Tyska Linke föreslår vänsterkoalition

Det tyska vänsterpartiet Die Linke föreslår i ett utspel sig självt som möjlig samarbetspartner till en ny regering. Man ser ett framtida vänsterstyre tillsammans med nu opinionsledande SPD och miljöpartiet De gröna.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch. Arkivbild.
Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch. Arkivbild.Foto: Christoph Soeder/AP/TT

Die Linke argumenterar för att ett samarbete med dem skulle ge de två större partierna störst chans att få igenom sin socialpolitik.

– Vi är redo att ta regeringsansvar, säger Die Linkes partiledare Dietmar Bartsch.

Socialdemokratiska SPD har tagit ledningen i flera opinionsundersökningar och ligger nu stadigt före de konservativa CDU. I den senaste mätningen, som publicerades under måndagen, ökade SPD ytterligare en procentenhet till 26 procent. CDU ligger på 20,5 procent, De gröna på 15,5 och Die Linke på 6,5 procent.

SPD-ledaren Olaf Scholz aviserade i helgen att han vill regera ihop med miljöpartiet De gröna vid en eventuell seger. Men de två kan komma att behöva stöd av ett tredje parti för att nå en stabil majoritet i den tyska förbundsdagen. Både SPD och De gröna verkar känna att en rödgrön koalition med Linke skulle vara ett alltför stort steg bort från den mittenpolitik som råder i Tyskland.

SPD och CDU regerar nu tillsammans i en så kallad storkoalition, med CDU:s tidigare ledare Angela Merkel som förbundskansler och Scholz som finansminister.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.