Guinea utestängs från AU efter militärkupp

Afrikanska unionen utesluter tillfälligt Guinea efter kuppen i söndags då en militärjunta tog makten.
Kuppmakarna har beordrat centralbanken och andra banker att frysa regeringens bankkonton.
Åtgärden syftar till att "säkra statliga tillgångar", uppger juntan.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En bild av den avsatte presidenten Alpha Condé i huvudstaden Conakry den 9 september.
En bild av den avsatte presidenten Alpha Condé i huvudstaden Conakry den 9 september.Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Efterverkningarna efter kuppen fortsätter att påverka det västafrikanska landet med omkring 13 miljoner invånare.

Afrikanska unionen (AU) beslutade på ett möte på fredagen att avstänga Guinea från samarbetsorganisationen. Markeringen kommer dagen efter att det regionala samarbetsorganet Ecowas gjort likaledes.

En delegation från Ecowas kunde besöka den störtade presidenten Alpha Condé på fredagen i ett försök att medla i konflikten. Ecowas-delegationens ledare, Jean-Claude Kassi Brou, sade att Condé mådde bra.

President Condé greps vid kuppen 5 september. Under hans tio år vid makten har landets ekonomiska tillväxt varit stark, men enligt opinionsundersökningar tror invånarna att korruptionen har ökat de senaste året. Det har även missnöjet med ekonomin och levnadsvillkoren gjort.

Militärjuntan har uppgett att de genomfört kuppen på grund av att landet vanskötts.

– Detta innefattar offentliga administrativa och kommersiella anläggningar i alla departement samt presidentkansliet, presidentens program och projekt, medlemmar i den avgående regeringen, högt uppsatta och administratörer vid statliga finansiella institutioner, säger en talesperson för juntan.

Enligt vittnesuppgifter har livet i huvudstaden Conakry börjat återgå till det normala. Militära kontrollstationer finns bara kvar vid halvön Kaloum, där huvudstadens administrativa centrum och presidentpalatset ligger.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.