Ekonomi

Försäljningslyft för Inditex

Kraftiga försäljningslyft redovisas av Zaras ägare Inditex. Arkivbild
Foto: Manu Fernandez AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den spanska H&M-konkurrenten Inditex, med butikskedjan Zara i portföljen, redovisar ett försäljningslyft på bred front.

Försäljningsvolymen är nära nivåerna innan pandemin och de flesta butiker är nu öppna, enligt Inditex.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Olika syn på distansarbete - kan skapa sprickor

Synen på distansarbete skiljer sig åt - något som kan skapa sprickor mellan olika grupper i arbetslivet. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Många säger nej till att komma tillbaka till kontoret efter att ha jobbat på distans, visar en ny undersökning. Andra vantrivs hemma och längtar efter en återkomst till arbetsplatsen.
– Det här är en komplex fråga för arbetsgivarsidan och det finns egentligen ingen gyllene medelväg som passar alla, säger Johanna Langer, affärsutvecklare vid tjänsteföretaget Sodexo.

Av de som jobbat delvis eller helt på distans under pandemin svarar 24 procent att de är negativt inställda till att återgå till sin fysiska arbetsplats, enligt undersökningen som gjorts av Novus på uppdrag av Sodexo.

Bland dem som planerar fortsätta distansjobbet även de kommande månaderna är siffran ännu högre, nästan hälften (46 procent), ser negativt på en återgång.

Knepig utmaning

Samtidigt tycker 42 procent av de tillfrågade att arbetslivet har blivit sämre under pandemin. Den här skillnaden i synsätt innebär en knepig utmaning för arbetsgivare när Folkhälsomyndigheten från och med onsdag häver sin rekommendation om distansarbete, säger Johanna Langer.

Hon lyfter bland annat risker med att det kan komma att skapas separata arbetsplatskulturer beroende på om man jobbar på distans eller inte.

– Om man faller tillbaka i gamla mönster där det fysiska kontoret blir en viktig parameter så tror jag att man bidrar till att vidga gapet gapet mellan de som befinner sig på plats och de som arbetar på annat håll.

"Högre nivå"

Enligt Langer kan man se pandemin och dess effekter för arbetslivet som en katalysator som kommer att få stora, permanenta förändringar för arbetsmarknaden.

– Jag tror att tror att man behöver lyfta upp den här frågan på en mycket högre nivå jämfört med i dag. Utmaningen handlar om att hitta en ny balans där de stora frågorna är: Hur ska vårt framtida arbetsliv se ut? Vad ska man erbjuda medarbetare för att vara attraktiv och konkurrenskraftig?

Klas Widestrand/TT

FAKTA

Undersökningen

Undersökningen bygger på totalt 1 043 webb-intervjuer med både privat- och offentliganställda tjänstemän i åldern 18-79 år som genomfördes mellan 24 och 30 augusti 2021.

Samtliga deltagare fick svara på elva frågor om hur de planerar att jobba under de nästkommande månaderna och vilka funktioner som är viktiga på en arbetsplats.

Källa: Sodexo/Novus

Ekonomi

Inget stopp för kritiserad taxonomi i EU

Biodrivmedel från bland annat raps och flera andra grödor godkänns inte bland de investeringar som EU vill klassa som klimatmässigt hållbara i sin så kallade gröna taxonomi. Arkivfoto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi EU-parlamentets miljö- och ekonomiutskott säger ja till förslaget om vad som ska klassas som hållbara investeringar.
Inte bra, tycker C och M.

Med klar marginal, 92 röster mot 34 och 4 som avstod, valde utskotten gemensamt att inte föra upp frågan till en avgörande omröstning i hela parlamentet.

Därmed finns nu ett halvt ja till EU-kommissionens förslag om så kallad grön taxonomi. Svenska ledamöterna Jessica Polfjärd (M) och Emma Wiesner (C) fick inte tillräckligt stöd för sitt motstånd.

– Jag är både besviken, bestört och bekymrad. Taxonomin står för en miljöpolitik som inte går ihop. Det försvårar den gröna omställningen, säger Wiesner till TT efter omröstningen.

Övriga svenska ledamöter i utskotten, Jytte Guteland (S), Pär Holmgren (MP) och Malin Björk (V) röstade nej till invändningen från C och M. Formellt väntas nu EU-parlamentet godkänna taxonomin i samband med nästa session i Strasbourg i början av oktober.

Nej i riksdagen

EU-kommissionen lade fram sitt första förslag i fjol, men fick då skarp kritik från flera håll. En omarbetad version kom i våras och fick tummen upp av vissa – men långt ifrån alla.

I Sverige har bland annat skogsindustrin och energiföretag varit kritiska, exempelvis mot att investeringar i biodrivmedel baserade på raps, majs, sockerbetor och andra grödor inte ska anses som hållbara.

Även i riksdagen finns en majoritet mot förslaget, där M, C, SD och KD drivit på för att Sverige ska försöka säga nej.

"Vill inte ge upp"

Om det kommer att gå är dock osäkert. Emma Wiesner hoppas att regeringen agerar i den avgörande behandling som nu görs av EU:s medlemsländer i ministerrådet.

– Jag vill påstå att den här taxonomin har ett systemfel när man slår så hårt mot förnybart som man gör och slår så hårt mot skogen. Så jag har en förhoppning ändå att regeringen i rådet kan sätta emot och ansluta till de länder som har pekat på tveksamheter. Jag vill inte ge upp, utan vi måste ligga på, säger Wiesner till TT.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av sex olika klimatmål och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

EU-kommissionens förslag till taxonomi lades i våras och kan bara antas eller förkastas i sin helhet av EU-parlamentet och EU:s ministerråd.

Ekonomi

FI ökar pressen på fondförvaltare

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi I pandemins början sattes delar av fondmarknaden i gungning. Finansinspektionen sätter nu press på fondförvaltare att höja krisberedskapen.

När pandemin tog fart våren 2020 uppstod allvarliga störningar på marknaden för företagsobligationer. Det blev problem med likviditeten i fonderna när många ville lösa sina innehav samtidigt och prissättningen av obligationerna, det vill säga värderingen av innehaven, sattes ur spel.

Förebygga kris

Finansinspektionen (FI) varnar för att framtiden kan bjuda på fler kriser och att det är svårt att förutspå var krisen landar, om det nästa gång exempelvis är aktiefonder eller småbolagsfonder som drabbas. Därför behövs fler förebyggande åtgärder, enligt Erik Thedéen, generaldirektör på FI.

– Jag kan inte säga var nästa kris kommer, säger Thedéen.

– Fonder har ett inneboende dilemma, dels att de tillåter daglig inlösen, dels att de investerar i värdepapper som kanske inte klarar av snabba uttag.

FI anser att det som hände i början av pandemin visar på hur tätt sammankopplade fonder är med resten av det finansiella systemet och därför behöver samtliga fondförvaltare se över sin hantering av risker för likviditetsproblem.

– För banksparande finns reglering som garanterar att du får ut pengar från ditt bankkonto. Så är inte fonder tänkta att fungera utan där måste man ha olika verktyg för att helt enkelt bromsa uttagen om det blir för massivt, säger Erik Thedéen.

Ska vara rättvist

Stresstester är något han lyfter som ett instrument för förvaltarna att fånga upp vilka risker som finns inbyggda i fonderna.

En höjd beredskap för likviditetsrisk handlar, enligt Thedéen, om att bygga in trögheter och fördyringar i systemet.

– I grund och botten handlar det inte om något som är dåligt för placerarna utan att det ska vara rättvist. Att inte någon tjänar på att det är felprissatt och de andra får betala senare, säger Erik Thedéen.

Helena Wande/TT

Ekonomi

Vd: Till Nasdaq med plan för tiofaldigad volym

Polestarchefen Thomas Ingenlath. Arkivbild
Foto: Terje Pedersen NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Polestars vd Thomas Ingenlath siktar på snabb expansion. På fyra år ska leveransvolymen tiofaldigas, med tre nya modeller och 16 nya marknader.
Snabbvägen in på Nasdaqbörsen, via en fusion, ger rätt finansiella muskler till satsningen, tror han.

– Detta betyder mycket för vårt bolag. Det ger oss en stor dos energi och det är på ett sätt en bekräftelse som vi kan vara stolta över, säger Thomas Ingenlath till TT i en första intervju sedan huvudägaren Volvo Cars bekräftat att Polestar tar genvägen in på Nasdaqbörsen via en fusion med det redan börsnoterade amerikanska förvärvsbolaget Gores Guggenheim.

– Det är viktigt för framtiden, när vi ska genomföra vår affärsplan med tre nya bilmodeller och gå från 14 till 30 marknader. Det behövs rätt finansiell uppbackning så att vi kan genomföra allt det, tillägger han.

"Vet hur detta ska göras"

Den tyske Polestarchefen, baserad i Göteborg, tillägger att han ser det redan börsnoterade Gores Guggenheim som en perfekt partner.

– Det är en partner vi känner att vi kan lita på och som är erkänd, professionell och vet hur detta ska göras. Det är därför vi hamnar på Nasdaq, säger Ingenlath.

Efter fusionen kommer 6 procent av Polestar-aktierna att handlas på Nasdaq. Resterande 94 procent av ägandet finns kvar bland befintliga ägare, där huvudägaren Volvo Cars ökar sin andel till 50 procent av aktierna.

Relationen till Volvo Cars är avgörande för Polestars affärsmodell, enligt Ingenlath.

– Vi är inte en ”start-up”, som måste göra allt från början på egen hand. Vi kan dra nytta av att vi är en del av denna företagsgrupp och få tillgång till produktionskapacitet, forskning och utveckling och så vidare. Det ger ett viktigt stöd, inte bara till vår affärsmodell utan även till vår värdering. Och det är detta som investerare gillar med vårt bolag, säger Ingenlath.

Polestars leveransvolym beräknas i år öka till 29 000 bilar, mot 10 000 i fjol. Om fyra år är siktet inställt på en volym på 290 000 bilar.

Fabriker i Kina, Europa och USA

Ingenlath pekar ut tre faktorer som avgörande för att målet ska gå att nå.

Första faktorn är lanseringen av tre nya Polestar-modeller till 2024: Polestar 3, 4 och 5. Dessutom planeras en snabb expansion geografiskt, där Polestar vill ta sig in på 16 nya marknader.

Den tredje faktorn är produktionsapparaten, som lätt kan anpassas och som i allt väsentligt redan finns på plats.

– Det finns fabriker i Kina, Europa och USA och vi kommer att dra nytta av denna globala närvaro.

TT: Hur har halvledarbristen påverkat er verksamhet?

– Självklart är halvledarbristen och nedstängningar av underleverantörer i covid-19-pandemin något vi följer noga och måste hantera. Än så länge i år har vi kunnat hålla vår produktion igång, säger Ingenlath.

– Leveransvolymen på 29 000 bilar, som vi räknar med i år, är förstås en prognos som tar i beaktande att det råder halvledarbrist, effekten av det finns med i beräkningen, tillägger han.

Enligt Ingenlath räknar Polestarledningen med att problemen med brist på halvledare och komponenter kommer att avta snart och en bit in i 2022 tror han att problemet i stort är löst.

Premium och lyx

Ingenlath klargör samtidigt att han inte ser något behov av att göra avsteg från Polestars strategi. Det är premium och lyx som gäller även i framtiden, trots de ambitiösa planerna för ökade leveransvolymer.

– Tesla har valt att vända sig till bredare konsumentgrupper med massproduktion nu. Det är inte vår väg. Vi har ett premium- och lyxmärke med högpresterande bilar. Vårt segment är definitivt kvar i detta hörnet av marknaden.

– Polestar 1 kostar omkring 150 000 euro och Polestar 2 omkring 40 000 euro – det är det prisspann inom vilket Polestar kommer att verka.

TT: Så ni kommer inte börja konkurrera med elbilsmodeller från Volvo Cars och Geely?

– Det skulle vara ganska korkat om vi gjorde det. Vi har en modellportfölj inom gruppen där modellerna inte konkurrerar med varandra, det är nog vettigt.

– Med det sagt, var ser vi tillväxten? Tillväxten inom bilindustrin är inom premium-elbilar. Elektrifieringen börjar uppifrån och det är där vi lanserar våra produkter.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Tiofaldigad produktion på fyra år

Elbilstillverkaren Polestar, med huvudkontor i Göteborg, har cirka 1 500 anställda globalt. Årets produktion beräknas nå upp till 29 000 bilar och om fem år är målet inställt på 290 000 bilar.

Produktionen är just nu koncentrerad till Kina. Polestar 1 sker på en egen fabrik i Chengdu, Kina. Medan produktionen av Polestar 2 sker på en fabrik i Luqiao, som ägs av Geely, men drivs av Volvo Cars.

Den planerade Polestar 3-modellen ska produceras både i Kina och USA och Precept-modellen, som nyligen presenterats, ska göras på en brittisk fabrik.

Polestars forskning och utveckling är samtidigt förlagd till Sverige, Kina och Storbritannien.

Källa: Polestar

Ekonomi

Stockholmsbörsen vände ned

Stockholmsbörsen har gått upp, och sedan ned. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen vände nedåt i måndagens handel. OMXS-index stängde på minus 0,8 procent, trots att indextunga aktier som H&M och Volvo lyfte.
PREMIUM

Stockholmsbörsen gick emot den allmänna utvecklingen på de större börserna i Europa. Frankfurtbörsens DAX-index lyfte 0,3 procent efter gårdagens val i Tyskland. Analytiker tar fasta på att det blir ett regeringsalternativ som tros kunna gynna marknaden.

Allra bäst bland OMXS30-bolagen i Stockholm gick Volvo som steg 2,6 procent. H&M lyfte 2,5 procent inför veckans delårssiffror. Ericsson slutade upp 1 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Aktiviteten på svenska spelsajter har ökat under 2020

Awise Den 2 juli i år så infördes några nya spelrestriktioner för svenskar (läs mer om vad det innebär här) när det kommer till att spela casino online. Förändringarna begränsar alla konsumenters spelande och förslaget kom från Spelinspektionen i våras när man upptäckte en ökad konsumtion av spel på casino online. Under perioden då spelen ökade som mest var också då det fanns som minst utbud av odds, så en teori till den starka höjningen av aktivitet kan bero på att fler sportspelare testade på att spela på casino istället.

De svenska casinon som innehar den svenska licensen kan med andra ord inte marknadsföra sig unikt, utan de nya restriktionerna omfattar alla svenska spelbolag. Det har varit blandade reaktioner på de nya restriktionerna, men det lugnande beskedet är att det enbart kommer att gälla under 2020 och sedan förväntas spelmarknaden för svenskar vara som innan. Det vill säga en bonus för första insättning och valfria spelbegränsningar. Som det ser ut nu så får de svenska spelbolagen enbart erbjuda 100 kr i insättningsbonus och alla konton har en obligatorisk spelgräns på 5000 kr/vecka.

De landbaserade casinona har det däremot inte lika lätt. Sveriges första casino Cosmopol i Sundsvall meddelade nyligen att de hotas av nedläggning. Detta är dock inte spikat ännu, så vi får hoppas att vi får bevara alla våra landbaserade casinon öppna, så att det enkelt går att variera spel mellan spel online och att besöka Cosmopol i någon av de större städerna.

Spelmönstret bland svenskar har förändrats stort

Tidigare innan den svenska licensen infördes så var det vanligt att spelare valde att spela på ett och samma spelbolag för att kunna ta del av lojalitetsbonusar och kampanjer. Idag ser spelmarknaden helt annorlunda ut. Idag väljer många av spelarna att sätta in på nya spelsajter (hitta nya casinon att spela på via Bennycasino) varje gång de sätter in pengar för att kunna ta del av välkomstbonusen på spelsajten i fråga och få mer att spela för. Ruljansen på den olika svenska casinona har därför varit varierande med få återkommande spelare.

Bara sedan den 1 januari 2019 så ser spelmönstret helt annorlunda ut och många frågar sig om det kommer att vara lika populärt att spela online casino som det är nu, om några år? Generellt sett så verkar svenskarna föredra att spela med bonusar, hellre än utan. Även tidigare innan bonusspel begränsades så kunde man se ett tydligt mönster i deltagandet av kampanjer och erbjudanden som erbjöd spelarna mer att spela för.

När det kommer till smidigheten på de olika casinona så har det däremot blivit otroligt mycket bättre. Idag kan du spela casino online och verifiera dig med bankID, vilket har lättat på trycket gällande tiden det tar att få sina uttag in på kontot efter en vinst. Branschen utvecklas ständigt och förhoppningsvis så får vi mer passande spelregler under 2021 som många svenskar efterfrågar.

Ekonomi

Inget Instagram för barn

Det blir ingen version av Instagram för barn och unga. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Facebook pausar planerna på en version av Instagram för barn och unga under 13 år.
PREMIUM

Beskedet kommer inför en utfrågning i amerikanska kongressen i veckan kring mental ohälsa bland tonårsflickor som använder Instagram, något som rapporterats av Wall Street Journal.

"Det här ger oss tid att arbeta ihop med föräldrar, experter och beslutsfattare och lyssna på deras oro och visa värdet av det här projektet för tonåringar, skriver Adam Mosseri vid Instagram i en bloggpost.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Volvo Cars ansöker om att bygga batterifabrik

Volvo Cars fabrik i Torslanda igen. Arkivbild
Foto: Adam Ihse/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Biltillverkaren Volvo Cars har ansökt om en utbyggnad av sin fabrik i Torslanda. På totalt 112 hektar mark ska det bland annat bli en batterifabrik enligt de handlingar, som Göteborgs-Posten tagit del av.

Projektet omfattar motsvarande 224 fotbollsplaner enligt ansökan till Göteborgs stadsbyggnadskontor och i en bifogad plankarta finns just planerna på en batterifabrik angivna. Företaget har sedan tidigare meddelat ett samarbete med svenska batteriföretaget Northvolt och att man ska bygga en gemensam fabrik, var fabriken ska etableras har dock inte klarlagts.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Klart med ny huvudägare i Nynas

Ny huvudägare i Nynas. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Den svenska raffinaderikoncernen Nynas har fått en ny huvudägare. Detta sedan en amerikansk kapitalförvaltare slutfört ett köp av Nynas-aktier, skriver Nynas i ett pressmeddelande.
PREMIUM

Nynas, med cirka 1 000 anställda i över 30 länder, tillverkar bland annat asfaltskomponenten bitumen och specialoljor.

"Davidson Kempner Capital Management är nu den största enskilda aktieägaren i Nynas efter att alla nödvändiga formaliteter har slutförts", skriver Nynas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL