Kinaambassadör varnar riksdagstopp om Taiwan

Kinas ambassadör i Sverige tillrättavisar i ett brev ordföranden i riksdagens utrikesutskott, Kenneth G Forslund (S).
Det sker sedan Forslund ställt sig bakom ett uttalande till stöd för Litauen, som pressas av Kina för att landet vill utveckla relationerna med Taiwan.
Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. Arkivbild.
Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Kina betraktar Taiwan som en del av Kina och länder som på något sätt bemöter Taiwan som ett självständigt land brukar få starka reaktioner från de styrande i Beijing.

Ambassadören Gui Congyou skriver i brevet, som sänts till utrikesutskottet, att Forslunds stöd för Litauen i saken ses som ett brott mot principen om ett Kina. Den brukar ju Sverige annars följa, hävdar den omstridde ambassadören.

"På området internationella relationer är normen att Taiwan är en del av Kina. USA och vissa andra länder ber alltid andra länder följa normer i internationella relationer, men de bryter ofta själva mot dem. Er medverkan i det aktuella uttalandet bryter mot principen om ett Kina", skriver ambassadören.

Kan störa

Han förväntar sig, skriver han, att riksdagsledamöter inte understödjer taiwanesiska separatister och än mindre utnyttjar frågan för antikinesiska aktiviteter eftersom det kan störa utvecklingen av Kinas relationer med Sverige.

– Jag är inte förvånad, jag förväntade mig att det skulle komma en reaktion på ett eller annat sätt, säger Kenneth G Forslund till TT.

Uttalandet som fått ambassadören att reagera publicerades på hemsidan för Litauens parlament den 27 augusti och dagen efter kom den kinesiska reaktionen.

Enligt Forslund har övriga undertecknare fått likalydande tillrättavisningar. Förutom han själv skrev 13 parlamentariker från USA, Ukraina, Storbritannien, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Irland, Tjeckien, de baltiska länderna samt EU-parlamentet under. De har ledande poster i respektive utrikesutskott och ingår i en större grupp som har återkommande möten i utrikesfrågor. Då och då gör de uttalanden och Forslund säger att han ibland finner det värt att ställa sig bakom, ibland inte.

Undertecknarna skriver att de fördömer Kinas politiska, diplomatiska och ekonomiska påtryckningar på Litauen och att det utgör en ovälkommen inblandning i ett EU- och Natolands interna angelägenheter.

De välkomnar, skriver de, Litauens strävan att utveckla ekonomiska relationer med Taiwan.

Reagerat starkt

Det som Kina reagerat extra starkt på är att Litauen och Taiwan avser att öppna representationer hos varandra och att den i Litauen ska kallas Taiwans representation, inte Taipeis. Taipei är huvudstad på Taiwan.

Ambassadören framhåller att han är redo att diskutera ämnet närhelst tillfälle bjuds.

– Jag har ännu inte tagit ställning till om vi ska bjuda in honom, säger Forslund och tillägger att de haft "öppenhjärtiga" möten tidigare.

Kenneth G Forslund (S) ordförande i riksdagens utrikesutskottet, har fått brev från den kinesiske ambassadören i Sverige efter att ha uttalat stöd för Litauen angående relationer med Taiwan. Arkivbild.
Kenneth G Forslund (S) ordförande i riksdagens utrikesutskottet, har fått brev från den kinesiske ambassadören i Sverige efter att ha uttalat stöd för Litauen angående relationer med Taiwan. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.