Annons

Löfven varnar för att ta demokratin för given

Statsminister Stefan Löfven (S) hävdar att demokratin inte kan tas för given. I sin sista regeringsförklaring varnade han även för främlingsfientligheten.
– Rasismen hör inte hemma i Sverige, sade han.
Publicerad 14 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla på väg in till riksdagens öppnande.
Statsminister Stefan Löfven och hustrun Ulla på väg in till riksdagens öppnande.Foto: Claudio Bresciani/TT

Löfven beskrev hur demokratin fick sitt genombrott här i början av 1900-talet, i en tid då marken skälvde runt om i Europa.

– Låt det vara en påminnelse om att demokratin inte kan tas för given. Den börjar och slutar med oss medborgare. Samhällsbygget är aldrig färdigt eller immunt mot dem som vill rasera det och gradera människors värde efter kön, könsidentitet, sexuell läggning, hudfärg, religion eller klass, sade Löfven.

Annons

Arbetet mot antisemitism, islamofobi, afrofobi och antiziganism samt mot rasism som riktas mot samer ska intensifieras.

Han framhåller EU-samarbetets betydelse för Sverige och upprepade som brukligt att Sveriges säkerhetspolitiska linje och militära alliansfrihet ligger fast.

Statsministern nämnde att en ny migrationslag just har införts och att regeringen nu vill utreda statliga mottagningscenter. Där ska asylsökande bo och delta i samhällsintroduktion under den allra första tiden i Sverige.

Infekterade frågor

För närvarande förhandlar regeringen de infekterade frågorna om strandskyddet och skogen med Centerpartiet, som vill ha sina krav uppfyllda för att backa upp regeringens budget. Löfven framhöll att det ska bli enklare att få bygga strandnära i landsbygdsområden. Och att skogsägares äganderätt ska stärkas.

– Det var överlag en bra regeringsförklaring, betygsatte Centerledaren Annie Lööf

Vänsterpartiets stöd behövs också för budgeten. Men V-ledaren Nooshi Dadgostar säger sig inte vara så imponerad av regeringsförklaringen.

– Det är väldigt talande att Stefan Löfven i dag talar om ganska små lösningar. Det är mobilförbud, olika nationella planer som ska tas fram – det är inte så mycket handlingskraft. Det kanske också sätter en bild av hur Stefan Löfvens tid vid makten har sett ut.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var inte positiv.

– Jag saknar nya tankar och idéer. Var är planen för att lyfta förortsområden, undrar Sabuni och efterlyser också förslag som kan lyfta landet efter pandemin.

"En diversebutik"

Moderatledaren Ulf Kristersson saknade fokus på de "riktigt stora problemen" som gängkriminalitet och avsaknad av en effektiv klimatpolitik.

Annons

– Det var som väntat en diversebutik där fyra partier är rätt oeniga om färdriktningen, blir hans omdöme om Löfvens sista regeringsförklaring.

– Han väljer att avsluta som han började, med helt fel prioriteringar, var domen från Kristdemokraternas ledare Ebba Busch.

Om två månader blir det, sannolikt, Löfvens efterträdare som ska försöka klara en statsministeromröstning i riksdagen och leverera sin regeringsförklaring. Löfven meddelade i slutet av augusti att han avgår som ledare för Socialdemokraterna och som statsminister i november.

De sista månaderna på posten lyfter han den heta frågan om villkor för friskolor kontra kommunala skolor.

– Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever. Därför behövs en gemensam antagning och mer rättvisa urvalsregler. Kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor. Det ska avspeglas i finansieringen, underströk han.

Mer till pensioner

Han säger också att det ska bli lättare att stänga friskolor som inte håller måttet.

– Ett stopp för nya konfessionella friskolor ska införas och de befintliga ska kontrolleras bättre.

Löfven tar upp att pensionstillägget börjar betalas ut. Men att det behövs mer för att förbättra pensionerna.

– Regeringen anser att inbetalningarna till pensionssystemet måste öka. Initiativ till det sker i Pensionsgruppen, säger han.

Kulturen och oberoende medier kom också upp.

Annons

– Kulturen ska blomstra efter pandemin. Sverige behöver en mångfald av oberoende medier i hela landet och ett starkt public service, säger Löfven.

Han kom in på bekämpandet av gängkriminaliteten, som oppositionen anklagar regeringen för att vara handlingsförlamad inför.

– Gängkriminaliteten ska krossas med samhällets samlade kraft, sade han och tillade att den som begår flera brott ska straffas hårdare och att straffrabatten för unga över 18 ska tas bort vid allvarlig brottslighet.

Mäns våld mot kvinnor ska bekämpas med kraft och beslutsamhet och straffen skärpas.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

En bra regeringsförklaring, sade Centerpartiets ledare Annie Lööf. Utan färdriktning och med fel fokus, tyckte dock Moderatledare Ulf Kristersson om Stefan Löfvens sista.
En bra regeringsförklaring, sade Centerpartiets ledare Annie Lööf. Utan färdriktning och med fel fokus, tyckte dock Moderatledare Ulf Kristersson om Stefan Löfvens sista.Foto: Pontus Lundahl/TT
Fakta: Stefan Löfven sista regeringsförklaring

Arbetet mot antisemtism, islamofobi, afrofob, antiziganism samt rasim mot samer ska intensiferas.

Diskrimineringslagen ska skärpas.

Före mandatperiodens slut (september 2022) ska en ny, modern könstillhörighet kunna beslutas av riksdagen.

Vid årsskiftet inrättas ett institut för mänskliga rättigheter i Lund.

Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast, den militära alliansfriheten behålls.

Försvarssamarbeten ska fortsätta utvecklas.

Statliga mottagandecenter för asylsökande ska utredas.

Biståndet ska ligga kvar på en procent av bruttonationalinkomsten.

Regeringen vill att mer ska betalas in till pensionssystemet för högre pensioner i framtiden. Initiativ tas i pensionsgruppen i riksdagen.

Förslag om stärkt äganderätt för skogsägare samt lättnader i strandskyddet ska läggas fram.

Produktionen i skogsnäringen ska ökas, på ett hållbart vis.

Stambanor för höghastighetståg ska byggas.

Resurser till välfärden ska prioriteras.

Skolan ska bli mer jämlik. Elever ska kunna välja skola, men skolor ska inte kunna välja elever.

Gemensam antagning behövs. Att kommunala skolor har ett större ansvar än friskolor ska märkas i hur de finansieras.

Ett stopp för nya konfessionella friskolor ska införas.

Den som begår flera brott ska straffas hårdare och straffrabatten för unga över 18 ska tas bort för allvarliga brott.

Arbetet mot våld mot kvinnor ska stärkas.

Källa: Regeringsförklaringen

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons