Annons

Delhi förbjuder fyrverkerier inför ljushögtid

Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Fyrverkerier i staden Prayagraj i delstaten Uttar Pradesh under diwali i fjol. Arkivbild.
Fyrverkerier i staden Prayagraj i delstaten Uttar Pradesh under diwali i fjol. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Indiens huvudstad Delhi förbjuder förvaring, användning och försäljning av fyrverkerier i staden inför ljushögtiden diwali. Syftet är att bromsa luftföroreningarna, som leder till tusentals dödsfall varje år.

Indien är ett av världens mest förorenade länder. I Delhi registrerades i fjol några av världens hittills högsta föroreningsnivåer mellan oktober och januari.

Annons

"Med anledning av det farliga läget när det gäller föroreningarna i Delhi under diwali de senaste tre åren, till exempel förra året, införs ett fullständigt förbud så att människors liv kan räddas", twittrar Delhis högste ansvarige minister Arvind Kejriwal.

Diwali högtidlighålls i början av november, men förbudet införs enligt ministern i god tid för att handlare inte ska köpa på sig varorna.

Ett liknande förbud gällde i fjol, men många använde ändå smällare och fyrverkerier, vilket ledde till giftiga smogmoln över huvudstadsområdet, där 18 miljoner människor bor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons