GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gunhild Carling lägger Amerika för sina fötter

Multi-instrumentalisten Gunhild Carling avslutar Europaturnén i Stockamöllan och ser därefter fram emot en turné hemma i USA med 40-talet spelningar, varav en på ”The Italian theatre” i Las Vegas.
– Det är dröm som jag har haft sedan jag var sex sju år gammal, berättar Gunhild Carling med ett brett leende.
Personligt • Publicerad 9 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Gunhild Carling spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnén 2021.
Gunhild Carling spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnén 2021.
Foto: Catharina Nilsson

Det är en ljum sensommardag och Rönne å flyter stilla fram genom det gamla fabriksområdet i Stockamöllan.

I disponentvillan bodde Gunhild Carling med sin familj tidigare men nu hyrs bostaden ut sedan familjen flyttade till USA för snart tre år sedan. Men ett litet vindsloft i tegelbyggnaden disponerar Gunhild under sina besök i Sverige.

I ett hörn står en harpa och i garderoben finns några av hennes mest minnesvärda plagg, en fuskpäls i leopardmönster och klänningen hon hade när hon sjöng för president Bill Clinton 2014 bland andra.

Det är färgstarka vintagekläder som fyller garderoben i det anrika huset mitt i den lantliga idyllen, som en bild av Gunhild själv, glamorös även om hon kör höga guldklackar rakt ned i den skånska myllan.

På fredag är det dags att spela på kära gamla hemmascenen på Kulturfabriken, innan det bär av till äventyret i USA igen.

Profilen

Namn: Gunhild Carling

Ålder: 46 år

Familj: Barnen Idun och Viggo och maken Johan.

Bor: I Cupertino i Kalifornien.

Gör: Multi-instrumentalist, sångerska, steppdansare och varietéartist som spelar jazz, swing och blues bland annat.

Aktuell: Avslutar Europaturnén med en spelning på Kulturfabriken i Stockamöllan på fredag. Därefter startar en turné i USA med cirka 40 planerade spelningar.

Mest stolt över: - Att jag spelar trumpet i ”Louis Armstrong- style”

Mest tacksam över: - Min familj och min publik.

Uppväxten

Passionerade och musikaliska Gunhild växte upp i en musikerfamilj i Göteborg. Hennes far Hans ”Cooling” Carling var en legendarisk musiker som spelade jazz i olika konstellationer och komponerade musik.

Under 80-talet startade han Carlings familjeband med sin fru Aina som är jurist, och sina fyra barn. Gunhild var nummer tre i syskonskaran och försökte hitta sin plats.

– Nu fattas det en celloslinga, kan du ta den Gunhild?

Så lät det ena dagen, andra dagen var det sång som saknades eller ett rytminstrument i en annan låt. Gunhild ansträngde sig för att få vara med och tyckte det var roligt.

– Det fixar jag svarade jag sedan jag var sex, sju år gammal och så fick jag det att låta lite härligt, säger Gunhild och får det att låta enkelt.

Och enkelt ser det också ut att vara för henne på scenen – när hon trakterar en trombon, steppar eller när hon stylar med tre trumpeter samtidigt – för att hon övar varje dag, sedan barnsben. Samtidigt tycker Gunhild catt det är viktigaste är att ha roligt.

– Det försöker jag lära mina barn, vad de än gör, försök att ha kul, säger hon och ser smittande glad ut.

Att försvinna in den bubbla av koncentration och flyt som uppstår under musicerandet, musikens kärna, är beroendeframkallande, tycker Gunhild. Hon har aldrig föreställt sig att bli någonting annat än musiker ända sedan hon var barn.

Pappa Hans Carling såg gärna att hon skulle bli poet eller kompositör för att slippa slita ut sig under långa turnéer som musiker. Men sedan han dog 2017 är det Gunhild som axlar rollen att ta ton i trumpeten och leda andra musiker i hans ställe.

– Han hade en grym eld som trumpetare. Jag har en annan sorts eld, jag är en annan typ av trumpetare, säger hon och tillägger:

– Jag visste att man sörjer en förälder, men jag visste inte att saknaden är så stor. Den är ohygglig.

”The american dream”

Eftersom USA har varit den stora drömmen i decennier föreslog Gunhilds man Johan Blomé att familjen skulle flytta ”over there”, vilket krävs för att kunna slå ordentligt på den stora kontinenten.

2018 startade processen för att byta bostadsort till Cupertino utanför San Francisco. På plats i sitt nya hemland var det härligt att ha sommar året runt, men solen kan också var tyranniskt stark under dagarna, säger Gunhild. Och det såg precis ut som på film, bilden av den amerikanska drömmen fanns där men för att få ta del av den måste Gunhild själv göra allt jobb.

Det startade bra med planerade spelningar för mindre utsålda salonger och turnéplanerna växte. 2020 turnérade Gunhild Carling med ”Post modern jukebox” när pandemin plötsligt slog till. Nöjesbranschen tvärdog och alla stängde in sig i sina hem i Cupertino, där pandemirestriktioner rådde och en skogsbrand härjade i närheten och röken låg tjock på gatorna. Det var raka motsatsen till den amerikanska drömmen, snarare en riktig mardröm.

Men i krisen föddes ”Carlings darlings in the garden”. Gunhild samlade unga människor i sitt närområde som spelade ett instrument eller ville lära sig och började livesända spelningar.

– Ingen gör den amerikanska drömmen åt mig. Jag bor i Amerika nu, jag får göra det själv, resonerade hon.

Med tiden fick showen som sändes tre gånger i veckan på Youtube en miljon tittningar i veckan. Framträdandena i kanalen har breddat Gunhild Carlings popularitet i USA vilket gör att hon vågar sig på lite större arenor i nästkommande turné.

– Jag känner mig lite säkrare på en större publik och kan göra en lite lyxigare show.

Om allt går som det ska får 400 människor ta del av livespelningen på ”The Italien theatre” i Las Vegas i höst. Gunhild är mycket förväntansfull men också nervös över att pandemin kan förändra förutsättningarna.

Hoppas på ljus framtid

Om utvecklingen går åt rätt håll planerar Gunhild Carling att fortsätta spela under vintrarna i USA på allt större arenor i framtiden, och resa österut över Atlanten om somrarna.

– Jag är 100 procent europé och 100 procent jazzmusiker, konstaterar Gunhild om varför ett upplägg med boende i Kalifornien och besök i Europa om somrarna är planen.

Hon plockar i handväskan och lyfter upp olika solglasögon för att välja vilket par som passar bäst till dagens klänning och fotografering. Gunhild pratar samtidigt som hon rotar runt i väskan och det dyker upp nagellack, trassliga telefonladdare och allehanda prylar ur den svarta guldgruvan hon har i sitt knä.

Samtalsämnet är drömmar och det får Gunhild att sprudla lite extra:

– En stor dröm som jag jobbar mot är att sätta upp en show på San Francisco opera, med proffs och amatörer, som ska ge publiken en riktig glädjechock. Men det är på lång sikt, säger hon och tittar upp med förväntansfull blick.

5 bilder
Gunhild Carling är i Stockamöllan och hälsar på, och spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnen 2021.
Gunhild Carling ska spela i Kulturfabriken i Stockamöllan.
Gunhild Carling är i Stockamöllan och hälsar på, och spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnen 2021.
Gunhild Carling ska spela i Kulturfabriken i Stockamöllan.
Gunhild Carling är i Stockamöllan och hälsar på, och spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnen 2021.
Gunhild Carling är i Stockamöllan och hälsar på, och spelar på fredag den 10 september, sista stoppet på Europaturnen 2021.
Gunhild Carling ska spela i Kulturfabriken i Stockamöllan.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.