Qatars utrikesminister mötte talibanstyret

Qatars utrikesminister har samtalat med talibanernas premiärminister i Afghanistan. Det är det första utländska besöket på hög politisk nivå i Kabul sedan talibanerna tog makten i landet.
Publicerad 12 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani. Arkivbild.
Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al-Thani. Arkivbild.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Utrikesministern Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani manade talibanernas premiärminister Mullah Hasan Akhund att "involvera alla afghanska partier i en nationell försoning", meddelar Qatars utrikesdepartement.

På dagordningen stod också "gemensamma ansträngningar att bekämpa terrororganisationer som hotar Afghanistans stabilitet". Även lösningar för att säkra fred i landet och garantera människor säker passage diskuterades.

Mötet fokuserade på bilaterala relationer, humanitär hjälp, ekonomisk utveckling och interaktion med omvärlden, enligt talibanernas talesperson.

Flera andra högre ministrar i det nya talibanstyret deltog i mötet i presidentpalatset i Kabul. Bland dem fanns vice premiärminister Abdul Salam Hanafi, utrikesminister Amir Khan Muttaqi samt inrikesminister Sirajuddin Haqqani.

Islamiska emiratets ledare – som talibanerna själva kallar sitt styre – tackade Qatars regering för stöd till det afghanska folket, uppgav talibanernas talesperson efteråt.

Qatar anses som det land som har högst inflytande över talibanregimen och hade också en viktig roll i den enorma USA-ledda evakueringen med flyg från Kabul.

I huvudstaden Doha låg också talibanernas politiska kontor, och Doha övervakade förhandlingarna med USA som ska ha lett till tillbakadragandet av amerikansk trupp från Afghanistan.

Enligt talibanerna var överenskommelsen i Doha 2020 "ett landmärke, som alla parter bör sträva efter att uppfylla".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.