Delhi förbjuder fyrverkerier inför ljushögtid

Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Fyrverkerier i staden Prayagraj i delstaten Uttar Pradesh under diwali i fjol. Arkivbild.
Fyrverkerier i staden Prayagraj i delstaten Uttar Pradesh under diwali i fjol. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Indiens huvudstad Delhi förbjuder förvaring, användning och försäljning av fyrverkerier i staden inför ljushögtiden diwali. Syftet är att bromsa luftföroreningarna, som leder till tusentals dödsfall varje år.

Indien är ett av världens mest förorenade länder. I Delhi registrerades i fjol några av världens hittills högsta föroreningsnivåer mellan oktober och januari.

"Med anledning av det farliga läget när det gäller föroreningarna i Delhi under diwali de senaste tre åren, till exempel förra året, införs ett fullständigt förbud så att människors liv kan räddas", twittrar Delhis högste ansvarige minister Arvind Kejriwal.

Diwali högtidlighålls i början av november, men förbudet införs enligt ministern i god tid för att handlare inte ska köpa på sig varorna.

Ett liknande förbud gällde i fjol, men många använde ändå smällare och fyrverkerier, vilket ledde till giftiga smogmoln över huvudstadsområdet, där 18 miljoner människor bor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.