Risk för spridningseffekter från Evergrandes kris

Det kinesiska fastighetsimperiet Evergrande Groups skuldkris kan få spridningseffekter på andra delar av Kinas fastighetssektor, varnar den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs.
Samtidigt sänks bolagets kreditbetyg av S&P.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrandes kris ser allt mer pressad ut. Arkivbild
Den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrandes kris ser allt mer pressad ut. ArkivbildFoto: Andy Wong AP/TT

"Vi tror att ytterligare störningar för bolagets fastighetsutvecklingsverksamhet kan ge ett väldigt negativt sentiment bland inhemska fastighetsköpare och investerare och potentiellt spilla över på den bredare fastighetssektorn", skriver Goldman Sachs-analytikerna Kenneth Ho och Chakki Ting i en rapport.

Den publiceras sedan ratinginstitutet S&P sänkt Evergrandes kreditbetyg till CC, vilket innebär att S&P ser en uppenbar risk för inställda betalningar. Enligt S&P verkar Evergrandes tillgång till likvida medel väldigt begränsad, vilket yttrat sig i en serie uppgörelser med långivare där Evergrande erbjudit tillgångar i stället för betalningar i kontanta medel.

Indirekta effekter

Fitch sänkte nyligen också kreditbetyget till CCC. Enligt Fitch består en betydande del av skuldberget på Evergrands balansräkning av lån från banker och finansiella institut. Men enligt ratinginstitutet kan Evergrandes problem även få indirekta effekter via leverantörer, som riskerar att inte få betalt av den krisdrabbade fastighetsutvecklaren.

Samtidigt har kinesiska myndigheter meddelat att Evergrande Group inte kommer kunna betala för ett stort lån som löper ut den 20 september, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Tusentals miljarder

Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare och äger bland annat den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nent. Koncernen har ett skuldberg på motsvarande 305 miljarder dollar (motsvarande drygt 2 600 miljarder kronor).

Evergrandes aktie föll 5,4 procent på Hongkongbörsen i onsdagens handel, vilket innebär att ett drygt halvårs kursuppgångar nu har raderats ut sedan likviditetsproblemen blossat upp under sommaren.

Sedan årsskiftet har Evergrandes börsvärde mer än halverats.

Joakim Goksör/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.