Utrikes

Carl I Hagen åter mot Stortinget

Carl I Hagen under valkampanjen i augusti.
Foto: Beate Oma Dahle/NTB/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Carl I Hagen, som byggde upp högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) under 28 års tid, är tillbaka i Stortinget för sin åttonde mandatperiod.

Hagen var första namn på FRP:s lista i fylket Oppland och veteranen blir enligt NRK invald på ett utjämningsmandat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Bara pojkar kallas till skolan av talibanerna

Kvinnor i Kabul som demonstrerar mot talibanstyret. Bild från 3 september.
Foto: Wali Sabawoon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Flickorna exkluderas när talibanerna beordrar pojkar och manliga lärare tillbaka till skolorna i Afghanistan.

Islamistgruppen har tidigare lovat att regeringen ska vara mer öppen för kvinnors deltagande i samhället jämfört med gruppens extremt hårdföra styre under 1990-talet. Men inför skolornas öppnande för elever i åldrarna 13-18 år välkomnas endast pojkar tillbaka, enligt ett uttalande från landets utbildningsdepartement under fredagen.

"Alla manliga lärare och elever ska delta i utbildningarna", hette det i uttalandet, som inte nämnde kvinnliga lärare eller flickor.

FN oroade

FN säger sig vara "djupt oroade" över flickors framtida skolgång i Afghanistan.

"Det är avgörande att alla flickor, inklusive äldre flickor, tillåts att återuppta sin utbildning omedelbart. För det behöver kvinnliga lärare få återgå till undervisningen", sade FN:s barnfond Unicef i en kommentar.

Förskolorna i landet har öppnat sedan tidigare, med flickor och pojkar går oftast i separata klasser, och där en del kvinnliga lärare har kunnat återgå. Regimen har även tillåtit att kvinnor går på privata universitet, men med kraftiga begränsningar för vilka kläder som tillåts och hur man får röra sig.

Inga kvinnor i regeringen

Även om kvinnor fortsatt är marginaliserade i landet så har afghanska kvinnor de senaste 20 åren lyckats kämpa sig till grundläggande rättigheter. Hundratusentals har kommit i jobb och kvinnor har kunnat bli politiker, jurister, piloter och poliser.

Än så länge har talibanerna inte visat sig särskilt villiga att upprätthålla de framstegen. Inga kvinnor finns med i den nya regeringen och många har slutat gå till arbete.

På fredagen kom även ett annat tecken på talibanernas motvilja mot kvinnornas roll i nuvarande Afghanistan, då departementet för kvinnofrågor såg ut att avvecklas.

Filmer på sociala medier visade tidigare anställda kvinnor utanför byggnaden protestera efter att ha förlorat sina jobb. Samtidigt sågs andra arbeta med att sätta upp skyltar för ett departement som under det förra talibanstyret blev ökänt för att genomdriva den strikt religiösa doktrin som gällde då.

Utrikes

Kritiserat flyktingläger invigs i Grekland

Migranter protesterar mot förhållanden på flyktinglägret i Samos i samband med att EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson besökte ön i mars i år. Det gamla lägret stänger på måndag. Arkivbild.
Foto: Michael Svarnias/AP/TT
Utrikes
Utrikes Grekland inviger det första av fem nya "stängda" flyktingläger, som ska ersätta tidigare anläggningar som blivit ökända för dåliga levnadsförhållanden.
Flera organisationer har uttryckt oro över de nya lägren.

Taggtråd omger det nya lägret på ön Samos, som också har försetts med övervakningskameror och röntgenskannrar. De övriga fyra lägren ska anläggas på öarna Leros, Lesbos, Kos och Chios, där de flesta flyktingar som tagit sig över havet från Turkiet anländer.

Samoslägret som ska fungera som pilot för övriga så kallade stängda läger kommer endast vara tillgängligt genom elektronisk nyckel, och grindarna kommer att vara stängda på nätterna.

Människorättsgrupper har uttryckt oro över lägren och förra veckan anklagade dussintals organisationer, däribland Amnesty International, Grekland för att ägna sig åt "skadlig politik med syfta att avskräcka och förvara asylsökanden och flyktingar".

Även FN:s flyktingorgan uttrycker viss oro över lägren.

– Ordet "stängd" kommer upp ofta och det är oroande. Asylsökande behöver skydd, de är inte kriminella eller en risk för samhället, de är personer som behöver hjälp, säger Mireille Girard från UNHCR

Utrikes

Argentinas president möblerar om i regeringen

Argentinas president Alberto Fernandez. Arkivbild.
Foto: Marcos Brindicci/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Argentinas president Alberto Fernández meddelar en ministerrockad i ett försök att mildra den politiska krisen som har brutit ut i landet. Beskedet kommer dagen efter att vicepresident Cristina Kirchner begärt en regeringsombildning.

Juan Manzur, guvernör i provinsen Tucumán, tar över posten som stabschef från Santiago Cafiero, som i stället blir utrikesminister efter Felipe Solá.

Tidigare i veckan meddelade flera andra ministrar sin avgång, poster som nu tas över av nya personer som ska sväras in på måndag.

På grund av krisen har Alberto Fernández ställt in sin planerade resa till Mexiko för att delta i ett toppmöte i organisationen Celac, en sammanslutning av karibiska och latinamerikanska länder. Han kommer inte heller att delta i FN:s generalförsamlings möte i New York nästa vecka.

Cristina Kirchner, som själv tidigare har varit president i landet, har riktat skarp kritik mot regeringen. Det har lett till spänningar mellan presidentens anhängare och hennes anhängare, som ses som mer militanta.

Utrikes

Hopp om att rädda världens största träd

Världens största träd, General Sherman, har täckts med aluminiumfolie nedtill för att skydda stammarna från de värsta lågorna.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Eldslågorna kryper allt närmare den majestätiska General Sherman och de andra enorma mammutträden i Giant Forest i Kalifornien, men räddningstjänsten uttrycker optimism om att världens största träd trots allt kommer kunna räddas.

– Vi har hundratals brandmän som ger det sitt allt, säger Mark Garett, presstalesperson för räddningstjänsten.

Branden som bröt ut för en dryg vecka sedan efter blixtnedslag har än så länge spritt sig över 4 600 hektar skog, och hotar nu Giant Forest i Sequoia nationalpark, där omkring 2 000 mammutträd finns. Bland annat fem av planetens största träd, vissa omkring 3 000 år gamla.

General Sherman som med sina 83 meter är det största av dem alla till volymen, har täckts med brandsäkra foliefiltar nedtill för att skydda stammarna från de värsta lågorna.

Under fredagen uppgav räddningstjänsten att man hade relativ kontroll över situationen, delvis genom kontrollerad bränning som dränerar elden på syre.

– Den största utmaningen är terrängen, säger Mark Garett.

Mammutträd når inte upp till samma höjder som de världskända redwoodträden, men är de största träden sett till volym.

Mindre bränder kan vanligtvis inte skada bjässarna, som skyddas av tjock bark och oftast bara har grenar från 30 meter över marken, men de större, varmare lågorna som ödelägger delar av västra USA är farligare då de kan klättra högre upp på stammarna och in i trädkronan.

Utrikes

Nu är de "utländska agenter" – allt är som vanligt

Kontrollrummet på tv-kanalen Dozjd, Moskva.
Foto: Tatiana Kireeva/TT
Utrikes
Utrikes Rysslands enda oberoende tv-kanal Dozjd har stämplats som "utländsk agent" – en benämning som kan leda till drastiska inkomstförluster och höga böter. Men inne på redaktionen märks det knappt.
– Vi måste bli bättre och bevisa att vi inte är krossade, säger programledaren Anna Mongajt.

Hon utvecklar sitt resonemang för TT:s utsända.

– Om vi visar svaghet blir våra tittare deppiga. Och de har det svårt nog just nu, säger Mongajt, som också är kreativ direktör på Dozjd, eller TV Rain som den heter på engelska.

En våg av internationell uppmärksamhet har svept över tv-kanalen sedan den stämplades som "utländsk agent" i slutet av augusti. På några veckor har journalister från The New York Times, BBC, tyska ZDF och flera andra varit här på besök.

"Dozjd – optimistic channel" – lyder beskrivningen som är påklistrad på varje glasdörr på kontoret. Neonlamporna i lila och rött lyser upp den mörka redaktionen. Stämningen beskrivs som familjär och informell.

– Redaktionen lever antingen i depression eller eufori. Nu är vi euforiska, säger Mongajt.

"Skulle hända förr eller senare"

Bakom en rosa neonskylt med texten "Sex" och bland burkar med honung sitter tv-kanalens skapare, Natalja Sindejeva. I hennes oas andas man in västlig frihet, feminism och doftljus. Klockan är lite över 13 men Sindejeva ser redan trött ut – för snart två år sedan diagnostiserades hon med bröstcancer.

Hon tar ett bloss på en cigarett innan hon svarar på frågan om vad hon tycker om att kanalen stämplats som "utländsk agent", ett sätt för Kreml att dra undan mattan för oönskade organisationer och företag.

– Jag förväntade mig att det skulle hända förr eller senare, men har så klart hoppats på det bästa. Så det var både väntat och oväntat, säger Sindejeva, som också är vd på tv-kanalen.

Sindejeva grundade Dozjd för elva år sedan. Tv-kanalen är känd för oberoende rapportering om allt från annekteringen av ukrainska Krimhalvön, politiska protester, det pågående valet och förgiftningen av oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Programmen genomsyras av en tydlig regimkritisk, feministisk och HBTQ-vänlig agenda, till skillnad från de statligt ägda tv-kanalerna.

Och nu är Dozjd "utländsk agent" i sitt eget land. Det är svårt att förstå vad en "utländsk agent" är men för att bli stämplad räcker det med att få en betalning från utlandet. Det har Dozjd fått vid enstaka tillfällen.

– Staten placerar mig på en lista över fiender, och jag är ingen fiende. Jag och Dozjd är superpatriotiska. Jag vill leva och arbeta i Ryssland, jag vill att landet ska utvecklas. Det är därför vi gör det vi gör, säger Sindejeva.

Annonsörer försvinner

Utpekandet innebär tätare ekonomiska redovisningar. Att bryta mot lagen, som är otydlig på många punkter, leder till höga böter, och jurister på tv-kanalen jobbar nu dubbelt så hårt.

Varje sändning måste börja med en 15-sekunders varning med texten "DET HÄR MEDDELANDET KOMMER FRÅN EN UTLÄNDSK AGENT". Redaktionen har lagt det mot en rosa bakgrund. Men annars har inget ändrats, berättar flera av de 170 medarbetarna.

– Frihetsandan är det viktigaste som jag lyckats behålla. Alla vet att censur är olämpligt här. Inget kommer att påverka vårt arbete, oavsett vad som händer, hävdar Sindejeva.

På listan över medier som stämplats "utländska agenter" finns nu över 45 organisationer och privatpersoner, och mer än hälften av dem har pekats ut det senaste halvåret – bland dem flera ledande oberoende nyhetsredaktioner. Vissa har varit tvungna att lägga ned sin verksamhet på grund av riskerna det medför och annonsörernas rädsla för att samarbeta.

– Regimen försöker skapa osäkerhet genom att dra en linje mellan oss och de andra, vänner och fiender, de farliga och ofarliga, säger Mongajt.

Inte första gången

Det är inte på första gången tv-kanalen fått anpassa sig efter nya förhållanden. År 2014 stängdes Dozjd av från kabelsändningar efter att man sänt vad som uppfattades som en kontroversiell enkät, där man frågade folk om landets ledning borde ha lämnat över S:t Petersburg, dåvarande Leningrad, till tyskarna under andra världskriget, för att rädda tusentals människors liv.

Det väckte starka reaktioner och ingen kabel-tv-leverantör ville fortsätta samarbeta med tv-kanalen. De hänvisade till att de inte höll med om "den redaktionella inriktningen" – och kanalen tappade 80 procent av sina inkomster. Dessutom kastades de ut från sitt dåvarande kontor.

Redaktionen flyttade till Sindejevas lägenhet, och satsade på att sända via nätet.

– När vi har öppnat en Youtube-kanal och vår publik har vuxit enormt – från tusentals till miljoner. Då har vi blivit farliga, säger Mongajt.

Det senaste året har Dozjd haft över en miljard klick på sin Youtubekanal – fler än världsledande nyhetssajter som till exempel Al Jazeera.

Och efter stämplingen som utländsk agent har antalet prenumeranter bara ökat, enligt Dozjds företrädare.

– I sådana stunder stöttar vår publik oss alltid, de blir fler och de deltar aktivt i vårt liv. De skickar fler donationer till oss och köper prylar med vår logga, säger Sindejeva.

Ändrat klimat

De senaste veckorna har redaktörerna skrivit öppna brev till president Vladimir Putin och även gett förslag på lagändringar för att uppmana till förändringar i mediernas situation.

– Det är ett försök att visa att tillsammans kan vi ändra läget. Men tyvärr, ju längre tiden går, desto starkare blir känslan att vi måste bli fler som agerar för att verkligen kunna ändra något, säger Mongajt.

Tatiana Kireeva/TT

Natalja Sindejeva, vd och grundare av tv-kanalen Dozjd.
Natalja Sindejeva, vd och grundare av tv-kanalen Dozjd.
Foto: Tatiana Kireeva/TT
Anna Mongajt, programledare och kreativ direktör på tv-kanalen Dozjd.
Anna Mongajt, programledare och kreativ direktör på tv-kanalen Dozjd.
Foto: Tatiana Kireeva/TT
Redaktionen på tv-kanalen Dozjd, Moskva.
Redaktionen på tv-kanalen Dozjd, Moskva.
Foto: Tatiana Kireeva/TT

FAKTA

Fakta: "Utländsk agent"-lagen

Lagen om "utländska agenter" infördes 2012, och utvidgades 2017 till att även gälla medieorganisationer. Mediebolag som har fått stämpeln måste nämna det i alla sina publiceringar, även på nätet. Det ställs även hårdare redovisningskrav på dem.

För att klassas som utländsk agent det räcker det att få en pengaöverföring från utlandet.

Även privatpersoner kan klassas som "utländska agenter", vilket innebär att alla, även privata, transaktioner och betalningar ska redovisas för myndigheterna minst fyra gånger per år.

Följs inte bestämmelserna riskerar bolagen böter på upp till motsvarande 500 000 svenska kronor. Sajterna kan dessutom blockeras i Ryssland.

FAKTA

Fakta: Pressfriheten i Ryssland

Trycket på oberoende medier har ökat stadigt i Ryssland sedan de stora regimkritiska protesterna under 2011 och 2012. Efter det att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj blivit mer känd och populär har förtrycket fördjupats ytterligare.

Kreml använder sig bland annat av vagt formulerade lagar för att fängsla enskilda journalister och bloggare. Attacker och mord på journalister leder ofta inte till att någon straffas.

Ryssland har plats 150 av 180 på Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världens länder.

Källor: Reportrar utan gränser.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Ökat intresse för att investera i aktier bland unga

www.lotsia.se

Sedan pandemin slog till har världen inte varit sig lik. Hela städer, samhällen och länder har varit tvungna att förändra sina beteenden bara för att klara av att leva med och hantera detta förödande virus som nu har härjat i över ett års tid. Det har varit allt annat än lätt, och det är inte många som kommer komma ur detta helskinnade. Något som dock fått ett rejält uppsving sen pandemin slog till är vår värld online, det vill säga allt som finns att tillgå på nätet och som tillhör kategorin ”digitalt”. Detta har i sin tur lett till att allt fler skaffat sig nya intressen relaterat till bland annat ekonomi.

En kategori inom just detta område, som vuxit sig allt större under de senaste åren, är intresset för investeringar. Närmare bestämt för investeringar i aktier, och det främst bland unga.

Tillgängligheten online öppnar nya dörrar och möjligheter

En fördelaktig egenskap som en stor del av den yngre generationen besitter, det inte minst på grund av att de fötts in i och vuxit upp med den digitala världen, är tron om och förhoppningen på att i princip alla har möjligheten att göra allt. Och det utan att det bara används som ett uttryck för att skapa samhörighet.

Många unga är idag otroligt företagsamma, de kommer på nya idéer, tar tillvara på minsta lilla chans de får och ser inga hinder i att gå sin egen väg. Trots att detta till mångt och mycket kommer från att det idag är möjligt att göra i princip allt via nätet så är detta något som känns lovande för framtidens samhällsbestånd.

Aktier har aldrig tidigare varit så aktuellt

Något som väldigt många intresserat sig för nu när vi varit så begränsade i ”vårt riktiga liv” är just investeringar och sparande online. Här är framförallt investeringar i aktier en kategori som vuxit och blivit otroligt omtalat bland unga.

Tänker man efter är det inte så konstigt, för i dessa tider har i princip alla haft möjligheten att göra bra affärer på börsen. Trots att marknaden har svängt en hel del finns det tydliga tecken på att de allra flesta aktier har tagit en rejäl sväng uppåt. Detta har i sin tur gjort att fler intresserat sig för att kunna ”tjäna pengar på aktier”.

Mycket som talar för att det kan gå bra

Visst är det bra att unga tar saken i egna händer och engagerar sig i saker som kan bidra till en bra ekonomi på sikt. Men samtidigt är det viktigt att man kommer ihåg att detta enorma intresse som skapats på senaste tiden kommer från att det under senaste tiden varit ”relativt enkelt” på marknaden – många har kunnat tjäna pengar utan att ha särskilt stor kunskap.

Att det är så enkelt att handla och göra bra affärer beror också på den tillgänglighet av information som finns att tillgå online idag. Självklart är det något som underlättar för alla unga som vill investera och spara på egen hand.

Bara en sådan sak som att du när och var som helst kan jämföra olika handelsplattformar, exempelvis Avanza eller Nordnet, mot varandra innebär att åtkomsten är större än vad den någonsin varit tidigare. Och detta både på gott och ont.

Marknaden har tagit det lite för långt

En rätt riskfylld följd av denna marknad som vi har kunnat ta del av under de senaste åren, framförallt sen pandemin slog till, är att det ökade intresset för aktieinvesteringar kan gå lite för långt.

Bland unga har det till och med gått så långt att vissa tar snabblån för att kunna investera. För de som är nya på bollen och som kanske inte själva har så mycket pengar att ta av, eller som har läst om något i stil med att ”nu är tiden för att bli rik på aktier”, kan det vara väldigt lätt att bli lurad till att låna pengar för att kunna vara med. Förhoppningsvis får just det en ändring snart.

Utrikes

USA: Frankrike en viktig allierad

Fortfarande vänner? Frankrikes Emmanuel Macron och USA:s Joe Biden när presidenterna träffades vid G7-mötet i England i juni.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Frankrike är en viktig partner", säger USA. "Vi förstår besvikelsen", kommenterar Australien.
Länderna kämpar nu med att försöka laga relationerna som skadades av veckans uppmärksammade ubåtsuppgörelse.
PREMIUM

Frankrike kallar hem sina ambassadörer från Australien och USA i protest mot den ubåtsuppgörelse som presenterats mellan de två länderna.

Beskedet om den mycket ovanliga och hårda diplomatiska markeringen kom sent på fredagen, dagen efter det att USA, Storbritannien och Australien sagt att man förenas i en säkerhetspakt, kallad Aukus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Prinsens plugg historiskt bäst

Storbritanniens prins William med sin Kate besöker parets gemensamma lärosäte St Andrews 2011.
Foto: Chris Clark/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den som vill plugga på det bästa lärosätet i Storbritannien får bege sig till Skottland.
För första gången någonsin har nämligen såväl Oxford som Cambridge blivit omsprungna i en brittisk universitetsrankning.
PREMIUM

Anrika St Andrews i Fife, norr om Edinburgh, har rankats som landets bästa universitet, före de så kallade Oxbridge-universiteten Oxford och Cambridge.

Det stod klart när The Good University Guide på fredagen publicerade årets lista, som ska hjälpa framtida studenter att hitta rätt – och det är enligt The Times första gången någonsin som inget av Oxbridge-universiteten toppar en rankningslista av brittiska universitet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Efter kaoset: USA stänger gränsövergång

Över 10 000 migranter väntar vid gränsövergången mellan USA och Mexiko.
Foto: Marie D De Jesús/AP/TT
Utrikes
Utrikes Myndigheterna i Texas har stängt den gränsövergång mellan USA och Mexiko där nu över 10 000 migranter samlats.
– Man kan känna desperationen, lidandet som dessa människor går igenom, säger borgmästaren i Del Rio där övergången ligger.
PREMIUM

De många migranterna befinner sig på eller vid en bro i gränsstaden Del Rio i den amerikanska delstaten Texas, och ytterligare hundratals om inte tusentals sägs vara på väg dit från Mexiko.

Gränskontrollen har tillfälligt stängts för all trafik och USA:s gräns- och tullmyndighet CBP uppger att de skickar extra personal och förnödenheter till gränsövergången, där situationen uppges bli allt mer ansträngd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL