Rekordlågt stöd för Merkels kristdemokrater

Det går knackigt för den tyska förbundskanslern Angela Merkels kristdemokrater.
Inför valet om några veckor har väljarstödet fallit till rekordlåga 19 procent, enligt en färsk opinionsmätning.
Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med sin partikollega och efterträdare på ordförandeposten Armin Laschet.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med sin partikollega och efterträdare på ordförandeposten Armin Laschet.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Väljarstödet för Merkels CDU och dess systerparti i Bayern CSU är två procentenheter lägre än förra veckan och landar på 19 procent, den lägsta noteringen hittills för den kristdemokratiska unionen.

Socialdemokraterna SPD är största parti med 25 procents stöd enligt mätningen, som har gjorts av institutet Forsa på uppdrag av tv-kanalerna RTL/N-TV. SPD ingår också i Merkels regering.

Sittande förbundskanslern Angela Merkel försöker stärka CDU-ledaren Armin Laschet inför valet.

– Det är ett beslut om vårt lands riktning i svåra tider – och det är inte irrelevant vem som styr det här landet, säger hon i sitt antagligen sista tal i förbundsdagen före valet.

– Den bästa vägen för vårt land är en CDU/CSU-ledd regering med Armin Laschet som förbundskansler.

Enligt Merkel står en sådan regering bland annat står för stabilitet och pålitlighet, men Laschets löften inför valet ser inte ut att gå hem hos väljarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.