Ryska gasjätten: Nordstream 2 är klar

Nordstream 2 är klar. Det symboliska slutförandet av den kontroversiella gasledningen till Tyskland gjordes klockan 7.45 på fredagsmorgonen, enligt en kommuniké från den statligt styrda ryska gasjätten Gazprom.
Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.
Rörläggarfartyget Akademik Tstjerskij i Mukrans hamn i Tyskland under bygget av Nordstream 2. Arkivbild.Foto: Jens Büttner/DPA/AP/TT

Synen på ledningen splittrar regeringar såväl inom Europa som globalt. Å ena sidan medger den ett stabilare och större flöde av fossilgas till EU-länder. Även om gasen är förorenande innebär den ändå mindre utsläpp än exempelvis kolenergi.

Å andra sidan bidrar Nordstream 2 till att Ukraina, där tidigare gasledningar mellan Ryssland och EU går, får en mindre viktig roll. Det gör att omvärlden avsäger sig ett trumfkort mot Ryssland i kriget i Ukraina, samtidigt som länder som Tyskland gör sig ännu mer beroende av rysk energi.

Nordstream 2 är dragen samma väg på Östersjöns botten som den tidigare Nordstream 1, från Viborg nära Rysslands gräns mot Finland, till Greifswald i nordöstra Tyskland. På sina 1 200 kilometer passerar ledningen bland annat nära både svenska Gotland och danska Bornholm.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.