Miljonfest för marxistiska Rødt

Miljonerna fylkas hos det marxistiska partiet Rødt som ryckte fram i det norska valet. Med numera åtta stortingsledamöter fylls partikassan på.
Publicerad 14 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Bjørnar Moxnes och Marie Sneve Martinussen, ledarduo i Rødt, firar utanför stortinget det historiska i att komma över spärrgränsen. Nu väntar ett miljonregn för det marxistiska partiet.
Bjørnar Moxnes och Marie Sneve Martinussen, ledarduo i Rødt, firar utanför stortinget det historiska i att komma över spärrgränsen. Nu väntar ett miljonregn för det marxistiska partiet.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Rødt nästan dubblade sitt väljarstöd och landade på 4,7 procent. Men tack vare valsystemet blev utväxlingen i antal mandat långt större: från ett till åtta.

Under den senaste mandatperioden har Rødt fått 848 000 kronor (en norsk krona är ungefär som en svensk) i partistöd för sin enda representant, utöver att grundtillskott på nära 5,1 miljoner kronor.

Med åtta ledamöter ökar partistödet till nästan 6,8 miljoner kronor plus ett nytt oppositionstillägg på drygt 3,2 miljoner kronor per år. Sammantaget ökar den årliga utbetalningen från 5,9 till cirka 15,2 miljoner kronor.

För Kristelig Folkeparti gäller motsatsen. Genom att för första gången hamna under spärrgränsen, på bara 3,8 procent, får partikassören tugga i sig att stödet till stor del rycks undan. Minskningen från åtta till tre ledamöter innebär att bidragspengarna sjunker från nästan 6,8 till drygt 2,5 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.