Navalnyjs medarbetare har gått i exil

Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ivan Pavlov, en människorättsadvokat med koppling till fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj, har flytt Ryssland. Arkivbild.
Ivan Pavlov, en människorättsadvokat med koppling till fängslade regimkritikern Aleksej Navalnyj, har flytt Ryssland. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Ytterligare en person med koppling till den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj har lämnat Ryssland efter påtryckningar från myndigheterna.

Ivan Pavlov, en framträdande människorättsadvokat som har representerat Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK, har meddelat att han flytt landet.

"Jag är nu en emigrant. För närvarande, i Georgien", skriver Pavlov på meddelandeappen Telegram.

I samband med en brottsutredning mot Pavlov i april ströp myndigheterna hans tillgång till att använda sin telefon och internet.

"Det gjorde mitt jobb omöjligt att utföra", skriver Pavlov och tillägger att möjligheten att lämna landet inte inkluderades i förbuden och att man därmed "pekade mot utgången".

FBK extremiststämplades i juni, men stiftelsen fortsätter att jobba. Flera ur ledarskiktet har flyttat utomlands och andra har slutat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.