Bränsle från Iran till kristyngda Libanon

Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Sjukhusen är svårt drabbade av energikrisen i Libanon. På bilden väntar Wahiba Doughan på att få cellgiftsbehandling för lungcancer på ett sjukhus i huvudstaden Beirut.
Sjukhusen är svårt drabbade av energikrisen i Libanon. På bilden väntar Wahiba Doughan på att få cellgiftsbehandling för lungcancer på ett sjukhus i huvudstaden Beirut.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Bränsle från Iran, som transporterats via Syrien, har nu nått krisens Libanon, meddelar shiarörelsen Hizbollah. Omkring 20 tankbilar passerade på torsdagen gränsen, efter att en iransk oljetanker lagt till i Syrien.

Den rådande energikrisen i Libanon har lamslagit industrier och sjukhus såväl som restauranger och butiker med elavbrott på upp till 22 timmar per dygn.

Regeringens strategi har varit att importera gas från Egypten och el från Jordanien som även den ska ledas genom Syrien – något som varit problematiskt eftersom USA:s restriktioner inte tillåter förhandlingar med det krigshärjade Syriens regim. För en månad sedan meddelade dock den libanesiska ledningen att USA sagt ja till att säkra transporten av el och gas genom syriskt territorium till Libanon, men detaljerna kring transporterna är ännu inte utarbetade.

Även Iran är belagt med amerikanska restriktioner, vilket gör Hizbollahs import av bensin och diesel problematisk.

Libanon kastades in i ekonomisk kris 2019 och närmare 80 procent av landets befolkning lever nu under fattigdomsgränsen, enligt FN.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.