Hockeyns premiärkrock: "Kanske inte optimalt"

På lördag är det premiär i damhockeyligan SDHL – och i herrarnas SHL.
En olycklig krock på grund av en intensiv landslagssäsong.
– Vi måste trycka ihop säsongen och börja på ett datum som kanske inte är optimalt, säger SDHL:s sportchef Gizela Ahlgren-Bloom.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Krock. På lördag har damligan SDHL säsongspremiär, samma dag som herrarnas SHL också börjar.
Krock. På lördag har damligan SDHL säsongspremiär, samma dag som herrarnas SHL också börjar.Foto: Pär Bäckström/TT

De senaste åren har damligan oftast börjat helgen före herrarna.

I år blir det samtidigt.

– Dels har vi OS-kval den här säsongen, ett OS och väldigt många landslagssamlingar så vi måste trycka ihop säsongen. Det var enda chansen, säger Ahlgren-Bloom.

– Vi spelar fördelat på helgerna och då har vi bara de här datumen att tillgå, man backar bandet från när vi senast måste sluta och då blev det så här.

Finalreprisen mellan Brynäs och Luleå börjar visserligen redan vid lunchtid på lördag, timmarna före SHL-premiären, men ett par matcher krockar också med SHL-matcher.

"Ökar hela tiden"

Men damligans sportchef ser ingen risk att dampremiären drunknar i herrarnas.

– Nej, absolut inte. Det känns jättebra och intresset för SDHL ökar hela tiden.

Ligan har till den här säsongen fått in en ny huvudsponsor i Svenska spel som gått in även i SHL och hockeyallsvenskan.

Hur mycket avtalet är värt vill inte parterna uppge, men det är det största hittills. När SDHL fick sin första huvudsponsor för ett par år sedan var det avtalet värt ett sjusiffrigt belopp, alltså över miljonen.

– Det här är den största ekonomiska satsningen som någonsin har gjorts inom damhockeyn. Att det också görs tillsammans med SHL och hockeyallsvenskan är väldigt kul, att de tre största ligorna går ihop, säger Gizela Ahlgren-Bloom.

"Vill ställa krav"

För första gången har SDHL kunnat dela ut centrala pengar till klubbarna.

– Jag kan inte gå in på några summor, men det är pengar som vi aldrig har kunnat dela ut tidigare så det är ett jättestort tillskott för klubbarna, säger hon.

SDHL har tidigare satt som mål att, genom projektet "Den nya spelplanen", var fjärde spelare i ligan senast 2025 ska kunna leva på ishockeyn.

– Vi vill börja ställa krav på klubbarna att fördela ut pengarna på spelarna, även om det är små ersättningar det handlar om så är det viktigt. Det är en del av "Den nya spelplanen". Vi siktar stort framåt och då måste man börja med de här små stegen, säger Gizela Ahlgren-Bloom.

Göran Sundberg/TT

Fakta: Så tippar spelare och tränare

Fakta: Så tippar spelare och tränare

Brynäs är favorit till SM-guldet. I alla fall om man får tro tränare och spelare som på SDHL:s upptaktsträff tippade vilket lag som vinner guld. Tränarna hade regerande mästaren Luleå på andra plats, medan spelarna inte utsåg någon klar tvåa:

Tränarna: Brynäs 4 röster, Luleå 2, Djurgården 1, HV71 1, Linköping 1, Modo 1.

Spelarna: Brynäs 5, Djurgården 1, HV71 1, Linköping 1, Modo 1, SDE 1.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.