Fifa-chefen om kaoset i VM-kvalet: "Galet"

Stormatchen mellan Brasilien och Argentina i det sydamerikanska VM-kvalet blev en farsartad tillställning.
Nu startar Fifa en utredning och Tottenham vill bötfälla sina landslagsspelare.
– Det är galet, men vi måste ta itu med det, säger Fifas ordförande Gianni Infantino.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Lionel Messi lämnar planen efter en avbrutna matchen mot Brasilien.
Lionel Messi lämnar planen efter en avbrutna matchen mot Brasilien.Foto: Andre Penner/AP/TT

Söndagens match avbröts efter bara några minuter sedan företrädare för Brasiliens hälsomyndighet Anvisa tagit sig in på planen.

Nu uttalar sig Internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande om händelsen.

– Vi såg vad som hände i matchen mellan Brasilien och Argentina. Två av Sydamerikas mest fantastiska lag. Det är galet, men vi måste ta itu med de här utmaningarna, de här problemen som kommer ovanpå coronakrisen, säger ordföranden Gianni Infantino.

Bakgrunden var att fyra argentinska spelare, varav tre i startelvan, med sin bas i England ska ha ljugit vid inresan till Brasilien om att de inte tillbringat tid i England de senaste två veckorna, enligt Anvisa.

Då krävde hälsomyndigheten att spelarna omedelbart skulle sättas i karantän. När trion sedan fanns med i startelvan trots allt satte Anvisa stopp för matchen.

Två av de inblandade spelarna är Cristian Romero och Giovani Lo Celso, som båda tillhör Tottenham. Enligt Football London har duon rest utan tillåtelse från klubben och riskerar böter när de återvänder till London.

Det är ännu inte beslutat om eller när matchen ska spelas.

"Den första officiella matchrapporten har skickats till Fifa. Informationen kommer att analyseras av den kompetenta disciplinnämnden och ett beslut kommer att tas i sinom tid", skriver Fifa i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.