feature

Dålig tajming för bekväm men trång elbil

Mercedes elbilar känns igen på de långa svepande ljuslisterna i front och akter samt det blå emblemet EQ.
Foto: Anders Wiklund/TT
feature
feature Mercedes billigaste elbil kostar 454 900 kronor efter miljöbonus. Modellen bygger på den storsäljande modellen GLA. Inredningens kvalitetskänsla är hög men elbilskonverteringen gör den både trängre och dyrare – dessutom matchar den inte konkurrenterna teknikmässigt.
PREMIUM

Den lilla kompaktsuven EQA som lanserades tidigare i år är den tredje modellen i Mercedes EQ-familj. Först ut var den lyxiga suven EQC, som följdes upp av familjebussen EQV. Och under hösten kommer även en suv som heter EQB. Gemensamt är att de bygger på befintliga fossilbilsplattformar.

Efterhandskonstruktioner innebär vissa eftergifter eftersom bilen inte utvecklats speciellt för eldrift, och tekniskt är modellerna redan omsprungna av konkurrenter från Volkswagenkoncernen, Kia och Hyundai.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Smaka en bit av Balkan

Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Foto: Johan Nilsson/TT
feature
feature Generös, mustig och inbjudande – så är Balkanmat när den är som bäst. När Diana Dontsova korsar sina makedonska rötter med den småländska uppväxten blir varje vardag till en fest.

Hon tar emot i sitt nyrenoverade kök i det lilla kedjehuset i Lund. Det rejäla träbordet är fullsmockat med godsaker och ser minst sagt lockande ut. I sin pinfärska bok ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta) skriver hon: ”Balkanmat är en härlig omfamnande kram från den som lagar maten. Den är rustik och äkta med goda genuina smaker där kärleken alltid finns närvarande.”

Och precis så känns det att slå sig ner vid Dianas köksbord och hugga in på härligheten.

–  Vi samlas gärna och ofta. Sitter länge och äter. Det handlar om att ställa fram och njuta tillsammans. Många gånger blir det både musik och dans, förklarar hon.

Allt började med Dianas pappa Jordan som flydde från den lilla hembyn Srpci i nuvarande Nordmakedonien när 1960-talet var ungt. Han valde mellan Australien och Sverige. När han väl hamnade i småländska Diö och sedermera Växjö blev han blixtförälskad i landet. Resten av släkten anslöt, och Diana växte upp i en matglad storfamilj med brännboll i skolan och baklavabak i hemmet.

Många år senare fick hon höra talas om Instagram. Det blev den kreativa kanal hon saknat, och under namnet Diadonna lade hon ut bilder på Balkanmaten hon lagade hemma. Följarskaran växte snabbt och jobberbjudanden började trilla in. Lärarkarriären lades på is, och i dag har hon över 120 000 följare och en framgångsrik podcast, ”Maten och livet”, tillsammans med tv-kocken Jennie Walldén. Hon försörjer sig som fotograf, matkreatör och skribent. Och nu är alltså första kokboken här – mot alla coronarelaterade restriktionsodds.

–  Vi är både redo och sugna på att resa. Och Balkan ligger nära, men är kanske ändå ganska okänt för många.

Om inte annat kan vi alltid upptäcka Balkan genom maten. Den erbjuder den där omfamnande kramen som vi längtat efter – minst lika mycket.

Mia Gahne/TT

Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
Foto: Johan Nilsson/TT
Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Topeno sirenje – smält ost i lergryta

3–4 portioner, 45 min

Nästan som pizza – fast utan deg.

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 tsk torkad oregano + extra

1 tsk socker

1/2 tsk salt

200 g lagrad ost

100 g feta eller vitost (Balkanvariant)

eventuellt färsk oregano

bröd till servering

Gör så här:

1. Häll tomater och 1 tsk oregano i en kastrull. Låt puttra på låg värme i cirka 15 min. Rör om då och då. Smaka av med socker och salt.

2. Riv den lagrade osten och smula fetan. Varva tomatsås, riven ost och smulad fetaost i en liten lergryta eller ugnsfast form, ca 15 cm i diameter. Avsluta med ost.

3. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills osten har smält.

4. Låt svalna en aning och toppa med extra oregano och gärna även färsk. Serveras varmt med ett gott bröd till.

Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Selska tava – bondgryta

6 portioner, 2 timmar

Lagas traditionellt i lergryta, men en vanlig stekgryta går bra.

800 g fläskfilé (eller kycklingfilé)

solrosolja att steka i

3 gula lökar, finhackade

300 g champinjoner, delade

3 röda paprikor, urkärnade och strimlade

2 msk paprikapulver

1 msk Vegeta natur (kryddblandning som finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

chiliflakes

1 1/2 dl vitt vin

1/2 dl vatten

salt

bröd till servering

Gör så här:

1. Låt lergrytan (om du har en sådan) ligga i blöt i ca 30 min.

2. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg åt sidan.

3. Bryn lök, champinjoner och paprika. Lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Tillsätt paprikapulver, Vegeta och chiliflakes. Rör om, häll i vin och vatten. Blanda väl.

4. Lägg allt i den blötlagda lergrytan eller annan ugnsfast gryta. Ställ in grytan i kall ugn. Sätt på 175 grader. Tillaga under lock mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 min eller tills köttet är mört. Rör om efter halva tiden och häll i mer vatten om det är för torrt.

5. Smaka av med salt och servera med bröd.

Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Foto: Johan Nilsson/TT
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Baklava med kanel och valnötter

Cirka 20 bitar, 45 minuter

Diadonnas lite försvenskade och mindre söta variant av traditionell baklava.

Sirap:

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl vatten

1/2 citron, saften

Baklava:

500 g valnötter

1/2 tsk malen kanel

cirka 200 g smör

450 g extra tunn filodeg

Gör så här:

1. Börja med sirapen. Häll alla ingredienserna i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 min. Låt svalna helt.

2. Mixa valnötterna och blanda med kanelen. Lägg undan lite av nötblandningen för att toppa med senare.

3. Smält smöret. Ta fram en långpanna som passar filodegens storlek. Lägg sex filodegsark i botten, pensla varje med smält smör. Filodeg torkar ganska snabbt, så lägg gärna en bakduk ovanpå arken du inte jobbar med.

4. Strö ut ett jämnt lager nötblandning ovanpå. Lägg på ytterligare tre ark och tryck till lite lätt. Pensla med smör och strö på ett lager av nötblandningen. Upprepa proceduren med tre ark i taget tills degen och nötterna är slut. Avsluta gärna med flera ark på toppen och pensla ordentligt med smör.

5. Skär baklavan i rutor med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i cirka 30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Ta ut och häll sirapen ovanpå och mellan bitarna. Strö lite nötblandning på varje ruta. Låt kakan suga åt sig av sirapen i rumstemperatur medan den svalnar helt.

Tips! Baklavan är ännu godare dagen efter.

Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Foto: Johan Nilsson/TT
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Gott på en mezebricka – Balkan style

+ Vitost (Balkanvariant av feta)

+ Sudzuk (korv)

+ Torkat kallrökt nötkött

+ Inlagda grönsaker

+ Ajvar

+ Marinerad rostad paprika

+ Tarator (Balkanvariant av tzatziki)

+ Bröd

+ Oliver

Bjud på en härlig mezebricka.
Bjud på en härlig mezebricka.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Diana Dontsova

Ålder: 47 år.

Aktuell med: Kokboken ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta).

Bor: I Lund, men uppvuxen i Växjö.

Familj: Man och två barn.

Äter helst: Burek.

Äter aldrig: Kalles kaviar.

Dricker helst: Rödvin.

Alltid i kylen: Havremjölk till kaffet.

Förebilder i köket: Jamie Oliver och Yotam Ottolenghi.

Mest underskattade köksredskapet: Träsleven.

Tre ingredienser hon inte kan leva utan: Lök, vitlök och chili.

Diana 'Diadonna' Dontsova.
Diana "Diadonna" Dontsova.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Att dricka till

The Dalmatian Dog (2097), 120 kronor.

Alkoholfritt: Cognato Red Alcohol Free (19006), 69 kronor.

FAKTA

Veckans godingar

1. Ego 6 – Riktigt bra svenskt vitt vin från Vingården i Klagshamn.

2. Frasig nystekt raggmunk med stekt fläsk och lingon – Som att få en present.

3. Vårrullar med red thai chicken-fyllning från Daloon – Otippat goda vardagsräddare från frysdisken.

Raggmunk – en delikatessmåltid.
Raggmunk – en delikatessmåltid.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

FAKTA

Oväntat gott med svenskt vin

Man lär så länge man lever heter det ju. Och det är livsfarligt att tro att man vet allt som är värt att veta. Man riskerar att missa så himla mycket på vägen.

Jag fyllde år för ett tag sedan och gav mig själv en vinprovning i födelsedagspresent. På finfina Kabusa Art Gallery på Österlen närmare bestämt. Där de endast serverar svenska (skånska) viner och delikatesser från trakten.

Inte hade jag väl kunnat drömma om att det fanns så många svenska viner som inte bara gick att dricka – utan också smakade riktigt, riktigt gott. Dessutom fick jag lära mig massor av den eminenta guiden Lisa Collins. Som vilka druvor som passar bäst i vårt klimat och vilken typ av svenskt vin som funkar till vad.

Det har tagit sin lilla tid att bygga upp svensk vinodling på allvar. Men nu börjar vinmakarna få ordning på grejerna och det är väl värt att testa åtminstone ett svenskt vin. Visst kanske de kostar en slant, men tänk så mycket tid och möda som lagts ner på att försöka få fram dessa ädla droppar i ett land som mest förknippas med granskog, potatis och brännvin.

Så i stället för den där anonyma dunken rödtjut du tänkte införskaffa härnäst – lägg pengarna på en flaska äktsvenskt. Sponsra inhemsk entreprenörsanda och bli en erfarenhet rikare på kuppen. Fullärda blir vi nämligen aldrig.

Prova svenska druvor nästa gång du häller upp ett glas.
Prova svenska druvor nästa gång du häller upp ett glas.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Foto: Christine Olsson/TT

feature

Vintrigt bland årets julsmaker

Glöggknäcke från Leksands Knäckebröd.
Foto: Leksands Knäckebröd
feature
feature

Vid den här tiden på hösten brukar en rad livsmedelstillverkare avslöja sina specialframtagna julsmaksättningar – i år är inget undantag. Tidigare har de nya varianterna inte nödvändigtvis fört tankarna till den stundande högtiden, men bland nyheterna för 2021, som hittills meddelats, dominerar juliga och vintriga smaker. Blossa erbjuder exempelvis en glögg med apelsinsmak, Annas Pepparkakor kryddas i år med kardemumma och Cloettas godistomtar "Juleskum" kommer i en variant med äpple och kanel. Men kanske uppfattas julnyheten från Leksands Knäckebröd som ett snäppet djärvare tilltag – de satsar på ett knäcke med glöggtwist. (TT)

Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.
Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.
Foto: Annas Pepparkakor

Matprofilen Julia Tuvesson, vars tredje kokbok "Brynt smör" (Norstedts) kom ut förra året, trendspanar i tidningen Allt om mat. (TT)

Julia Tuvesson.
Julia Tuvesson.
Foto: Julia Tuvesson

… procent tänker på klimatavtrycket när de handlar mat – det visar en Sifo-undersökning, beställd av nätbutiken Matsmart. Majoriteten, nästan sju av tio, tycker att pris är viktigt, men av dessa väger de flesta även in sådant som hållbarhet och kvalitet i sina köpbeslut. (TT)

Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.
Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.
Foto: Fredrik Persson/TT

FAKTA

Veckans tips

Vill du äta veganskt men saknar osten? Då kan du göra en riktigt god "ostsås" – med hjälp av näringsjäst, tipsar kocken Gustav Johansson, expert på växtbaserad mat, i tv-kanalen Godare. Produkten består av torkade jästflingor, som tillsammans med andra ingredienser rika på fett och salt ger en smak som liknar ost. (TT)

Näringsjäst ger en god vegansk 'ostsås'.
Näringsjäst ger en god vegansk "ostsås".
Foto: Nedim Bajramovic/Shutterstock

Bostad

Smart lösning – möbler byggda på plats

Hemma hos Andréa och Fredric Trygg har en vägg i vardagsrummet förvandlats till förvaring och bokhylla. ”Den är en prydnad för hela lägenheten”, säger Andréa.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bostad
feature
Bostad En trång hall, för få garderober eller för många böcker? Lösningen kan vara platsbyggd inredning som både är snygg och smart.
–  Vi förvandlade en svårmöblerad vägg till en bokhylla med förvaringsskåp, säger Andréa Trygg.
PREMIUM

En sittbänk med förvaring i hallen. Ett diskret förvaringsskåp i en korridor eller en maffig bokhylla som täcker en gavel från golv till tak. Platsbyggd möblering ger ett lyxigt och gediget intryck. Det blir inga konstiga glapp mellan möbel och vägg, inga vrår som samlar damm eller missmatchande materialkrockar. Dessutom utnyttjas ytorna i bostaden optimalt.

–  Vår lägenhet, en fyra från förra sekelskiftet, var i fint skick och hade redan en del platsbyggda lösningar när vi flyttade in för knappt ett år sedan, säger Andréa Trygg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Motor

Några nyheter från elbilsvärlden

Snabbladdning blir ofta en dyr historia.
Foto: Martin Schutt/AP/TT
Motor
feature
Motor Rolls-Royce släpper sin första elbil, laddpriserna för elbilsägare blir bättre och en rallyikon ger sig in i branschen. Vi listar lite av det senaste från elbilsvärlden.
PREMIUM

Laddjungeln skingras något

Situationen med snabbladdare för elbilar har liknats vid en djungel. Att elbilsägare behöver ett tiotal olika appar för att aktivera laddning hos de olika leverantörerna är inte ovanligt och priserna varierar stort mellan olika bilmärken och laddstolpar. Ionity, som samägs av flera biltillverkare har tidigare kritiserats för sina höga laddpriser för dem som inte ingår i nätverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Gör trädgården redo för den kalla årstiden

Vattenkärl bör tömmas inför vintern så att de inte fryser sönder.
Foto: Fredrik Persson/TT
feature
Odling Att förbereda trädgården för vintern underlättar för vårens sysslor. Här kommer några tips på hur du övervintrar din trädgård.
PREMIUM

• Många förknippar höststädning med att kratta löv – men de bör få ligga kvar i trädgården. Det viktiga är att de hamnar där de gör mest nytta: i rabatter över känsliga växter och under träd och buskar.

• Ta in knölar, pelargoner, änglatrumpeter och fuchsior i värmen och gräv ner frösådda växter på tillväxt under till exempel en buske, råder tidningen Land. Rosor kan skyddas med hjälp av en extra hög med jord nertill.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Motor

Så länge håller elbilsbatteriet

Att snabbladda sliter mer på batteriet än att ladda mer sällan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Motor
feature
Motor Kapaciteten sjunker med tiden – men det går långsamt. Äger du en elbil är sannolikheten större att du kommer att behöva byta ut andra komponenter innan batteriet har spelat ut sin roll.
PREMIUM

Vi är vana vid att laddningsbara batterier tids nog tappar gnistan. Vad gäller då för dem som sitter i våra elbilar – behöver man planera för ett byte efter ett antal år.

Även om också elbilsbatterierna slits med tiden håller de en betydligt högre kvalitet än de batterier vi har i våra mobiler och i hushållselektronik, berättar Rakel Wreland Lindström som är professor i kemiteknik på KTH (Kungliga Tekniska högskolan).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Muskler och språk på utegymmet

– Jag visste att jag behövde träna för att kunna må bra. Och jag visste att jag behövde lära mig bra svenska. Det har jag fixat här i Bulltoftaparken.
Foto: Louise Malmros Manfrinato
Malmö
Skåne
feature
MALMÖ Här på utegymmet, omgärdat av Bulltoftaparkens generösa grönytor, har Hassan Hzahidi fått vänner. Här kan han utmana både sin fysik, sin nyfikenhet och sin oro. Och det är här han lärt sig mycket av sin idag i stort sett flytande svenska.

Hassan Hzahidi, 25 strosar vant kring på Bulltofta rekreationsområdes populära utegym. Det märks att han känner sig hemma här. Armarna hänger lojt över räcket medan han diskuterar eftermiddagens träningsupplägg med träningskompisen Corali Vasquez, 41. Några steg bort småpratar han med en liten flicka som lämnat mammas hand för att testa att dra i de tunga repen. Han talkar in händerna, ler ett av sina många leenden och greppar de romerska ringarna.

Som barn var jag mycket aktiv. Jag klättrade i träd och spelade fotboll. Som asylsökande har man mycket tid. För mycket tid. Jag visste att jag behövde träna för att kunna må bra. Och jag visste att jag behövde lära mig bra svenska. Allt det har jag fixat här!
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Dags att stänga in grönsakerna

Höstens grönsaker och frukt trivs bäst i kylen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Odling
PREMIUM

Vad är vackrare än en skål med grönsaker eller frukt på köksbänken, matbordet eller i fönstret? Den kan till exempel prydas med gurka, tomat och zucchini, som enligt Livsmedelsverket trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur. Men ofta vill den kallare periodens säsongsgrödor, som exempelvis äpple, brysselkål och champinjon, hellre ligga i kylskåpet – även om vissa godsaker ändå klarar sig ett par dagar utanför.

Handlar du grönt i säsong får du alltså offra frukt- och grönsaksskålen under hösten och vintern, alternativt äta upp alltihop snabbt så att det inte hinner bli dåligt. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL