Urfolkskvinna ska ersätta Columbus

En staty av Christofer Columbus ska ersättas av en staty föreställande en kvinna från ursprungsbefolkningen.
Publicerad 6 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En vägg har byggts upp runt den plats där statyn på Christofer Columbus togs ned i fjol. Arkivbild.
En vägg har byggts upp runt den plats där statyn på Christofer Columbus togs ned i fjol. Arkivbild.Foto: Fernando Llano/AP/TT

Den berömda 1800-talspjäsen av Columbus var placerad längs den vältrafikerade Avenida Paseo de la Reforma men togs ned förra året för att restaureras. Myndigheterna uppgav samtidigt att det var dags att fundera på Columbus arv.

Mexico Citys borgmästare Claudia Sheinbaum poängterar att det finns två synsätt på Colombus. Enligt det europeiska synsättet är han den som upptäckte Amerika.

– Men här har vi en annan syn, att det var en europé som kom till Amerika, som gjorde att två platser fick kontakt och sedan kom erövringen.

Tanken är att den nya statyn ska ge rättvisa åt kvinnors historiska roll i Mexiko, speciellt kvinnor i ursprungsbefolkningen, enligt Claudia Sheinbaum, som säger att Columbusstatyn kommer att placeras på en "värdig" plats i staden.

Flera statyer av bland andra Christofer Columbus har tagits bort i amerikanska städer till följd av förra sommarens världsomspännande proteströrelse mot rasism.

Det är inte känt vilken kvinna den nya statyn ska föreställa.

Sheinbaum står nära Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, som har profilerat sin regering som en försvarare av de fattiga och ursprungsbefolkningen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.