år. Det kan hända så mycket, man kanske blir sjuk, blir förälder eller flyttar, saker som gör att man inte hinner bli klar på ett år, säger Klas Elfving.

Lisa Wallström/TT

Fredi Konac på Edsvikens Trafikskola i Sollentuna.
Fredi Konac på Edsvikens Trafikskola i Sollentuna.Foto: Edsvikens Trafikskola
Det här behöver du

De här momenten ska ingå i en komplett körkortsutbildning:

+ Undervisningsmaterial och hjälpmedel för körkortsteori.

+ Introduktionsutbildning.

+ Teoriutbildning.

+ Körlektioner.

+ Riskutbildning.

+ Kunskapsprov och körprov.

+ Hyra av fordon från Trafikverket eller en godkänd trafikskola, för att du ska kunna göra körprovet.

Källor: Trafikverket, CSN.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons