Annons

Uppehållsväder att vänta i helgen

Molntäcket ligger tjockt över stora delar av landet och i väst har det regnat rejält.
Men i helgen väntas det bli uppehåll och mildare temperaturer, uppger SMHI.
Publicerad 16 september 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Det förväntas bli molnigt över stora delar av landet. Arkivbild.
Det förväntas bli molnigt över stora delar av landet. Arkivbild.Foto: Ingo Wagner/AP/TT

Ett kraftigt regnväder med klass 1-varning har täckt stora delar av Götaland och södra Svealand under det senaste dygnet. Men snart blir det torrare.

– Det kommer under morgondagen att mattas av allt mer, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Annons

I samma veva kommer vädret att bli mildare.

– Tittar vi inför helgen går vi in i ett stabilare väderläge där det ser ut att bli uppehållsväder i så gott som hela landet. Det är också höst och det gör att det inte är så soliga dagar att vänta. Det blir mycket moln men mestadels uppehåll, säger Frost.

Temperaturer förväntas ligga på som mest 15 grader i landets södra delar och 5–10 grader i de norra delarna, dagtid.

SMHI har även utfärdat klass 1-varning för kuling, med vindar på 15 meter per sekund, i Skagerack, Vänern samt mellersta och norra Östersjön.

Under september har frosten letat sig ned i landet och så tidigt som den 5 september letade den sig ned till Ljungby i Småland. Men minusgrader och utbredd frost över landet – utöver områden i norr med klart väder – kommer att dröja.

– Framåt i prognosen så är det ganska ostadigt och milt med mycket moln över landets södra delar. Där kommer temperaturen inte falla ner på minussidan, säger Lisa Frost.

Sist ut i landet att få frost brukar vara västra Skåne. Där beräknas de första frostdagarna infalla runt den 1 december.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons