HÄSSLEHOLM

Hovdala skördefest flyttas fram

Populära skördefesten på Hovdala slott flyttas till den tredje oktober, när pandemirestriktionerna lyfts.
Foto: Arkivbild
HÄSSLEHOLM Skördefesten på Hovdala slott flyttas fram till den tredje oktober, så att arrangemanget kan dra nytta av de lättade pandemirestriktionerna som gäller från den 29 september.

Det meddelade kulturchefen Jens Olsson på onsdagen.

Enligt planerna skulle populära skördefesten, som normala år drar storpublikt till Hovdala slott, arrangerats söndagen den 19 september. Så blir det alltså inte, på grund av svårigheter med att ordna festen pandemisäkert.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Klirr i kassan för Halliburton

Halliburton har släppt kvartalsrapport. Arkivbild.
Foto: Steve Gonzales/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tredje kvartalet gav ett rejält klirr i kassan för amerikanska Halliburton, världsledande serviceleverantör till oljeindustrin.

Nettovinsten lyfte till 248 miljoner dollar, 28 cent per aktie. Det är mer än dubbelt upp mot vinsten under motsvarande kvartal ett år tidigare på 100 miljoner dollar, 11 cent per aktie.

Omsättningen lyfte till 3,86 miljarder dollar.

Bakom lyftet ligger ett oljepris som under tredje kvartalet steg med 4,5 procent, bland annat mot bakgrund av att oljekartellen Opec valt att inte snabba på produktionsökningarna trots ökad efterfrågan.

Ett terminskontrakt för leverans av brentolja nästa månad har sedan årsskiftet lyft med 64 procent till omkring 85 dollar per fat.

– Jag ser en flerårig uppgång framför mig, säger Halliburtons vd Jeff Miller.

Han hänvisar till ett strukturellt underskott på råvaror globalt.

– Det ökar efterfrågan på våra tjänster, både internationellt och i Nordamerika.

Personligt

Han efterlämnar en historisk arvsskatt

Bengt Owald och Emil Konke Gustavsson på dräkternas museum i Glimåkra. Bengt Owald blev 85 år gammal.
Foto: Anton Gymark
Personligt
Personligt Hans skräddarsydda dräkter har fått publiken att förflyttas flera hundra år bakåt i tiden. Efter en lång sjukdomstid har Bengt Owald i Glimåkra somnat in i en ålder av 85 år.

Bengt Owald föddes i Malmö, där han växte upp och efter folkskola fick han jobb som trädgårdsmästare. Under militärtjänstgöringen var han röjdykare i Kungliga flottan och det kom att få en betydande roll i hans liv.

För att bli röjdykare måste man klara att dyka ner till 30 meters djup och desarmera en mina, men det var inget som skrämde Bengt Owald. Han har alltid älskat att befinna sig djupt nere i det blå och var senare med och arrangerade många dykresor bland annat till Sharm El Shejk i Röda havet.

Bengt Owald talade med entusiasm om undervattensfaunan och om den tysta världen under ytan.

The Frogs sportdykarklubb

"Dykar-Bengt”, som han kallades, var under lång tid engagerad i The Frogs sportdykarklubb, bland annat som ordförande i 25 år.

Men det var inte bara under ytan han trivdes. Han gillade även segling.

Yrkesmässigt arbetade han med sin bror på Glimåkra skinnbutik, och han samarbetade också med Malmö stadsteater och den Kongelige teater i Köpenhamn för att skapa så autentiska scenkläder som möjligt.

Dräkter från 300 år finns på Glimåkra dräktmuseum.
Foto: Anton Gymark

Klädsömnad

Det historiska intresset ärvde han av sin far, som var konservator och renoverade kyrkor i trakten.

Bengt Owald gjorde sig ett namn för de historiska kläder han skapade med inspiration från samtidens detaljerade målningar.

Han var med och startade Kong Christians hov, där barn och ungdomar spelade rollspel för att visa hur livet kunde se ut på 1500- till 1700-talet. De uppträdde på slott och herresäten i Sverige och Danmark med sina danser, fäktning, bågskytte och allt som hörde till. Bengt Owalds praktfulla dräkter satte sin färgstarka ton på framträdandena.

Gruppen var med både i radion och på tv. I en tidigare intervju berättade han:

- Renässansen står för förnyelse och var den vackraste klädepoken, men barocken var inte dum den heller.

I Glimåkra öppnades ett dräktmuseum, där Bengt Owalds fantastiska kläder från 300 år finns bevarade.

För sitt helhjärtade engagemang både inom The frogs sportdykareklubb och Kong Christians hov, fick han 2006 ta emot en hedersutnämning, som gladde honom mycket.

Han utsågs till årets idrottsledare i kommunen. Det blev som ett bevis på att hans helhjärtade engagemang bland barn och ungdomar varit av betydelse och han lämnar stora avtryck i mångas liv.

Inrikes

Ingen gripen efter mordförsök i Uppsala

En skottskadad man tros på egen hand ha tagit sig från Uppsala till Danderyds sjukhus i Stockholm. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes En ung man skottskadades i Uppsala under måndagskvällen. Ytterligare personer ska ha befunnit sig på platsen och blivit beskjutna.
Än är ingen misstänkt eller frihetsberövad, uppger polisen.

Uppsalapolisen fick vid 21.30-tiden på måndagen samtal om att skott hördes i stadsdelen Årsta. På platsen hittades ett tiotal hylsor och skottskador på byggnader.

Området Sala Backe i Uppsala där skottlossningen ägde rum är ett bostadsområde med flerfamiljshus, radhus och trevåningshus.

Senare på måndagskvällen inkom en skottskadad man i 20-årsåldern till en akutmottagning vid Danderyds sjukhus och sökte vård för en skottskada, vilket gör att man kopplar ihop honom med händelsen i Uppsala, uppger polisen.

– Personen har en skottskada i ena axeln, säger Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt till TT.

Mannen är hemmahörande Uppsala och har rört sig i den kriminella nätverksmiljön i staden, uppger polisen.

– Det är inte helt ovanligt att personerna som begår de här brotten och själva blir påskjutna söker vård i en närliggande stad, av flera olika skäl. Bland annat för att man vill lägga ut en dimridå och försvåra utredningen. En annan orsak kan vara att om man åker till närmsta akutmottagning finns det en risk för att det blir en konfrontation med en motståndare, säger Jonas Eronen.

Om detta är fallet för mannen som sökte vård i Stockholm vet polisen inte än, säger Jonas Eronen.

Flera personer ska ha blivit beskjutna, men inte skadats. Hur många vet polisen ännu inte säkert.

– Nu försöker vi bilda oss en uppfattning om händelseförloppet och vem som har gjort vad. Om personerna på platsen är målsägande, vittnen eller misstänkta.

Händelsen rubriceras som försök till mord och grovt vapenbrott.

Ingen misstänkt är frihetsberövad.

Sport

Landslagsbacken byter klubb

Mina Waxin, till vänster. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport

Landslagsbacken Mina Waxin lämnar Modo och skriver på för Brynäs. Klubbytet i SDHL sker omedelbart och i samförstånd, skriver Modo på sin webbplats.

"Just nu är det här den bästa lösningen. Vi tror också att det i förlängningen är bäst för båda parter att vi går åt separata håll. Vi tackar Mina för hennes insatser i klubben", säger Modos sportchef Henrik Gradin.

I Brynäs är man nöjd med värvningen av 20-åringen.

"Med Mina i laget så spetsar vi till vår backsida ytterligare. Det kommer hit en spelare som vi anser är en ledande back i svensk damhockey", säger sportchefen Erika Grahm.

Waxin har skrivit på för två säsonger.

Ingela Ahlberg/TT

Skåne

Två personer hittade medvetslösa på hotell

Polis utanför Grand Hotel där två personer hittats medvetslösa på ett hotellrum.
Foto: Joakim Stierna
Skåne
Skåne Två personer har anträffats medvetslösa på ett hotellrum i Lund. Enligt polisen kan inte brott uteslutas.

Strax innan klockan 11 larmades polisen till Grand Hotel där två personer hittats medvetslösa i ett rum.

– Vi larmas till platsen för att biträda i ett sjukdomsärende. Nu är vi på plats för att undersöka om något brott har begåtts, än så länge har vi inte kunnat bekräfta något sådant, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Oväntat fall för byggstarter i USA

Färre byggstarter än väntat i USA i september. Arkivbild.
Foto: Mark J Terrill AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Bostadsbyggandet minskade oväntat i september i USA. Arbetskraftsbrist och dyrare byggmaterial pekas ut som faktorer som dämpar efterfrågan.

Nedgången blev 1,6 procent för byggstarterna i september enligt säsongsjusterade tal från USA:s näringsdepartement. Årstakten låg på 1 555 000 enheter, vilket kan jämföras med nedreviderade 1 615 000 enheter för augusti.

Analytiker hade räknat med 1 620 000 enheter i september.

Antalet utfärdade byggtillstånd föll samtidigt 7,7 procent till en årstakt på 1 589 000.

Så sent som i mars låg antalet byggstarter på 1 725 000 enheter i årstakt, vilket var den högsta nivån på 14,5 år.

Östra Göinge

Hagelgevär hittades av allmänheten

Östra Göinge
Broby

Ett hagelgevär hittades i Broby under måndagen. Enligt anmälan till polisen anträffades geväret av en person från allmänheten som sedan larmade polisen.

Det är i nuläget oklart var i Broby som vapnet hittades och vem som vapnet tillhör.

– Vi tar det här hagelgeväret i beslag, säger polisens presstalesperson Christine Bergkvist Björklund.

Vet ni om det är ett fungerande vapen?

– Man kommer förmodligen att göra en undersökning av vapnet för att ta reda på detta, men vid anmälningstillfället så är det oklart om vapnet faktiskt fungerar.

Det finns ingen misstänkt i ärendet som rubriceras som vapenbrott.

Östra Göinge

Sköt sönder klassrumsruta

En klassrumsruta sköts sönder under förra veckan på Göinge utbildningscenter.
Foto: Arkivbild
Östra Göinge
Sibbhult

I förra veckan sköt en okänd person sönder en ruta in till ett klassrum på Göinge utbildningscenter i Sibbhult.

Enligt anmälan till polisen var det någon gång mellan torsdagen och fredagen som händelsen ägde rum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL