Annons

Blandad måndagsbörs i Asien

Det var en blandad utveckling på ledande asiatiska börser under måndagens handel. Teknikfrossa skakar Hongkongbörsen sedan det rapporterats om att Kina kommer kräva en uppstyckning av betaltjänsten Alipay.
Publicerad 13 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Pilarna pekade nedåt i Hongkong på måndagsmorgonen. Arkivbild.
Pilarna pekade nedåt i Hongkong på måndagsmorgonen. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Marknaden präglas fortsatt av pandemioro och plågas samtidigt av en utbredd inflationsoro. Konsumentprisindex väntas från USA på tisdag efter förra veckans kraftigt ökande producentprisindex. Nästa vecka är det dags för räntebesked från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) nästa vecka.

Tokyobörsens Nikkei 225-index steg 0,2 procent, medan det bredare Topix-index gick upp 0,3 procent.

Annons

Taiwanbörsen sjönk 0,2 procent, medan Kospi-index på Seoulbörsen låg på plus 0,1 procent i den avslutande handeln.

Shanhgaibörsen låg också på plus 0,1 procent i den avslutande handeln. Men Hongkongbörsens Hang Seng-index hade samtidigt fallit 2,2 procent.

Aktier i tekniksektorn pressades på Hongkongbörsen sedan Financial Times rapporterat att kinesiska myndigheter planerar att kräva en uppstyckning av betaltjänsten Alipay, som ingår i finansmannen Jack Mas imperium Ant Group.

Enligt tidningen kommer vill Kina att kreditgivningsdelen av Alipay knoppas av och att användardata som används för att besluta om lån lämnas över till ett nytt bolag med statligt ägande.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons