feature

"En vacker ljusblå tallrik gör att matens färger poppar. Och en näve färska örter på maten gör den också mer aptitretande."

Kikärtsspad ger ingen färg åt ljus smet, vilket mörkare spad kan göra.
Foto: Olga Leschenko/Shutterstock
feature
feature
PREMIUM

Baka med spad från baljväxter

Baka med kikärtsspad? Ja, det är effektivt om man inte vill ha ägg i bakverken, eftersom det uppför sig likt äggvita. Just kikärtsspadet, som finns i flytande och frystorkad form, har en simmig konsistens. Det är därför ett bra val, men även spad från svarta eller vita bönor samt kidneybönor funkar, skriver bakningsprofilen Frida Svanberg i sin bok "Veganska godsaker" (Bonnier fakta, 2021). Ett ägg ersätts enkelt av tre matskedar kikärtsspad, tipsar hon. Ibland, när äggulans egenskaper är centrala, kommer dock det fettsnåla spadet till korta. I exempelvis cheesecake och vaniljkräm behöver man byta ut ägget mot något annat, såsom majsstärkelse. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Smaka en bit av Balkan

Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Foto: Johan Nilsson/TT
feature
feature Generös, mustig och inbjudande – så är Balkanmat när den är som bäst. När Diana Dontsova korsar sina makedonska rötter med den småländska uppväxten blir varje vardag till en fest.

Hon tar emot i sitt nyrenoverade kök i det lilla kedjehuset i Lund. Det rejäla träbordet är fullsmockat med godsaker och ser minst sagt lockande ut. I sin pinfärska bok ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta) skriver hon: ”Balkanmat är en härlig omfamnande kram från den som lagar maten. Den är rustik och äkta med goda genuina smaker där kärleken alltid finns närvarande.”

Och precis så känns det att slå sig ner vid Dianas köksbord och hugga in på härligheten.

–  Vi samlas gärna och ofta. Sitter länge och äter. Det handlar om att ställa fram och njuta tillsammans. Många gånger blir det både musik och dans, förklarar hon.

Allt började med Dianas pappa Jordan som flydde från den lilla hembyn Srpci i nuvarande Nordmakedonien när 1960-talet var ungt. Han valde mellan Australien och Sverige. När han väl hamnade i småländska Diö och sedermera Växjö blev han blixtförälskad i landet. Resten av släkten anslöt, och Diana växte upp i en matglad storfamilj med brännboll i skolan och baklavabak i hemmet.

Många år senare fick hon höra talas om Instagram. Det blev den kreativa kanal hon saknat, och under namnet Diadonna lade hon ut bilder på Balkanmaten hon lagade hemma. Följarskaran växte snabbt och jobberbjudanden började trilla in. Lärarkarriären lades på is, och i dag har hon över 120 000 följare och en framgångsrik podcast, ”Maten och livet”, tillsammans med tv-kocken Jennie Walldén. Hon försörjer sig som fotograf, matkreatör och skribent. Och nu är alltså första kokboken här – mot alla coronarelaterade restriktionsodds.

–  Vi är både redo och sugna på att resa. Och Balkan ligger nära, men är kanske ändå ganska okänt för många.

Om inte annat kan vi alltid upptäcka Balkan genom maten. Den erbjuder den där omfamnande kramen som vi längtat efter – minst lika mycket.

Mia Gahne/TT

Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Diana Dontsova har rötter både i Balkan och i Småland. Hon blandar friskt och gör maten till sin egen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
Meze är plockmat på Balkanvis, och kan vara allt ifrån små tilltugg till en hel måltid. Och mängden är alltid i överkant – man vet inte när man får oväntat besök.
Foto: Johan Nilsson/TT
Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
Många förknippar Balkanmat med kött och grillat, men den innehåller också mycket grönsaker som paprika, kål och tomater.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Topeno sirenje – smält ost i lergryta

3–4 portioner, 45 min

Nästan som pizza – fast utan deg.

1 burk krossade tomater, à 400 g

1 tsk torkad oregano + extra

1 tsk socker

1/2 tsk salt

200 g lagrad ost

100 g feta eller vitost (Balkanvariant)

eventuellt färsk oregano

bröd till servering

Gör så här:

1. Häll tomater och 1 tsk oregano i en kastrull. Låt puttra på låg värme i cirka 15 min. Rör om då och då. Smaka av med socker och salt.

2. Riv den lagrade osten och smula fetan. Varva tomatsås, riven ost och smulad fetaost i en liten lergryta eller ugnsfast form, ca 15 cm i diameter. Avsluta med ost.

3. Baka i mitten av ugnen i ca 30 min eller tills osten har smält.

4. Låt svalna en aning och toppa med extra oregano och gärna även färsk. Serveras varmt med ett gott bröd till.

Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Topeno sirenje är nästan som pizza fast utan deg. Smält ost varvas med tomatsås och äts med bröd.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Selska tava – bondgryta

6 portioner, 2 timmar

Lagas traditionellt i lergryta, men en vanlig stekgryta går bra.

800 g fläskfilé (eller kycklingfilé)

solrosolja att steka i

3 gula lökar, finhackade

300 g champinjoner, delade

3 röda paprikor, urkärnade och strimlade

2 msk paprikapulver

1 msk Vegeta natur (kryddblandning som finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

chiliflakes

1 1/2 dl vitt vin

1/2 dl vatten

salt

bröd till servering

Gör så här:

1. Låt lergrytan (om du har en sådan) ligga i blöt i ca 30 min.

2. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn köttet i olja i en stekpanna. Lägg åt sidan.

3. Bryn lök, champinjoner och paprika. Lägg tillbaka fläskfilén i pannan. Tillsätt paprikapulver, Vegeta och chiliflakes. Rör om, häll i vin och vatten. Blanda väl.

4. Lägg allt i den blötlagda lergrytan eller annan ugnsfast gryta. Ställ in grytan i kall ugn. Sätt på 175 grader. Tillaga under lock mitt i ugnen i ca 1 timme och 15 min eller tills köttet är mört. Rör om efter halva tiden och häll i mer vatten om det är för torrt.

5. Smaka av med salt och servera med bröd.

Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Foto: Johan Nilsson/TT
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Selska tava är en bondgryta som lagas på antingen kyckling eller fläskkött, traditionellt i lergryta.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Baklava med kanel och valnötter

Cirka 20 bitar, 45 minuter

Diadonnas lite försvenskade och mindre söta variant av traditionell baklava.

Sirap:

2 1/2 dl socker

1 1/2 dl vatten

1/2 citron, saften

Baklava:

500 g valnötter

1/2 tsk malen kanel

cirka 200 g smör

450 g extra tunn filodeg

Gör så här:

1. Börja med sirapen. Häll alla ingredienserna i en liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 min. Låt svalna helt.

2. Mixa valnötterna och blanda med kanelen. Lägg undan lite av nötblandningen för att toppa med senare.

3. Smält smöret. Ta fram en långpanna som passar filodegens storlek. Lägg sex filodegsark i botten, pensla varje med smält smör. Filodeg torkar ganska snabbt, så lägg gärna en bakduk ovanpå arken du inte jobbar med.

4. Strö ut ett jämnt lager nötblandning ovanpå. Lägg på ytterligare tre ark och tryck till lite lätt. Pensla med smör och strö på ett lager av nötblandningen. Upprepa proceduren med tre ark i taget tills degen och nötterna är slut. Avsluta gärna med flera ark på toppen och pensla ordentligt med smör.

5. Skär baklavan i rutor med en vass kniv. Grädda mitt i ugnen i 180 grader i cirka 30 min eller tills ytan fått en gyllenbrun färg. Ta ut och häll sirapen ovanpå och mellan bitarna. Strö lite nötblandning på varje ruta. Låt kakan suga åt sig av sirapen i rumstemperatur medan den svalnar helt.

Tips! Baklavan är ännu godare dagen efter.

Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Foto: Johan Nilsson/TT
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Diadonnas variant på baklava är mindre söt än den traditionella och får härlig smak av kanel och valnötter.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Gott på en mezebricka – Balkan style

+ Vitost (Balkanvariant av feta)

+ Sudzuk (korv)

+ Torkat kallrökt nötkött

+ Inlagda grönsaker

+ Ajvar

+ Marinerad rostad paprika

+ Tarator (Balkanvariant av tzatziki)

+ Bröd

+ Oliver

Bjud på en härlig mezebricka.
Bjud på en härlig mezebricka.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Diana Dontsova

Ålder: 47 år.

Aktuell med: Kokboken ”Diadonnas Balkanmat – och livet kring det dukade bordet” (Polaris Fakta).

Bor: I Lund, men uppvuxen i Växjö.

Familj: Man och två barn.

Äter helst: Burek.

Äter aldrig: Kalles kaviar.

Dricker helst: Rödvin.

Alltid i kylen: Havremjölk till kaffet.

Förebilder i köket: Jamie Oliver och Yotam Ottolenghi.

Mest underskattade köksredskapet: Träsleven.

Tre ingredienser hon inte kan leva utan: Lök, vitlök och chili.

Diana 'Diadonna' Dontsova.
Diana "Diadonna" Dontsova.
Foto: Johan Nilsson/TT

FAKTA

Att dricka till

The Dalmatian Dog (2097), 120 kronor.

Alkoholfritt: Cognato Red Alcohol Free (19006), 69 kronor.

FAKTA

Veckans godingar

1. Ego 6 – Riktigt bra svenskt vitt vin från Vingården i Klagshamn.

2. Frasig nystekt raggmunk med stekt fläsk och lingon – Som att få en present.

3. Vårrullar med red thai chicken-fyllning från Daloon – Otippat goda vardagsräddare från frysdisken.

Raggmunk – en delikatessmåltid.
Raggmunk – en delikatessmåltid.
Foto: Dan Hansson/SvD/TT

FAKTA

Oväntat gott med svenskt vin

Man lär så länge man lever heter det ju. Och det är livsfarligt att tro att man vet allt som är värt att veta. Man riskerar att missa så himla mycket på vägen.

Jag fyllde år för ett tag sedan och gav mig själv en vinprovning i födelsedagspresent. På finfina Kabusa Art Gallery på Österlen närmare bestämt. Där de endast serverar svenska (skånska) viner och delikatesser från trakten.

Inte hade jag väl kunnat drömma om att det fanns så många svenska viner som inte bara gick att dricka – utan också smakade riktigt, riktigt gott. Dessutom fick jag lära mig massor av den eminenta guiden Lisa Collins. Som vilka druvor som passar bäst i vårt klimat och vilken typ av svenskt vin som funkar till vad.

Det har tagit sin lilla tid att bygga upp svensk vinodling på allvar. Men nu börjar vinmakarna få ordning på grejerna och det är väl värt att testa åtminstone ett svenskt vin. Visst kanske de kostar en slant, men tänk så mycket tid och möda som lagts ner på att försöka få fram dessa ädla droppar i ett land som mest förknippas med granskog, potatis och brännvin.

Så i stället för den där anonyma dunken rödtjut du tänkte införskaffa härnäst – lägg pengarna på en flaska äktsvenskt. Sponsra inhemsk entreprenörsanda och bli en erfarenhet rikare på kuppen. Fullärda blir vi nämligen aldrig.

Prova svenska druvor nästa gång du häller upp ett glas.
Prova svenska druvor nästa gång du häller upp ett glas.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Mia Gahne skriver om mat varje vecka.
Foto: Christine Olsson/TT

feature

Vintrigt bland årets julsmaker

Glöggknäcke från Leksands Knäckebröd.
Foto: Leksands Knäckebröd
feature
feature

Vid den här tiden på hösten brukar en rad livsmedelstillverkare avslöja sina specialframtagna julsmaksättningar – i år är inget undantag. Tidigare har de nya varianterna inte nödvändigtvis fört tankarna till den stundande högtiden, men bland nyheterna för 2021, som hittills meddelats, dominerar juliga och vintriga smaker. Blossa erbjuder exempelvis en glögg med apelsinsmak, Annas Pepparkakor kryddas i år med kardemumma och Cloettas godistomtar "Juleskum" kommer i en variant med äpple och kanel. Men kanske uppfattas julnyheten från Leksands Knäckebröd som ett snäppet djärvare tilltag – de satsar på ett knäcke med glöggtwist. (TT)

Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.
Annas Kardemumma är Annas Pepparkakors julsmak 2021.
Foto: Annas Pepparkakor

Matprofilen Julia Tuvesson, vars tredje kokbok "Brynt smör" (Norstedts) kom ut förra året, trendspanar i tidningen Allt om mat. (TT)

Julia Tuvesson.
Julia Tuvesson.
Foto: Julia Tuvesson

… procent tänker på klimatavtrycket när de handlar mat – det visar en Sifo-undersökning, beställd av nätbutiken Matsmart. Majoriteten, nästan sju av tio, tycker att pris är viktigt, men av dessa väger de flesta även in sådant som hållbarhet och kvalitet i sina köpbeslut. (TT)

Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.
Hållbarhet är viktigt för sju av tio i matbutiken.
Foto: Fredrik Persson/TT

FAKTA

Veckans tips

Vill du äta veganskt men saknar osten? Då kan du göra en riktigt god "ostsås" – med hjälp av näringsjäst, tipsar kocken Gustav Johansson, expert på växtbaserad mat, i tv-kanalen Godare. Produkten består av torkade jästflingor, som tillsammans med andra ingredienser rika på fett och salt ger en smak som liknar ost. (TT)

Näringsjäst ger en god vegansk 'ostsås'.
Näringsjäst ger en god vegansk "ostsås".
Foto: Nedim Bajramovic/Shutterstock

Bostad

Smart lösning – möbler byggda på plats

Hemma hos Andréa och Fredric Trygg har en vägg i vardagsrummet förvandlats till förvaring och bokhylla. ”Den är en prydnad för hela lägenheten”, säger Andréa.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Bostad
feature
Bostad En trång hall, för få garderober eller för många böcker? Lösningen kan vara platsbyggd inredning som både är snygg och smart.
–  Vi förvandlade en svårmöblerad vägg till en bokhylla med förvaringsskåp, säger Andréa Trygg.
PREMIUM

En sittbänk med förvaring i hallen. Ett diskret förvaringsskåp i en korridor eller en maffig bokhylla som täcker en gavel från golv till tak. Platsbyggd möblering ger ett lyxigt och gediget intryck. Det blir inga konstiga glapp mellan möbel och vägg, inga vrår som samlar damm eller missmatchande materialkrockar. Dessutom utnyttjas ytorna i bostaden optimalt.

–  Vår lägenhet, en fyra från förra sekelskiftet, var i fint skick och hade redan en del platsbyggda lösningar när vi flyttade in för knappt ett år sedan, säger Andréa Trygg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Motor

Några nyheter från elbilsvärlden

Snabbladdning blir ofta en dyr historia.
Foto: Martin Schutt/AP/TT
Motor
feature
Motor Rolls-Royce släpper sin första elbil, laddpriserna för elbilsägare blir bättre och en rallyikon ger sig in i branschen. Vi listar lite av det senaste från elbilsvärlden.
PREMIUM

Laddjungeln skingras något

Situationen med snabbladdare för elbilar har liknats vid en djungel. Att elbilsägare behöver ett tiotal olika appar för att aktivera laddning hos de olika leverantörerna är inte ovanligt och priserna varierar stort mellan olika bilmärken och laddstolpar. Ionity, som samägs av flera biltillverkare har tidigare kritiserats för sina höga laddpriser för dem som inte ingår i nätverket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Gör trädgården redo för den kalla årstiden

Vattenkärl bör tömmas inför vintern så att de inte fryser sönder.
Foto: Fredrik Persson/TT
feature
Odling Att förbereda trädgården för vintern underlättar för vårens sysslor. Här kommer några tips på hur du övervintrar din trädgård.
PREMIUM

• Många förknippar höststädning med att kratta löv – men de bör få ligga kvar i trädgården. Det viktiga är att de hamnar där de gör mest nytta: i rabatter över känsliga växter och under träd och buskar.

• Ta in knölar, pelargoner, änglatrumpeter och fuchsior i värmen och gräv ner frösådda växter på tillväxt under till exempel en buske, råder tidningen Land. Rosor kan skyddas med hjälp av en extra hög med jord nertill.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sverigecasino.com

Casinobranschen 2021

Sverigecasino.com Casinobranschen är en bransch som i allra högsta grad blir påverkad av teknikens framsteg. Om du spelat på online casinon under flera år har du troligtvis lagt märke till dessa förändringar. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är uppfinningar som bara under de senaste åren blivit enormt populära.

Men hur kommer framtiden se ut för online casinon? Och kanske främst – Hur kommer casinobranschen se ut 2021?

Casinobranschen förändras just nu på två fronter. I denna artikel kommer vi främst fokusera på hur tekniken förändrar online casinon, men vi ska snabbt även nämna Spelinspektionens nya tillfälliga restriktioner.

Under februari 2020 slog Corona pandemin till fullt ut. Detta har resulterat i att personer spenderar mer tid hemma och kanske främst framför sina skärmar. Regeringen fångade snabbt upp risken med att personer sitter hemma i korrelation till spelmissbruk. Därför har regeringen tillsammans med Spelinspektionen infört tillfälliga restriktioner för spel vid online casinon. Restriktionerna ska gälla fram till juni 2021.

Tillfälliga restriktioner:

* Online casinon får inte dela ut bonusar som överstiger 100 kronor.

* Spelare får inte omsätta över 5000 kronor i veckan på online casinon.

* Spelare måste sätta upp en spelgräns för sitt spelande.

Restriktionerna har mött en hel del kritik. Casinobranschen har uppmärksammat de risker som finns med att ha hårda restriktioner på svenska casinon. Svenska spelare kan istället dras till casinon utan svensk spellicens för att få ta del av höga bonusar och färre krav på omsättning.

Teknik + Online casinon = Sant!

Som vi tidigare nämnt har teknikens framsteg även påverkat online casinon. Online casinon har blivit mer tillgängliga och användarvänliga. Mobilt BankID, Swish och Live casinon är tre exempel på tekniska framsteg som haft stor positiv påverkan på online casinon.

Vad har framtiden mer att erbjuda? Kommer vi kunna spela online casinon via hologram? Kommer online casinon blir ännu större och ännu mer väldesignade? Vi har funderat ut på vad vi vill se på online casinon i framtiden och kommit fram till två idéer. Det vi vill se är Virtual reality och Gamification. Vad dessa två termer innebär och vad de skulle bidra med till online casinon har vi listat nedan.

Virtual reality!

Virtual reality – även kallat VR – slog igenom för några år sedan. VR ger människor en unik möjlighet att försätta sig i en annan/parallell verklighet. Under bara några år har tekniken förfinats och utvecklats. Man kan numera använda VR när man spelar TV- och datorspel genom att ta på sig ett par glasögon.

Skulle spelbranschen anamma möjligheten med VR skulle det kunna innebära stora framsteg för spelbranschen. Det vi hoppas på är att människor ifrån sitt egna hem ska kunna ha en hel casinoupplevelse. I Sverige finns det i dagsläget bara tre fysiska casinon och Las Vegas ligger på andra sidan Atlanten vilket innebär att möjligheterna att besöka ett fysiskt casino är begränsade. Det är därför vi tror att VR skulle kunna göra en stor skillnad för spelares spelupplevelse.

Tänk om man med hjälp av VR kunde befinna sig i ett lyxigt casino, mingla med andra spelare och kanske till och med spela i eller kolla på stora pokerturneringar. Vi håller tummarna för VR helt enkelt.

Gamification!

Gamification är inte riktigt lika känt som VR är för gemene man. Gamification är ett nytt begrepp som innebär att man bygger upp hela hemsidor med syftet att det är mer som ett TV- eller datorspel än en faktisk hemsida. Detta brukar vara väldigt uppskattat av de personer som sedan använder hemsidan.

Idén med Gamification är att spelupplevelsen på en hemsida ska starta innan man påbörjat första spelet. För online casinon kan det exempelvis vara så att runt om på hela hemsidan finns det små uppdrag som spelaren ska genomföra som inte direkt är kopplade till casinospel. Oftast brukar inte dessa uppdrag belönas med pengar men istället kan man få ta del av olika fördelar när man sedan spelar på casinot.

Ett område som verkligen lyckats använda Gamification på ett önskvärt sätt är skola och utbildning. Forskning har tydligt visat att elever blir mer intresserade och håller fokus längre under lektioner om uppgifterna är utformade som ett spel istället för på ett traditionellt sätt. Appar som exempelvis Hej Albert har fått enormt genomslag och blivit omättligt populärt.

Sammanfattning

Framtiden för online casinon kan kännas något oviss. Tekniska framsteg görs hela tiden men det tillkommer hårda restriktioner och nya lagar. Att svenska spelare kommer börja röra sig till utländska casinosajter om restriktionerna blir fler känns som en självklarhet. Det kommer i så fall innebära att restriktionerna egentligen skälper mer än de hjälper.

När det kommer till tekniken ser framtiden ljusare ut. Under 2021 tror vi att vi kommer se flera spännande tekniska framsteg för online casinobranschen. Virtual reality (VR) och Gamification är två saker vi håller tummarna för. Här tror vi att möjligheterna är oändliga och att dessa två uppfinningar verkligen kan bidra till en härlig casinomiljö online.

Motor

Så länge håller elbilsbatteriet

Att snabbladda sliter mer på batteriet än att ladda mer sällan.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Motor
feature
Motor Kapaciteten sjunker med tiden – men det går långsamt. Äger du en elbil är sannolikheten större att du kommer att behöva byta ut andra komponenter innan batteriet har spelat ut sin roll.
PREMIUM

Vi är vana vid att laddningsbara batterier tids nog tappar gnistan. Vad gäller då för dem som sitter i våra elbilar – behöver man planera för ett byte efter ett antal år.

Även om också elbilsbatterierna slits med tiden håller de en betydligt högre kvalitet än de batterier vi har i våra mobiler och i hushållselektronik, berättar Rakel Wreland Lindström som är professor i kemiteknik på KTH (Kungliga Tekniska högskolan).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Muskler och språk på utegymmet

– Jag visste att jag behövde träna för att kunna må bra. Och jag visste att jag behövde lära mig bra svenska. Det har jag fixat här i Bulltoftaparken.
Foto: Louise Malmros Manfrinato
Malmö
Skåne
feature
MALMÖ Här på utegymmet, omgärdat av Bulltoftaparkens generösa grönytor, har Hassan Hzahidi fått vänner. Här kan han utmana både sin fysik, sin nyfikenhet och sin oro. Och det är här han lärt sig mycket av sin idag i stort sett flytande svenska.

Hassan Hzahidi, 25 strosar vant kring på Bulltofta rekreationsområdes populära utegym. Det märks att han känner sig hemma här. Armarna hänger lojt över räcket medan han diskuterar eftermiddagens träningsupplägg med träningskompisen Corali Vasquez, 41. Några steg bort småpratar han med en liten flicka som lämnat mammas hand för att testa att dra i de tunga repen. Han talkar in händerna, ler ett av sina många leenden och greppar de romerska ringarna.

Som barn var jag mycket aktiv. Jag klättrade i träd och spelade fotboll. Som asylsökande har man mycket tid. För mycket tid. Jag visste att jag behövde träna för att kunna må bra. Och jag visste att jag behövde lära mig bra svenska. Allt det har jag fixat här!
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

feature

Dags att stänga in grönsakerna

Höstens grönsaker och frukt trivs bäst i kylen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
feature
Odling
PREMIUM

Vad är vackrare än en skål med grönsaker eller frukt på köksbänken, matbordet eller i fönstret? Den kan till exempel prydas med gurka, tomat och zucchini, som enligt Livsmedelsverket trivs alldeles utmärkt i rumstemperatur. Men ofta vill den kallare periodens säsongsgrödor, som exempelvis äpple, brysselkål och champinjon, hellre ligga i kylskåpet – även om vissa godsaker ändå klarar sig ett par dagar utanför.

Handlar du grönt i säsong får du alltså offra frukt- och grönsaksskålen under hösten och vintern, alternativt äta upp alltihop snabbt så att det inte hinner bli dåligt. (TT)

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL