"Varvets" löpare kan välja Stockholm Marathon

Tiotusentals löpare gick miste om chansen att springa Göteborgsvarvet och Göteborgsvarvet Marathon.
En möjlig vinstlott för Stockholm Marathon – första stora motionslopp att arrangeras utan myndigheternas coronarestriktioner.
– Det kan vara en hel del av de deltagarna som väljer att anmäla sig till vårt maraton i stället, säger Marathongruppens Jenny Sunding.
Publicerad 8 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Stockholm Marathon arrangerades senast 2019 efter att ha ställts in 2020 grund av coronapandemin. Arkivbild.
Stockholm Marathon arrangerades senast 2019 efter att ha ställts in 2020 grund av coronapandemin. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

För två veckor sedan meddelade Göteborgs friidrottsförbund att de ställer in flera motionslopp på grund av smittspridningen av coronaviruset i regionen. Däribland halvmaran Göteborgsvarvet, som skulle ha arrangerats nu på lördag, och Göteborgsvarvet Marathon, tidigare planerat till den 19 september.

De inställda loppen, som hade lockat tiotusentals löpare till staden, kan i stället innebära en vinstlott för Stockholm Marathon.

Det 42 195 meter långa loppet den 9 oktober blir första stora motionslopp att arrangeras efter det att coronarestriktionerna kring allmänna sammankomster i Sverige försvinner den 29 september, vilket regeringen meddelade under tisdagen.

"Jättetråkigt"

– Vi märker ett stort intresse och ett sug bland våra deltagare och bland löpare att få springa lopp. Det var så klart jättetråkigt när Göteborgsvarvet behövde ställa in och de skulle ha genomfört sitt jubileumsmaraton nästa vecka. Det kan absolut vara så att många då i stället tittar runt och letar efter andra lopp. Det kan vara en hel del av de deltagarna som väljer att anmäla sig till vårt maraton i stället, säger Marathongruppens tillförordnade marknadschef Jenny Sunding.

Regeringens besked gör att Stockholm Marathon inte behöver förhålla sig till maxantalet om 900 deltagare samtidigt i start- och målområdet, vilket är fallet för lopp som arrangeras nu. Arrangören kommer ändå att göra coronaanpassningar för att motverka trängsel och smittorisk bland löparna.

"Väldigt stor fördel"

– Det är en väldigt stor fördel för oss att vi kan jobba med det som är vår ursprungsplan, att vi inte längre behöver se till den siffran (900). Det är väldigt positivt att det är möjligt att släppa nu, men det kräver fortfarande så klart att vi tar ansvar ändå, säger Sunding.

Marathongruppen och Göteborgs friidrottsförbund är två arrangörer som har haft svårt att få ekonomin att gå ihop när de inte kunnat arrangera motionslopp som vanligt i pandemin.

De har båda fått kritik och frågor kring sina val att inte återbetala deltagares anmälningsavgifter för inställda lopp, med argumenten att både arrangörernas och loppens framtid då skulle stå på spel.

Oro hos löparna

Jenny Sunding har märkt av en oro oss löparna efter det nyligen inställda Göteborgsvarvet, som hade omkring 35 000 anmälda deltagare.

– Det är många som har hört av sig och frågat hur vi har tänkt. Där har vi varit väldigt tydliga med att vi har haft möjlighet att ha två olika scenarion att jobba utifrån. Att vi hade kunnat göra de anpassningar som hade krävts även med 900-taket.

På tisdagen var 11 000 deltagare anmälda till Stockholm Marathon, vilket är långt ifrån 2014 års rekordnotering på 21 942.

– I och med det här beskedet (från regeringen) tror vi att det kommer att öka upp. Sedan kommer vi ju troligtvis inte att landa på de nivåer vi gör ett vanligt år i och med att det börjar närma sig loppdatum. Vi vet ju med oss att folk behöver träna ganska länge för att kunna genomföra ett maraton och behöver träna i god tid innan.

David Hjorter/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.