GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gedigen men oinspirerad skräckfilm

Roland Klinteberg har sett James Wans skräckfilm Malignant som hade premiär i helgen.
Film/Recension • Publicerad 13 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
This image released by Warner Bros. Entertainment shows Annabelle Wallis in a scene from "Malignant." (Warner Bros. via AP)  NYET318
This image released by Warner Bros. Entertainment shows Annabelle Wallis in a scene from "Malignant." (Warner Bros. via AP) NYET318

James Wan kämpar på för att bli den mest aktive förkämpen för den moderna skräckfilmen. Han regisserar, producerar och skriver manus omväxlande med blick för genrens intentioner ( till exempel The Conjuring) men lika ofta oinspirerat eller efterlämnande känslan av uppvärmd skåpmat.

Temat om att kunna förutse mord eller katastrofer är beprövat på film och icke sällan med mycket lyckat resultat men till dessa svindlande höjder hör tyvärr inte James Wans senaste standard-skräckis Malignant. Historien är ofta rörig och förirrar bort sig bland skräckfilmens B-klichéer och standardaction utan att få fotfäste någonstans.

Huvudpersonen Madison drömmer mardrömmar om mord som sker i samma ögonblick i levande livet. Det hela har sitt ursprung i hennes barndom då hon blev adopterad och muterad och som en siamesisk tvilling med en skräckfigur nu löper amok. Det är mycket blod för pengarna och högt tempo men som motvikt är storyn så mycket blodfattigare. Jag är alltid villig att lägga ribban lågt för skräck och sci-fi och låta kreativitet och fantasirikedom ge poäng på bekostnad av kvalitet och skådespelarprestationer men ju mer namnkunnig regissören är ju mer stöter denna generositet på patrull.

Att Wan är på sin mammas gata kan vi väl köpa och att han gör ett om inte inspirerat så väl gediget jobb utan att tillföra något nytt under solen och kanske kan Annabelle Wallis axla Jamie Lee Curtis fallna mantel som Hollywoods nya scream queen.

Filmrecension

Film

Malignant

Regi: James Wan

Medverkande: Annabelle Wallis, Maddie Hasson, George Young med flera

Betyg: 3

Roland Klinteberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.