Annons

Historiska rymdturisterna "mår bra"

Rymdturisterna ombord på Space X-färjan mår bra och vilar nu ut efter en första dag i omloppsbana kring jorden.
Space-X-ägaren Elon Musk har personligen pratat med de fyra amerikanska turisterna som "åkte fem och ett halvt varv runt jorden, avslutade sin första forskningsrunda och njöt av ett par goda måltider", skriver han på Twitter.
Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.
Falcon 9-raketen lyfter från Kennedy Space Center i Florida.Foto: John Raoux/AP/TT

Inte sedan månlandningen 1972 har människan rest så långt från sin hemplanet. "Charterresan" ut i rymden ska pågå i tre dygn.

Enligt Space X är det längre ut i rymden än någon annan människa varit sedan vintern 1972, då USA:s rymdstyrelse Nasa genomförde sin sista månlandning under Apollo-programmet. Farkostens omloppsbana är längre ut i rymden än både rymdteleskopet Hubble och Internationella rymdstationen (ISS).

Miljardär köpte plats

Annons

När Falcon 9 hade kommit nästan halvvägs tackade Jared Isaacman, den 38-årige it-miljardär som har beställt äventyret, alla som gjort resan möjlig och sade att "vi öppnar dörren mot en spännande och outforskad gräns, dit få tidigare har nått och många ska följa".

– Och dörren är nu öppen och det är ganska häftigt, fortsatte han.

Upp i världsalltet tog han med sig 42-årige Chris Sembroski, 51-åriga Sian Proctor och 29-åriga Hayley Arceneaux. Den sistnämnda överlevde cancer i barndomen, och målet med resan är delvis att samla in 200 miljoner dollar (1,7 miljarder kronor) till bland annat cancerforskning.

Hur mycket Isaacman har betalat Space X är hemligt. Men vid sidan av välgörenhetsmålet fungerar projektet även som ett skyltfönster för Elon Musks rymdplaner – tillsammans med USA:s rymdstyrelse Nasa planerar han baser på såväl månen som Mars.

Ute i tre dygn

Kapseln de fyra rymdfararna färdas i är av modellen Crew Dragon, som Space X även använder i sin kontraktstrafik för Nasa då de transporterar astronauter till ISS. Men detta exemplar, som kallas Resilience, har speciella "turistfinesser". Där dockningsluckan för ihopkoppling med ISS i vanliga fall sitter finns nu i stället en stor utsiktskupol i glas, för att kunna beundra vår planet uppifrån och fånga de bästa fototillfällena.

Skillnaden mot tidigare satsningar på rymdturism är dels att passagerarna ska vara ute så länge, tre dygn, och så långt bort. Dels att Dragon-kapseln innehåller idel "civilister", alltså ingen fullutbildad astronaut som leder resan.

Planen är att kapseln sköter hela färden själv, fram till den planerade landningen i Atlanten i helgen. Fram till dess kommer Crew Dragon att färdas runt jorden med en hastighet som gör att de tar sig runt klotet på 90 minuter.

Tidsaxel från start till landning
Tidsaxel från start till landningFoto: Johan Hallnäs
Så här såg det ut när raketen lyfte mot rymden.
Så här såg det ut när raketen lyfte mot rymden.Foto: AP/TT
TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons