Annons

Helander opererad – blir borta länge

Landslagsmittbacken Filip Helander har opererats för en förmodad knäskada och blir borta från fotbollen en längre tid.
Det uppger Glasgow Rangers manager Steven Gerrard på en presskonferens.
– Det rör sig om åtminstone några månader, säger Gerrard.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Filip Helander har opererats och blir borta från fotbollen en längre tid. Arkivbild.
Filip Helander har opererats och blir borta från fotbollen en längre tid. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Helander skadade sig i VM-kvalet mot Spanien, vilade några dagar men var tillbaka i Janne Anderssons startelva mot Grekland i Aten för snart en vecka sedan. I helgens ligamatch mot S:t Johnstone tvingades Helander till ett byte efter 77 minuter.

Han klagade över smärtor i ena knäet, undersöktes och ska ha opererats i London i början av veckan.

Svårt att sätta en tidpunkt

Annons

– Jag har inte haft möjligheten att pratat med "Fil" efter operationen, men jag ska göra det så fort som möjligt för att se hur han mår fysiskt och psykiskt. Det är svårt att sätta en tidpunkt för när han kan återkomma, men det rör sig om åtminstone några månader, säger Gerrard.

Vilken skada och hur omfattande den är har inte offentliggjorts.

– Jag kan inte säga vad det rör sig om. Vi har regler kring sånt och han är en Rangersspelare, inte Svenska fotbollförbundets, säger Dale Reese i landslagets medicinska stab till TV 4 Fotbollskanalen.

Att döma av rapporterna från Skottland spelar inte Helander mer i år. Det är ett tungt avbräck för landslaget i det fortsatta VM-kvalet, där Kosovo och Grekland står på tur hemma på Friends arena om en månad.

Den 28 september tar Janne Andersson ut truppen till matcherna.

Danielson ersätter?

VM-kvalet avslutas med bortamatcherna mot Georgien och Spanien i november.

Helander, som spelade VM-kvalen mot Georgien och Kosovo i mars, drogs med en skada i våras, hann rehabilitera sig i tid till EM-slutspelet men fick nöja sig med ett kort inhopp i mästerskapet.

Marcus Danielson tog i stället platsen bredvid Victor Nilsson Lindelöf. I VM-kvalen mot Spanien och Grekland var Helander tillbaka i startelvan.

Sedan Pontus Jansson och Andreas Granqvist slutat i landslaget och med Helander skadad är Danielson det på förhand givna valet mot Kosovo och Grekland.

Vid den senaste landslagssamlingen ingick även mittbackarna Joakim Nilsson och Carl Starfelt i truppen.

Henrik Skiöld/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons