Annons

Gruvdöda identifieras – efter 65 år

Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett monument för döda gruvarbetare i USA. I Belgien hoppas myndigheterna nu kunna identifiera några av offren för landets värsta gruvkatastrof för 65 år sedan. Arkivfoto.
Ett monument för döda gruvarbetare i USA. I Belgien hoppas myndigheterna nu kunna identifiera några av offren för landets värsta gruvkatastrof för 65 år sedan. Arkivfoto.Foto: David Goldman/AP/TT

Efter Belgiens värsta gruvkatastrof lades 17 av offren i en massgrav, då de inte gick att identifiera. Men nu ska kvarlevorna undersökas igen, 65 år efter katastrofen i Bois du Cazier-gruvan 1956.

Det är sonen till en av de totalt 262 döda i olyckan som efter flera års kamp lyckats få till en DNA-undersökning av de 17.

Annons

– Vi kommer på arkeologers sätt att försiktigt gräva oss ned, steg för steg, till kistorna, förklarar Christian Decobecq från den belgiska polisens särskilda identifieringsenhet för tidningen Le Soir.

Förhoppningen är att de 17 ska kunna få personliga gravar. Parallellt kommer kommunen i Charleroi att rusta upp minnesplatsen och kyrkogården. Gruvarbetarna i Bois du Cazier kvävdes till döds efter en eldsvåda. Merparten av dem var italienska gästarbetare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons