Vägrade möta israel i OS – stängs av i tio år

Publicerad 14 september 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Algeriern Fethi Nourine vägrade att möta israelen Tohar Butbul, till vänster, i OS och har nu stängts av i tio år. Arkivbild.
Algeriern Fethi Nourine vägrade att möta israelen Tohar Butbul, till vänster, i OS och har nu stängts av i tio år. Arkivbild.Foto: Vincent Thian/AP/TT

Algeriern Fethi Nourine och hans tränare har blivit avstängda i tio år av Internationella judoförbundet.

Skälet är att Nourine strök sig från OS i Tokyo efter att ha lottats att eventuellt få möta en israel.

Den 37-årige judokan skulle ha mött en sudanes i första omgången i 73-kilosklassen i Tokyo. Vid seger skulle Nourine ha fått mött israelen Tohar Butbul.

Nourine sade att hans politiska ställningstagande för Palestina gjorde det omöjligt för honom att möta Butbul. Algeriet skickade då hem Nourine och hans tränare från OS.

Internationella judoförbundet stänger av algerierna för protest och för att ha uttryckt politiska och religiösa ståndpunkter vilket är ett brott mot det olympiska regelverket.

Nourine strök sig från VM i Tokyo 2019 av samma skäl.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.