Talibanorder: Bär ansiktstäckande slöja

Kvinnor som studerar på privata afghanska universitet måste bära niqab som täcker större delen av ansiktet. De får endast undervisas av andra kvinnor – men om detta inte är möjligt kan undantag göras och en äldre man "med god karaktär" kan tillåtas träda in som lärare.
Publicerad 5 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En ung kvinna studerar tillsammans med unga män på Kardan University i Afghanistans huvudstad Kabul. Bilden är från 2013. När det nya talibanstyret nu tagit över tillåts inte samundervisning i landet. Arkvbild.
En ung kvinna studerar tillsammans med unga män på Kardan University i Afghanistans huvudstad Kabul. Bilden är från 2013. När det nya talibanstyret nu tagit över tillåts inte samundervisning i landet. Arkvbild.Foto: Ahmad Jamshid/AP/TT

Dessa regler framgår av ett dekret i form av ett mångsidigt dokument som utfärdades i lördags av "utbildningsansvariga" inom talibanstyret, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Dokumentet har tagits fram inför öppnandet av privata universitet och högskolor på måndagen. Efter 2001 då dåvarande talibanregimen tvingades från makten i Afghanistan har privata utbildningsinrättningar vuxit stort i landet.

Stoppa umgänge och mingel

Det nya dekretet påbjuder att kvinnor och män måste hållas åtskilda på universiteten. Om detta är praktiskt svårt att genomföra kan draperier sättas upp i lokalerna för att hålla isär könen.

Under det förra talibanstyret mellan 1996 och 2001 var kvinnor i praktiken utestängda från universitets- och högskolevärlden.

I dokumentet finns ingen regel om att kvinnor måste bära heltäckande burka, men den ogenomskinliga slöjan niqaben som påbjuds täcker hela kroppen förutom ögonen.

På senare år har antalet kvinnor som bär de heltäckande, oftast ljusblå, burkorna samt niqaberna minskat i de större städerna, men på den afghanska landsbygden är de fortfarande vanligt förekommande.

Även om kvinnor nu, enligt det nya dekretet, tillåts studera så måste deras lektioner avslutas fem minuter innan männens tar slut. Medan de manliga studenterna lämnar utbildningsbyggnaden ska kvinnorna stanna i "väntrum", skriver AFP. Syftet är att stoppa umgänge och mingel mellan kvinnor och män utanför byggnaden när studiedagen är över.

– Praktiskt är det en svårgenomförbar plan, vi har inte tillräckligt många kvinnliga lärare för att kunna separera flickorna, säger en universitetslärare som inte vill uppge sitt namn.

– Men det faktum att de tillåter flickor att gå i skola och läsa vid universitet är ett stort steg framåt, tillägger han.

Dödliga attacker

Jämfört med den förra talibanregimen har talibanerna som tagit över nu slagit an en något mjukare ton. Vid en presskonferens kort efter maktövertagandet i augusti sade talespersonen Zabihullah Mujahid att kvinnor utgör en "viktig del" av samhället.

Före talibanernas återkomst har kvinnor kunnat studera sida vid sida med män. Samtidigt har brutala och dödliga attacker på senare år riktats mot skolor och lärosäten med flickor och kvinnor.

Talibanrörelsen har dock nekat till att man ligger bakom dessa attacker. I stället är det terrorgruppen IS – som ser ut att vinna allt mer mark i Afghanistan – som hävdar att man genomfört de dödliga dåden mot flickor och kvinnor.

Fakta: Talibanerna

Talibanrörelsens ideologi kombinerar en extrem och fundamentalistisk tolkning av islam med den urgamla kulturella koden pashtunwali, döpt efter den etniska gruppen pashtuner som utgör talibanernas ryggrad.

Ordet taliban betyder ursprungligen student eller sökare på pashtunernas språk pashto.

Formellt föddes rörelsen 1994, men grunden lades tidigare i de pakistanska flyktingläger dit många afghaner flydde undan den sovjetiska invasionen 1979.

Efter Sovjetunionens nederlag och uttåg 1989 började krigsherrar, som med stöd från bland andra USA bekämpat invasionen, vända vapnen mot varandra.

Talibanerna lovade att ersätta kaoset med ordning. 1996 erövrade rörelsen huvudstaden Kabul. Den kontrollerade stora delar av landet fram till den USA-ledda invasionen 2001.

Talibanernas maktutövande då var konservativt, brutalt och godtyckligt. Musik förbjöds, avrättningar genomfördes inför publik och kvinnors frihet inskränktes kraftigt. Kvinnor förbjöds att röra sig fritt utanför hemmet och skolundervisning för flickor stoppades.

Den 15 augusti 2021 gick talibanerna återigen in i Afghanistans presidentpalats.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.