Lagfarter Nsk

Hus på 147 kvadratmeter sålt i Hässleholm

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Ida Helén Johanna Isgren-Prahl, 28, och Marcus Daniel Thomas Isgren-Prahl, 31, är nya ägare till huset på adressen Notarievägen 3 i Hässleholm. Huset är byggt 2007 och har en boyta på 147 kvadratmeter. Säljare är John Patrik Tideman och Eva Marie Katarina Tideman. Ägarbytet gjordes i juli 2021 och priset blev 4 350 000 kronor.

Alldeles i närheten såldes för bara några månader sedan ett annat hus, på Domarevägen 21. Priset blev där 4 000 000 kronor, för ett något mindre hus på 144 kvadratmeter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Älg tog in på sjukhus – polis på plats

Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Ortopeden på Mälarsjukhuset i Eskilstuna har på söndagen fått ett ovälkommet besök av en älg, skriver polisen på sin hemsida.

Älgtjuren har tagit sig in genom ett fönster och ser ut att vara skadad. Polis finns på plats och personal från Parken Zoo är kallade till platsen med utrustning för att kunna söva ner älgen.

Älgen befinner sig i utrymmen där det är folktomt för dagen, enligt polisen.

Opinion

Microsoft - ett klipp för Staffanstorp

Microsoft valde Staffanstorp.
Foto: Jeff Chiu
Opinion
Opinion

Det pågår en dragkamp mellan landets kommuner om att få stå värd för företagsetableringar, inte minst sådana som gäller multinationella företagsjättar. I den tävlan konkurrerar man dessutom med städer och regioner runt om i världen.

Det mest kända exemplet på en svensk framgång som land för företagsetableringar utgörs av batterifabriken Northvolt i Skellefteå och Northvolt Lab i Västerås. I potten handlar det om tusentals jobb.

En av vinnarna i den dragkampen har blivit Staffanstorps kommun, som lyckats få Microsoft - ett av världens största företag - att vilja etablera ett datacenter i kommunen. Det är den största företagsetableringen i Staffanstorp någonsin och givetvis en fjäder i hatten för Staffanstorps ledande politiker, Christian Sonesson.

Från skilda håll kritiseras kommunledningens hantering. Det har varit för mycket hemlighetsmakeri menar man och pekar på miljökonsekvenser, fastän de är i stort sett försumbara av Microsofts anläggning. När det gäller internationella företagsjättar hör det till spelets regler att dessa kan ställa hårda sekretesskrav utifrån sin starka förhandlingsposition.

För Staffanstorp men också för hela Skåne utgör Microsofts etablering en viktig framgång. Det placerar kommunen och regionen på världskartan och ökar attraktiviteten för investeringar i vårt land. Så tack Microsoft för att ni valde Sverige och Staffanstorp.

Hässleholm

Berättar om starka kvinnor på jubileet för allmän rösträtt

Malin Arvidsson och Olavi Olson engagerade besökarna i lärarinnan Anna Jönssons liv.
Foto: Jenny Stjernström
Hässleholm
Hässleholm För 100 år sedan kunde Sveriges kvinnor rösta för första gången. Under lördagen firades detta i biblioteket med föredrag om Hässleholms Socialdemokratiska Kvinnoklubb och lärarinnan och rösträttskvinnan Anna Jönsson.

Under hela september månad pågår en utställning i stadsbiblioteket som uppmärksammar att det gått 100 år sedan allmän rösträtt infördes i Sverige. Under fyra lördagar i september hålls även föredrag om några framstående kvinnor som Malin Arvidsson bland annat skriver om i sin bok ’‘Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt’‘. I boken finns även kapitel författade av Per Carlsson, Christer Carlson, Olavi Olson och Christine Östling.

Malin Arvidsson arbetar nu med en längre bok om en annan framstående kvinna, Nelly Thüring, som växte upp i Mala.
Foto: Jenny Stjernström

Helgens föredrag med Malin Arvidsson och Olavi Olson inleddes med att Olavi berättade om lärarinnan Anna Jönsson, en av de första kvinnorna att sitta i Hässleholms stadsfullmäktige. Senare tog Malin vid och berättade om Hässleholms Socialdemokratiska Kvinnoklubb som startades 1919 inför de första lokala valen.

– Jag ville lyfta alla dem som bidragit till att kvinnor får rösta i Sverige. Det var en kamp som fördes av hundratals föreningar, men det är mest föreningarna i de större städerna som dokumenterats, säger Malin Arvidsson innan föredragets början.

– Jag visste inte ens att det fanns dokument om kvinnorna här i Hässleholm innan jag började forska till boken. Men det finns ett intresse för den lokala historian, fortsätter hon.

Malin Arvidsson och Olavi Olson höll tillsammans i lördagens föredrag om kvinnors kamp för rösträtt. Olavi Olson inledde med att berätta om lärarinnan Anna Jönsson.
Foto: Jenny Stjernström

Till det första föredragstillfället tidigare i september kom ganska mycket folk enligt Malin. Besökarna kommenterade kvinnornas situation och tankar väcktes.

– Många tänkte tillbaka på släktingar och jag vill inspirera till att fler tittar på sin bakgrund, berättar Malin.

På lördag är det dags för det sista föredraget. Då ska Malin Arvidsson och Per Carlsson prata just om hur man själv kan använda nationellt och lokalt material för att lära sig mer om sin egen och den lokala historian.

Utrikes

Morrison: Frankrike kände till vår tveksamhet

Australiens premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse. Arkivbild.
Foto: Mick Tsikas/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringen i Frankrike var väl medveten om Australiens tveksamhet kring deras ubåtar och beslutet att lämna avtalet borde inte vara någon överraskning, säger landets premiärminister Scott Morrison.
– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet, säger han.

Fransmännen är ursinniga över Australiens beslut att bryta ländernas avtal om att bygga franska ubåtar för att i stället göra upp med USA. Landet har kallat hem sina ambassadörer från Canberra och Washington och anklagar den australiska regeringen för att ha gått bakom ryggen på sin allierade.

Beskedet om att avtalet skulle brytas kom sent på torsdagen, då Australien och USA tillsammans med Storbritannien meddelade att man förenats i en säkerhetspakt, kallad Aukus. I samband med uppgörelsen stod det klart att USA och Australien kommit överens om en ubåtsaffär som innebär att Frankrike går miste om sitt ubåtsavtal, värt omkring 40 miljarder dollar, motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Den franske utrikesministern Jean-Yves Le Drian har benämnt det hela som "ett hugg i ryggen".

Premiärminister Scott Morrison säger sig förstå den franska regeringens besvikelse, men uppger att han berättade om sina tveksamheter kring det franska avtalet redan för ett antal månader sedan, vilket även flera av hans ministrar ska ha gjort.

– De har haft all anledning att tro att vi har haft allvarliga betänkligheter om att den förmåga som kan levereras med deras attackubåtar inte når upp till våra strategiska intressen, och vi var väldigt tydliga med att vi skulle fatta beslut baserat på nationens intresse, sade han under en pressträff på söndagen.

Nationens intresse

Det hade vidare varit "vårdslöst" att stanna kvar i avtalet med Frankrike i strid med de råd regeringen fick från underrättelsetjänsten och försvaret – och det hade även gått emot landets intressen, säger han.

– Jag ångrar inte att jag satte Australiens intressen i första rummet. Kommer aldrig göra det, säger Morrison.

Också landets försvarsminister Peter Dutton sade i en intervju med Sky News Australia på söndagen att hans regeringen har varit "tydlig, öppen och ärlig" med Paris gällande sina betänkligheter om ubåtsavtalet, som hade gått över budget och som var flera år försenat.

Macron möter Biden

Han hade personligen framfört tveksamheterna till sin franska motpart Florence Parly, och understrukit att Australien behöver handla "i nationens intresse", vilket var att förvärva atomdrivna ubåtar, sade Dutton.

– Givet de förändrade omständigheterna i Indo-Pacific-regionen, inte bara nu utan också under kommande år, så behövde vi fatta ett beslut som var i nationens intresse, vilket är precis vad vi har gjort, sade Dutton.

Frankrikes president Emmanuel Macron har än så länge inte kommenterat uppståndelsen, men han ska diskutera den diplomatiska krisen med USA:s president Joe Biden på telefon inom de kommande dagarna, säger Gabriel Attal, talesperson för den franska regeringen till BFM News.

Macron kommer då att begära ett "klargörande" om det brutna avtalet.

– Vi vill ha förklaringar, sade Attal, och tillade att USA måste svara för vad som ser ut som ett stort svek mot förtroendet länderna emellan.

Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Australiens försvarsminister Peter Dutton säger att man varit öppen med sina betänkligheter om ubåtsvalet med Frankrike. Arkivbild.
Foto: Jeon Heon-Kyun/AP/TT

Malmö

Måsen vågar nytt utan att krångla till det

Foto: Emmalisa Pauly
Malmö
Kultur och nöje
Recension Tidningens recensent Anna Lindblom har sett Anton Tjechovs pjäs Måsen på Malmö Stadsteater och älskar det hon ser.

Anton Tjechovs Måsen är en rätt rörig pjäs om ett rätt jobbigt gäng. Skulle man kunna säga. Man skulle inte ljuga.

Men en precis lika sann beskrivning är att den i en andlöst träffsäker ögonblicksbild lyckas fånga osannolikt många sidor av människans rörande försök att få rätsida på det vi kort och gott brukar kalla livet. Det hela tilldrar sig på ett gods på den ryska landsbygden, ägt av den sjuklige gamle statstjänstemannen Sorin, där hans syster, den firade aktrisen Irina Arkadina, har dragit sig undan för att vila sig lite från sin glimrande karriär tillsammans med sin älskare, den likaledes firade författaren Boris Trigorin. Arkadinas son Konstantin delar sin tid mellan misslyckade försök att vinna sin mors kärlek, ett jämmerligt trånande efter grannflickan Nina samt en uppriktig lust att hitta ett nytt och personligt uttryck i litteraturen och dramatiken. Tillsammans med en handfull omistliga bifigurer virvlar de runt i en kort men intensiv dans där alla älskar (i bästa fall sig själva, men oftast någon som älskar någon helt annan), vissa frenetiskt försöker skapa sig en framtid, några har gett upp innan de ens har börjat, och andra förbannar att livet antingen går för fort eller redan har passerat.

Måsen tillhör de klassiker som utsatts för oändliga varianter av just sådana försök till teaterförnyelse som Konstantin med diskutabel framgång ägnar sig åt. Jag märker att jag drar öronen åt mig när jag läser att Eva Dahlman har valt att placera föreställningen i något slags sjuttiotal. Åh nej. Nu ska Tjechov tryckas in i utsvängda brallor och platåskor. Bara för att.

Jag oroar mig helt i onödan.

Foto: Emmalisa Pauly

Karin Betz sjuttiotalsdoftande kostym och scenografi är smart och läcker men framför allt subtil - jo, det hade kunnat vara 1971, men egentligen lika gärna 2021, och denna avsaknad av övertydliga kronologiska markörer bidrar till att understryka pjäsens tidlöshet. Eva Dahlman har inte heller tvättat bort särskilt många anakronismer, hon litar på att texten håller - och som den håller. Som den lyser i händerna på denna fantastiska ensemble. Måsen är, betonade Tjechov, en komedi, samtidigt som den handlar om krossade drömmar, svek och ond bråd död. Det är en grannlaga uppgift att balansera ihop svärtan med tramset. Som gjort för dikeskörningar. Men här körs inte i några diken.

Det är som sagt ett rätt jobbigt gäng vi möter. De är många, och majoriteten har drag som gör dem svåra att gilla. Det krävs psykologisk och dramatisk fingertoppskänsla för att på bara ett par timmar hinna fylla dem med tillräckligt många dimensioner för att vi ska börja bry oss om dem, på riktigt, men det är precis vad som händer. Alexander Jubell gör en hjärtskärande - men rolig! - Konstantin, pompös och självupptagen men hudlös och livsfarligt sårbar. Klara Hodell Risberg tolkar Nina i en fantastisk båge från det storögt drömmande, fnissiga barnet till ja, det som kommer sedan, Hodell Risbergs resa i Ninas kläder förtjänar verkligen att inte spoilas. Erik Borgekes Trigorin är sval, liksom lite avlägsen, vilket rimmar väl med hans funktion som den ständige observatören, evigt fången i den ekande ensamheten på författarens metaplan. Irina Arkadinas självgoda men bekräftelsetörstande primadonna, tillika en av teaterhistoriens sämsta mammor, är som gjord för överspel, men Karin Lithman kliver icke i några dylika fällor. Hon gör en makalös, totalt övertygande Arkadina, odrägligt narcissistisk men också försedd med en oemotståndlig pondus. Lithmans Arkadina blir aldrig löjlig, tvärtom är det omöjligt att inte smittas av den förälskelse hon hyser för sig själv. I de mindre rollerna lyckas Göran Dyrssen och Fredrik Gunnarson vara direkt flabbroliga som Sorin och Sjamrajev, utan att på minsta vis störa helhetens mörker, Kajsa Ericsson gör en eländig men samtidigt på något vis rakryggad Masja, Lotten Roos tillåter sin Polina att känna och vräka ur sig starka känslor, trots att hennes plats i både rollernas och klassamhällets hierarki egentligen påbjuder att tiga och lida, Erik Olsson balanserar snyggt det vettiga och det likgiltiga hos doktor Dorn, liksom Johannes Wanselow går i land med balansakten hos sin, inte minst i mask och kostym, närmast karikerat komiska och samtidigt bottenlöst sorgliga Semjon.

Foto: Emmalisa Pauly

Vi älskar, vi längtar, vi sörjer, vi strävar, vi drömmer, vi chansar, vi faller pladask. Det vill säga - vi lever. Vi är ett rätt jobbigt gäng, och det är rätt rörigt. Om exakt detta handlar Måsen, och exakt detta pulserar genom Malmö Stadsteaters uppsättning. Den vågar nytt utan att krångla till det, den hittar effektiva sätt att leka med den suddiga gränsen mellan scen och publik, mellan fiktion och verklighet. Den hyser total respekt för sitt anrika material utan att någonsin bli räddhågset vördsam. Resultatet gnistrar av liv. Tjechov hade älskat det här. Jag älskar det här.

Anna Lindblom

FAKTA

Måsen

Malmö Stadsteater, Intiman

Av: Anton Tjechov

Bearbetning och regi: Eva Dahlman

Scenografi och kostym: Karin Betz

I rollerna: Karin Lithman, Alexander Jubell, Göran Dyrssen, Klara Hodell Risberg, Fredrik Gunnarson, Lotten Roos, Kajsa Ericsson, Erik Borgeke, Erik Olsson, Johannes Wanselow

Foto: Emmalisa Pauly
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Kommer nya iPhone 13 att vinna över skeptiska företagare?

www.mariacasino.se

Apple tog världen med storm 2007 med lanseringen av iPhone, som kallades "en iPod med mobilanslutning och internet" Den första iPhone-versionen följdes av ett flertal framgångsrika modeller som fortfarande är populära i dag.

Vi kan dock inte påstå att hela världen är övertygad när det gäller iPhone, då en stor del av befolkningen världen över fortfarande fortfarande Android-smartphones, till exempel Apples största konkurrent Samsung. Efter den enorma framgången med iPhone 12-serien säger ryktena att en ny iPhone 13 dock är på gång.

Varje gång Apple arbetar inför lanseringen av en ny iPhone-modell är världen fylld av spekulationer om den nya telefonens funktioner och teknik. Smartphone-användare världen över håller öronen öppna för nyheterna, och alla undrar om den nya iPhone kommer att kunna övertyga även skeptikerna till telefonen.

Den har tillräckligt snabb internet för att du ska kunna slå vem som helst i onlinespel

Om du älskar att spela onlinespel och vinna har du ytterligare en anledning att älska den nya iPhone. Den ska vara otroligt snabb med helt överlägsen internethastighet, vilket är perfekt för dig som gillar onlinespel.

Vi är många som säkert kan relatera till hur vi har fastnat eller hur vår telefon har hängt sig när vi spelar spel online på olika underhållningssajter. En av orsakerna till detta är internethastigheten hos telefonen, och det kan vara frustrerande. Med ökad hastighet och en bättre telefon har du en ökad möjlighet att vinna, eftersom du har fördelen av en snabbare och bättre anslutning. Nu kan du definitivt njuta av fördelarna med snabbt internet genom att öppna dina favoritunderhållningssajter, till exempel mariacasino.se, njuta av spel, dela dina erfarenheter och inte ens komma ihåg hur komplicerat det var på din gamla telefon.

Det ryktas också att telefonen ska ha 5G-kapacitet för användare över hela världen. För närvarande har iPhone 12 5G-internet, men det är bara tillgängligt för användare som bor i USA. 5G blir dock mer populärt världen över, även i Sverige. Det har därför spekulerats om att Apple kan komma att göra detta mer allmänt tillgängligt i nästa modell, så oavsett var du befinner dig kan du förvänta dig mobila internethastigheter på en iPhone som slår allt du sett tidigare!

Displayen är tydligare - bra för onlinespel

Den nya displyen sägs integrera ProMotion-skärmteknik. ProMotion-tekniken gör skärmen ännu tydligare än den redan är. Även om kritiker har påpekat att en ProMotion-skärm belastar batteriet ytterligare, blir det enkelt att fixa om Apple använder LTPO-teknik i kombination med ProMotion-skärmen!

Ny kamerateknik

För närvarande har den dyraste iPhone 12-versionen, iPhone 12 Pro Max, tre kameror i kombination med LiDAR (Light Detection and Ranging). Fans har dock spekulerat att iPhone 13 kommer att ha fyra kameror och LiDAR-teknik. Även om detta rykte anses av de flesta skeptiker vara osannolikt, antas det att Apple kommer att förbättra vidvinkelkamerorna och utvidga ProRAW-funktionen till alla modeller av iPhone 13, inte bara Pro-modellerna.

Ändringar i utformningen

Enligt rykten kan Apple komma att introducera nya iPhone-färger, bland annat brons och en matt svart färg. Dessutom har man förbättrat den vattenresistenta tekniken och till och med gått så långt som att ta bort laddningsporten och ersätta den med trådlös laddning.

Viktigast att ta med sig

Den nya iPhone 13 kommer troligen att väcka intresse inte bara hos hardcore-fans utan även hos skeptiker. Kamerafunktionerna, den snabba internethastigheten och den trådlösa laddningstekniken kan kanske få en del Android-användare att byta sida.

Sport

Inga brottsmisstankar efter cykelstjärnas död

Chris Anker Sørensen under en bergsetapp i Tour de France 2012.
Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Sport
Sport Den danske cykelstjärnan Chris Anker Sørensen har avlidit efter att ha blivit påkörd av en bil i Belgien.
Åklagarmyndigheten i Brugge har slagit fast att bilisten inte gjorde något fel vid olyckstillfället.

Det före detta proffset var i Belgien för att kommentera VM på landsväg för danska TV2.

– Nu kör vi för Chris i VM. För att visa vår respekt för allt han har gjort och för hans alltför tidiga bortgång, säger cyklisten Martin Petersen till TV2 inför tävlingarna som inleds på söndagen.

Med anledning av dödsfallet flyttar TV2 sin bevakning av VM, från Belgien till Danmark.

– Vi har sagt till alla de våra i Belgien att de inte ska jobba (på söndagen). Vi klarar att sköta bevakningen från Odense, säger John Jäger, chef för handboll och cykling på TV2 Sport.

Kanalens utsända i Belgien har även erbjudits krisstöd och har fått besked om att de själva får avgöra om de vill stanna eller resa hem.

Samtidigt slår åklagarmyndigheten i Brugge fast att bilisten inte gjorde något fel vid olyckstillfället.

"I den korsningen har cyklister väjningsplikt" skriver man i ett uttalande.

Chris Anker Sørensen var proffs mellan 2005 och 2018. Han deltog bland annat i fem Tour de France och vann en etapp i Giro d'Italia. Han blev 37 år.

Utrikes

Ny attack i Jalalabad – flera skadade

Utrikes
Utrikes

Ett fordon med flera talibaner har utsatts för ett bombdåd i staden Jalalabad i Afghanistan under söndagen, rapporterar lokala medier.

Enligt vittnesuppgifter skadades flera av dem som färdades i pickupen och fördes till sjukhus.

Under lördagen dödades minst två människor och många skadades i flera explosioner i samma stad, i de första dödliga attackerna i landet sedan USA:s tillbakadragande från Afghanistan den 30 augusti.

Jalalabad är huvudstad i provinsen Nangarhar, där den afghanska grenen av terrorgruppen IS har en relativt stark närvaro.

Sport

Otrolige målmaskinen avliden

Jimmy Greaves 1967. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Sport
Sport

Den engelske fotbollslegendaren, Jimmy Greaves, har avlidit, det bekräftar Tottenham på sin hemsida.

"Vi är otroligt ledsna över att höra om den fantastiska Jimmy Greaves bortgång, inte bara Tottenham Hotspurs främste målgörare utan den främsta målskytten detta land någonsin sett", skriver klubben i ett uttalande.

Greaves var en del av det engelska landslag som tog hem VM-titeln 1966 och gjorde 44 mål på 57 matcher för England.

Han gjorde 356 mål i den högsta serien, ett rekord som fortfarande står sig.För Tottenham blev det 266 mål på 379 matcher. Han innehar rekordet i flest antal mål på en säsong i såväl Tottenham som Chelsea med 37 respektive 41 mål.

81-årige Greaves dog i sitt hem under morgonen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL