GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fick mer rätt än han ville om 9/11

Två dagar efter terrorattackerna i USA 2001 intervjuades den praktiske filosofen Per Bauhn. Tjugo år senare konstaterar han att han fick mer rätt än han önskat.
Kalmar/Lund • Publicerad 11 september 2021 • Uppdaterad torsdag 11:05
Skånska Dagbladet intervjuade Per Bauhn för tjugo år sedan om 9/11-attackerna. Nu är han professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och ser tillbaka på utvecklingen.
Skånska Dagbladet intervjuade Per Bauhn för tjugo år sedan om 9/11-attackerna. Nu är han professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet och ser tillbaka på utvecklingen.
Foto: Claes Hall

Terrorismens logik segrar? Filosofidocent befarar att den västerländska demokratin antar terrorgruppernas förenklade världsbild. Rubriken och underrubriken återfinns den 14 september 2001 i Skånska Dagbladets arkiv.

Tvillingtornen

Den 11 september hade terroristattackerna i USA blivit världsnyhet. I synnerhet bilder på plan som flög in i tvillingtornen på World Trade Center i New York kablades ut över världen.

Två dagar efter attackerna var det mycket som talade för att al-Qaida och Usama bin Ladin stod bakom. Den då 41-årige Lundaforskaren Per Bauhn, docent i praktiskt filosofi som undervisade i freds- och konfliktkunskap vid Lunds universitet, fick frågor om vad det här betydde och vad som skulle hända nu.

Efter det fick alla ta av sig skorna vid säkerhetskontrollen. Man rättar sig efter senaste terrordådet.

Tjugo år senare får Per Bauhn, fortfarande Lundabo men nu professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet i Kalmar, återse sin artikel. Han konstaterar att han inte är lika mörkhårig och att han fick rätt.

– Jag fick mer rätt än vad jag ville ha det, säger han.

Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet.
Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet.
Foto: Claes Hall

Att terroristerna utnyttjade medias slagkraft var inget nytt under solen. Det nya var att det var i USA det hände. Fram tills nu hade amerikansk mark upplevts som tryggt. Valet av USA:s ekonomiska maktcentrum och turistmagnet New York, där man garanterat skulle få attacken fångat på bild, parat med tillvägagångssättet och tusentals döda var såväl nytt som spektakulärt.

Det var syftet

Terrorismens offer är inte mål utan medel, förklarade Per Bauhn för tjugo år sedan. Syftet med 11 septemberattackerna var inte att värva medlemmar eller väcka sympati utan att förödmjuka USA och skapa skräck. Att vilja göra USA illa var inget nytt. Nu hade man lyckats.

Per Bauhn målade upp en dyster framtidsvision. Den öppna demokratin skulle ifrågasättas. Känslan av belägring skulle öka. Frågor om säkerhet skulle komma högt på dagordningen vilket också skedde.

– Alla som flyger märker det i dag.

Övermannades

Han pekar på skobombaren Richard Reid, en självutnämnd al-Qaidamedlem som i december 2001 övermannades av passagerarna.

– Efter det fick alla ta av sig skorna vid säkerhetskontrollen. Man rättar sig efter senaste terrordådet.

För tjugo år sedan spådde Per Bauhn att folk, religioner och ideologier skulle komma att klumpas ihop. I synnerhet skulle det gälla sekulära muslimer som skulle buntas ihop med militanta islamister.

– På så sätt kommer terrorismens logik att se allt i svart och vitt, vi och dom, också att flytta in i demokratins världsbild. Kanske är detta terrorismens verkliga seger, sa Per Bauhn då.

Detta var 9/11

11 september-attackerna var en samordnad terroraktion utförd av islamistiska al-Qaida tisdagen den 11 september 2001. En grupp om nitton medlemmar kapade fyra passagerarflygplan från American Airlines och United Airlines.

Terrorattackerna inleddes med att två plan flög in i World Trade Center i New York. Ett träffade försvarshögkvarteret Pentagon i Washington D.C. Det fjärde planet kraschlandade på en åker i Shanksville i Pennsylvania efter att några av passagerare gått till attack mot kaparna.

Sammanlagt dödades 2 996 människor inklusive kaparna. Över 6 000 människor skadades.

Efter attacken förklarade dåvarande president George Bush krig mot terrorismen. Den 7 oktober 2001 invaderades Afghanistan med motiveringen att man ville gripa al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, utplåna al-Qaida och få bort talibanregimen.

Knappt tio år senare, i maj 2011, dödas bin Ladin i Pakistan av amerikanska soldater. Tjugo år senare finns al-Qaida kvar och talibanregimen är åter makthavare i Afghanistan.

Lena BreitnerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.