Kommunens beslut var olagligt – krav på avgång

Efter ett politisk maktskifte i Uddevalla kommun bytte den nya majoriteten ut kommunalråd och politiker i kommunstyrelsen och alla nämnderna. Förvaltningsrätten förklarar nu åtgärden som olaglig, skriver Bohusläningen.
Röster från oppositionen kräver som en konsekvens att ordförande i fullmäktige Elving Andersson (C) avgår.
Publicerad 7 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Förvaltningsrätten upphäver Uddevallas kommunfullmäktiges beslut. Arkivbild.
Förvaltningsrätten upphäver Uddevallas kommunfullmäktiges beslut. Arkivbild.Foto: Jonas Dagson/TT

Efter det senaste valet tog den så kallade Samverkansmajoriteten med sex partier makten i kommunen. De kunde hålla ihop i drygt ett år innan samarbetet sprack. Istället formades en ny majoritet mellan S+M+L+C som formellt tog över makten i kommunen den 1 juli 2020.

Som en konsekvens beslutade kommunfullmäktige att sparka alla politikerna i kommunstyrelsen och de fyra nämnderna från sina uppdrag för att fördela platserna efter den nya majoritetens vilja. Men beslutet i fullmäktige överklagades till förvaltningsrätten av representanter för KD och SD. Och nu har rätten meddelat sin dom.

Förvaltningsrätten skriver att den bedömer att det strider mot kommunallagen att säga upp ledamöterna i kommunstyrelsen och nämnderna på det sätt som gjorts och upphäver därför kommunfullmäktiges beslut.

Ett parti som lidit av det nu ogiltigförklarade beslutet är KD.

– KD har i kultur- och fritidsförvaltningen under ett års tid förvägrats rätten till politisk påverkan, säger Magnus Jacobsson, lokal ordförande för partiet i Uddevalla till tidningen.

Ordförande i fullmäktige, Elving Andersson (C), säger till Bohusläningen att han tycker att "rätten för ett lite tunt resonemang" och att kommunen överväger att överklaga domen till nästa instans.

Jonas Dagson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.