Gaddafis son släppt ur fängelset

Saadi Gaddafi, son till Libyens störtade diktator Muammar Gaddafi, har släppts ut ur fängelset, uppger en källa vid landets justitiedepartement för AFP.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Saadi Gaddafi släpps efter att ha varit frihetsberövad mer än sju år. Arkivbild.
Saadi Gaddafi släpps efter att ha varit frihetsberövad mer än sju år. Arkivbild.Foto: Abdel Magid al-Fergany/AP/TT

Enligt uppgifter i flera medier har han redan lämnat landet och flugit till Turkiet.

Det tidigare fotbollsproffset har suttit inspärrad i ett fängelse i Tripoli, anklagad för brott mot demonstranter 2011 och för att ha dödat den libyske fotbollsspelaren Bashir al-Rayani 2005. I april 2018 frikände en domstol honom för mordet på al-Rayani.

Den i dag 48-årige Gaddafi är kanske mest känd för sitt utsvävande leverne, och sin korta sejour i italienska Serie A, där han representerade Perugia, Udinese och Sampdoria, även om han bara spelade några minuter för de två förstnämnda klubbarna, och aldrig i den sistnämnda. Han var också lagkapten för det libyska landslaget och ordförande för dess fotbollsförbund.

2011 var han högst ansvarig för Muammar Gaddafis specialstyrkor. Saadi Gaddafi flydde till Niger efter att hans far störtats, men utlämnades från landet några år senare.

Saadi Gaddafi i närkontakt med Juventus Alessandro Del Piero under ett inhopp för Perugia i maj 2004.
Saadi Gaddafi i närkontakt med Juventus Alessandro Del Piero under ett inhopp för Perugia i maj 2004.Foto: Stefano Medici/AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.