Vårdades innan knivmordet – hörde röster

Den 40-årige man som står inför rätta för att ha knivmördat sin ex-fru vid tågstationen i Linköping skrevs ut från en psykiatrisk klinik strax före mordet.
Han hörde röster och när han stoppades av poliser sade han att han behövde sin medicin.
Publicerad 15 september 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Den man som står inför rätta för att ha knivmördat sin ex-fru i Linköping skrevs ut från psyket bara en dryg vecka innan mordet. Arkivbild.
Den man som står inför rätta för att ha knivmördat sin ex-fru i Linköping skrevs ut från psyket bara en dryg vecka innan mordet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

40-åringen skrevs ut från den psykiatriska kliniken efter en veckas vård, bara nio dagar före mordet, rapporterar P4 Östergötland, som hänvisar till mordutredningen.

I mannens journal står det att han hörde en arg röst i huvudet som ville styra hans kropp – och som hotade att döda honom om han inte lydde.

Förmiddagen den 15 april angreps mannens tidigare hustru bakifrån vid tågstationen i Linköping. Enligt åtalet utdelade 40-åringen ett 40-tal knivhugg och trots att andra människor försökte stoppa honom återvände han till kvinnan flera gånger för att utdela fler hugg. Hela händelseförloppet spelades in av övervakningskameror.

Det första mannen sade till polisen efter det brutala mordet var att han behövde sina mediciner och att det inte hade hänt om han inte hade skrivits ut, rapporterar radion.

Rättsmedicinalverket har tidigare låtit meddela att mannen, som genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, inte bedöms ha lidit av någon allvarlig psykisk störning vid mordtillfället, eller när han undersöktes.

Rättegången inleds på torsdagen. Den åtalade medger att det är han som syns på övervakningsfilmen, men nekar till brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.